30.12.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 31/ 31ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Σάββατο, 25 Νοε 2023 - Σάββατο, 06 Ιαν 2024

 Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

H μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη γιορτή ετοιμάζεται να γράψει τη δική της ιστορία στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων!

Το The Christmas Factory γιορτάζει τα 10 του χρόνια και ο Άι Βασίλης τα γενέθλιά του!

Μήπως τα βράδια ακούτε ύποπτα χαχανητά μικρών ξωτικών από μακριά; Τότε είστε έτοιμοι να ζήσετε τη μαγεία των Χριστουγέννων! Τα ξωτικά ήδη κάνουν μυστικές συνεδριάσεις τα βράδια, η κυρά Βασίλαινα φτιάχνει καινούριες στολές, οι τάρανδοι κάθε πρωί κάνουν εναέριο τζόκινγκ και ο Άι Βασίλης ξεσκόνισε και κάνει σέρβις στο έλκηθρό του.

Όλα πρέπει να είναι έτοιμα, γιατί αυτά τα Χριστούγεννα έχουν κάτι ιδιαίτερο:

Το The Christmas Factory θα γιορτάσει τα 10 χρόνια λειτουργίας του και ο Άι Βασίλης τα γενέθλιά του.

Διπλά γενέθλια δηλαδή.

To όνειρο του Άι Βασίλη είναι να ανανεώνει κάθε χρόνο το εργοστάσιό του και να υποδέχεται δεκάδες χιλιάδες μικρούς και μεγάλους σε έναν χώρο γεμάτο Χριστούγεννα και αυτό πραγματοποιείται εδώ και 10 χρόνια στο THE CHRISTMAS FACTORY: την πηγή των Χριστουγέννων στην καρδιά της Αθήνας.

Έτσι και φέτος, 10 χρόνια και χιλιάδες επισκέπτες μετά, το THE CHRISTMAS FACTORY ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο 25 Νοεμβρίου ακόμα πιο πλούσιο και εορταστικό με εκατοντάδες δώρα, αμέτρητα θεάματα, λούνα παρκ, παγοδρόμιο, μουσικά δρώμενα, χορούς, παραμύθια, face painting, ξυλοπόδαρους, ανιματέρ, χριστουγεννιάτικες αφηγήσεις, γλυκιές και αλμυρές γωνιές που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους (με burger, hot dog, σουβλάκια, πίτσα, γλυκά, σοκολάτες, ζαχαρωτά, βάφλες), παιχνίδια και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους και την ολοκαίνουρια χριστουγεννιάτικη θεατρική παράσταση “Τα Ανάποδα Χριστούγεννα” με την υπογραφή των Γεράσιμου Ευαγγελάτου, Γιώργου Σουλεϊμάν και Θέμη Καραμουρατίδη.

Μία παράσταση που ενθαρρύνει τα παιδιά να σκεφτούν διαφορετικά και να εκτιμήσουν τη χαρά του να μοιράζονται με άλλους, ενισχύοντας την αίσθηση της κοινότητας και της αλληλεγγύης. Πείτε απλώς δυνατά “Ναγεστουχρί!” κι ετοιμαστείτε να ζήσετε τη μαγεία των Χριστουγέννων με τον πιο ανατρεπτικό και διασκεδαστικό τρόπο!

Santa’s Top 10: Μάζεψε πληροφορίες και βρες τη λύση!   

Τα αγαπημένα μας ξωτικά αυτα τα Χριστούγεννα αναλαμβάνουν δράση με ένα μεγάλο παιχνίδι, το  Santa’s Top 10, προκειμένου να λύσουν το μυστήριο των γενεθλίων!  

Το Santa’s top 10 στο Τhe Christmas Factory, είναι η φετινή ομπρέλα που περιλαμβάνει όλα τα διαδραστικά εργαστήρια και θα οδηγήσει στη λύση του αινίγματος!  

Παιδιά και γονείς έρχονται αντιμέτωποι με μία μεγάλη πρόκληση: να περάσουν από όλα τα εργαστήρια και να συλλέξουν τις 10 πιο κορυφαίες και αστείες πληροφορίες για τη ζωή του Άι Βασίλη που θα τους αποκαλύψει πόσων χρόνων είναι τελικά! 

Το αγαπημένο εργοστάσιο των Χριστουγέννων επανέρχεται πιο πλούσιο, πιο λαμπερό, πιο πλήρες με πολλά κρυμμένα μυστικά που περιμένουν μικρούς και μεγάλους να τα ανακαλύψουν!

 

Μείνετε συντονισμένοι.

Σε έναν μήνα η μαγεία των Χριστουγέννων θα πλημμυρίσει την Αθήνα!

THE CHRISTMAS FACTORY

THE CHRISTMAS FACTORY

https://www.more.com/happenings/the-christmas-factory-10-years/

Μέρες & Ώρες Λειτουργίας του The Christmas Factory

έως 21/12

Δευτέρα - Πέμπτη: 16.00 - 22.00

Παρασκευή: 16:00 - 23:00

Σάββατο: 10:00 - 23:00

Κυριακή: 10:00 - 22.00

Από 22/12 έως 6/1

Δευτέρα - Πέμπτη + Κυριακή: 10.00 - 22.00

Παρασκευή + Σάββατο: 10:00 - 23:00

Τιμές Εισιτηρίων The Christmas Factory

έως 21/12

Γενική Είσοδος: 8 € ανά άτομο

Καθημερινές: 8€ τα 2 άτομα

Άνεργοι: 7€

ΑΜΕΑ Γενική Είσοδος: ΔΩΡΕΑΝ

Γενική Είσοδος Συνοδός ΑΜΕΑ: 4 €

Παιδιά έως 3 ετών: ΔΩΡΕΑΝ

Από 22/12 έως 6/1

Γενική Είσοδος: 8 € ανά άτομο

Άνεργοι: 7€

ΑΜΕΑ Γενική Είσοδος: ΔΩΡΕΑΝ

Γενική Είσοδος Συνοδός ΑΜΕΑ: 7 €

Παιδιά έως 3 ετών: ΔΩΡΕΑΝ

Πακέτα Εισιτηρίων του The Christmas Factory

Οικογενειακό εισιτήριο 4 ατόμων: 28 €

Για γκρουπ άνω των 20 ατόμων: 7 € (Σε αυτήν την περίπτωση τα εισιτήριά σαςαπό τα ταμεία στην είσοδο του The Christmas Factory και θα χρειαστούμε από εσάς λίστα μεονόματα προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη αναμονή στην είσοδο).

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ - “Ανάποδα Χριστούγεννα”

https://www.more.com/theater/children/anapoda-xristougenna/

Τιμές Εισιτηρίων:

Γενική Είσοδος: 15 € ανά άτομο

Με κάθε αγορά εισιτηρίου για παραστάσεις η είσοδος στο The Christmas Factory είναι Δωρεάν (για τη μέρα της παράστασης).

 

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 30/ 30ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


 

Η έκθεση «Life In Space» («η Ζωή στο Διάστημα»), που έχει ταξιδέψει στα μυστικά του διαστήματος περισσότερους από 3.000.000 θεατές σε όλο τον κόσμο για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προσγειώνεται στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδή. Μια έκθεση που φέρει την υπογραφή του Giorgio Hereleb σε συνεργασία με το MARSHALL SPACE FLIGHT CENTER της NASA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το “THE U.S. SPACE & ROCKET CENTER” και το Space Camp του και τον Ιταλικό Διαστημικό Οργανισμό (ASI). Μια ουσιαστική, αλησμόνητη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους θεατές, και εκπαιδευτική και πολύ διασκεδαστική!

Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Η έκθεση LIFE IN SPACE προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη συναρπαστική ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος από τον άνθρωπο, καθώς και όλη την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό. Απίστευτες κατασκευές, ιστορικά αντικείμενα-εκθέματα και μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους και θα δημιουργήσουν μια αξέχαστη εμπειρία ταξιδιού στο διάστημα.

Περισσότερα από 50 μοναδικά εκθέματα θα σας ταξιδέψουν στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων. Πρωτότυπα αντικείμενα, αναμνηστικά από τις διάφορες αποστολές και πιστά αντίγραφα σκαφών, μας οδηγούν στα μονοπάτια που ακολούθησαν οι επιστήμονες και οι αστροναύτες, στην πορεία τους προς την επιτυχία. Αυτά περιλαμβάνουν διαστημικούς σταθμούς, μοντέλα πυραύλων και δορυφόρων, διαστημικές στολές, βράχο από τη σελήνη και μια παρουσίαση του έργου του αμερικανού –γερμανικής καταγωγής- μηχανικού, Wernher Von Braun, που θεωρείται πρωτοπόρος της πυραυλικής και διαστημικής τεχνολογίας. Μέρος της έκθεσης είναι και το Space Camp, όπου οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν τις ίδιες αισθήσεις που ζουν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους, όπως την απουσία βαρύτητας, την απώλεια του «χωρικού» προσανατολισμού ή να εμπλακούν σε προσγείωση με το διαστημικό λεωφορείο κατά την επιστροφή από μια αποστολή. Επιπλέον, μια νέα ISS VR Platform, φέρνει τους επισκέπτες μέσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, επιτρέποντας τους να ζήσουν μια εντελώς διαφορετική διάσταση εντός της έκθεσης.

ΒΑΣΙΚΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ

Ασφαλής και ακριβής προσγείωση στη Σελήνη με την τεχνολογία της NASA, Safe and Precise Landing – Integrated Capabilities Evolution (SPLICE).

Διαστημικά οχήματα (Apollo Capsule, Saturn V, Lunar Rover, Vostok 1, SLS R) σε κλίμακα 1:20

Διαστημικές στολές

Δορυφόροι (Sputnik, Explorer, TGO, ROSETTA και Philae)

Πιλοτήριο διαστημικού λεωφορείου

Ρεπλίκα Columbus Node – Κλίμακα 1:1

Το φαγητό στο διάστημα

Στα 1500 τ.μ. της έκθεσης θα βρείτε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

Γιατί είναι σημαντική η διαστημική έρευνα;

Πώς έχει κατασκευαστεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός;

Πώς είναι η ζωή των αστροναυτών στο διάστημα;

Πώς είναι σχεδιασμένη η τουαλέτα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού;

Πώς κοιμούνται οι αστροναύτες στο διάστημα;

KAI EXTRA

INTERACTIVE SECTION

Θα επισκεφτείτε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας (VR)

Θα περπατήστε μέσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Θα ακούσετε τις συνομιλίες των αστροναυτών

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 19/10/2023 Εως: 14/01/2024

καθημερινά 13.00 - 21.00

Τοποθεσία:

Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Γουδή, Λεωφ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου 33, Αθήνα

Eισιτήρια:

Από 12 ευρώ | Προσομοιωτές: Ανάλογα με τον προσομοιωτή από 2 έως 5 ευρώ

 


28.12.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 29/ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


 

Ο Καρυοθραύστης, σε σκηνοθεσία Τούλας στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη

Η παιδική σκηνή “Ονειροπόληση”, μετά την μεγάλη περσινή επιτυχία θα συνεχίσει και φέτος στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη την παιδική θεατρική παράσταση “Ο Καρυοθραύστης”.

Το έργο “Ο Καρυοθραύστης” είναι ένας ύμνος στην φαντασία και στα ευχάριστα όνειρα, που δημιουργεί όμορφες εικόνες, σπουδαία συναισθήματα, γλυκές αναμνήσεις και κάνει τα παιδιά να ονειρεύονται, να μάχονται, να ελπίζουν. Το έργο εκτυλίσσεται την παραμονή των Χριστουγέννων και διαδραματίζεται μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας! Το Όνειρο… η Φαντασία… οι Μελωδίες… όλα μαζί και καθένα ξεχωριστά ταιριάζουν απόλυτα στη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα! Το έργο είναι πλούσιο σε συναισθήματα, πλαισιωμένο με πολλή μουσική, χορό και τραγούδια. Θα συναρπάσει τα παιδιά, θα τα κάνει να διασκεδάσουν, να ονειρευτούν, να συγκινηθούν, να γελάσουν, να περάσουν όμορφα… Η σκηνοθετική γραμμή έλαβε υπόψη και σεβάστηκε διακριτικά τους κανόνες της εκπαιδευτικής διαπαιδαγώγησης. Το έργο είναι πλούσιο σε συναισθήματα, πλαισιωμένο με πολλή μουσική, χορό και τραγούδια. Θα συναρπάσει τα παιδιά, θα τα κάνει να διασκεδάσουν, να ονειρευτούν, να συγκινηθούν, να γελάσουν, να περάσουν όμορφα…

Η σκηνοθετική γραμμή έλαβε υπόψη και σεβάστηκε διακριτικά τους κανόνες της εκπαιδευτικής διαπαιδαγώγησης.

Η ιστορία του έργου με λίγα λόγια:

…Παραμονή Χριστουγέννων στο σπίτι της μικρής Κλάρας….

Όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα, τα παιχνίδια ζωντανεύουν και γιορτάζουν τα δικά τους Χριστούγεννα. Ο Καρυοθραύστης – δώρο του θείου των παιδιών – γίνεται ένας όμορφος πρίγκιπας που ταξιδεύει μαζί με την Κλάρα και με τη βοήθεια των παιδιών – θεατών στην ΟΝΕΙΡΟΧΩΡA…

Εμπόδιο στο όμορφο ταξίδι τους είναι ο βασιλιάς των ποντικών … και τα ποντικάκια του! Τι θα γίνει όμως όταν ξημερώσουν Χριστούγεννα; Που θα βρεθεί η μικρή Κλάρα και ο Καρυοθραύστης – πρίγκιπας;

Το έργο είναι διαδραστικό, τα παιδιά συμμετέχουν όλα μαζί αλλά και κατά ομάδες.

Ο Καρυοθραύστης, έργο του Έρνεστ Τέοντορ Αμαντέους Χόφμαν, το οποίο έκανε λιμπρέτο ο Αλέξανδρος Δουμάς και πλαισίωσε μουσικά ο μεγάλος Ρώσος συνθέτης Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζεται κάθε χρόνο την περίοδο των εορτών σε όλες τις πόλεις του κόσμου.

Συντελεστές:

Διασκευή & Σκηνοθεσία: Τούλα Ζαχαριουδάκη

Μουσική επιμέλεια & Στίχοι τραγουδιών: Σίσσυ Αλατά

Σκηνικά: Παύλος Καρακασίδης

Κοστούμια: Αντιγόνη Γλυκού

Χορογραφίες & Σπαθογραφίες: Αλέξανδρος Χατζιάρας

Καρυοθραύστης ο Κωνσταντίνος Τσιάκος, Κλάρα η Κατερίνα Καλουμένου

Παίζουν επίσης οι ηθοποιοί: Παντελής Μαρτίνος, Αντιγόνη Γλυκού, Αλέξανδρος Μικελής και ο Λευτέρης Μελέτης

Διάρκεια: 90 λεπτά με ένα διάλειμμα 10 λεπτών

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών

Ημερομηνία:

Από: 26/11/2023 Εως: 07/01/2024

Κυριακή 11.00 & 15.00

Τοποθεσία:

Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, Αγίου Μελετίου 61Α, Κυψέλη

Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη

Eισιτήρια:

13 ευρώ (γενική είσοδος)

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ.: 21 0864 0414

9η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ:Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ 8ΧΡΟΝΗ ΚΟΡΗ ΜΟΥ.

 


Η ζωή μου άλλαξε όταν διαπίστωσα, μετά τα 8 χρόνια της μικρής μου κόρης ότι πάσχει από αυτισμό... Ο άντρας μου δυστυχώς δεν άντεξε την πίεση του προβλήματος και όλη τη διαδικασία για να μπορέσουμε να κάνουμε λειτουργική την Πόπη και μου ζήτησε διαζύγιο. Ο επόμενος χρόνος ήταν αρκετά δύσκολος για εμένα, γιατί είχα τις δυσκολίες μεγαλώνοντας μόνη σου ένα παιδί με δυσκολίες και από την άλλη να είσαι μόνη σου χωρίς υποστήριξη βέβαια δίπλα μου ήταν οικογένειά μου από την αρχή παρόλα αυτά, αισθάνομαι μοναξιά και αρκετή πίεση. Η μικρή μου πριγκίπισσα ήταν τόσο όμορφη πόσο στεναχωριόμουν που δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε όπως θα ήθελα παρόλα αυτά μου έδινε την αγάπη της με όποιον τρόπο μπορούσε. Οι ευτυχισμένες μέρες δεν ήταν συχνές για το σπιτικό μου δυστυχώς οι κρίσεις της Πόπης ήταν συχνές. Μία μέρα ήταν και αυτή που με έκανε να ανησυχήσω πάρα πολύ για εκείνην. Είχα μπει για μπάνιο, ήσυχη ότι την είχα αφήσει να παίζει στο σαλόνι. Η ησυχία είχε απλωθεί στο σπίτι μου και αυτό μη είχε κάνει να ανησυχήσω πάρα πολύ...Την φώναζα συνέχεια προσπαθώντας να δω πού είναι αλλά δεν μου απαντούσε τότε ξεπλύθηκα γρήγορα και άρχισα να βγαίνω από το ντους.

«Πόπη!» Έλεγα συνέχεια αλλά τίποτα.

Άρχισα να ουρλιάζω αλλά η κόρη μου πουθενά, με έπιασε πανικός, αποφάσισα να καλέσω τους γονείς μου να έρθει να το σπίτι και κάλεσα αμέσως και την αστυνομία αλλά και τον πατέρα της... Η αγωνία μου ήταν μεγάλη, προσπαθώντας να σκεφτώ που θα μπορούσε να έχει πάει αλλά τίποτα. Η αστυνομία ξεκίνησε την αναζήτηση χωρίς αποτέλεσμα… Κόντευα να τρελαθώ από την αγωνία μου. Τότε άρχισε να μου επιτίθεται ο πρώην άνδρας μου λεκτικά:

«Που είχες το μυαλό σου; Που ήσουν και σου ξέφυγε;»

«Τολμάς να με ρωτάς εσύ; Έχεις θράσος, μας παράτησες και έφυγες και τώρα μου κάνεις υποδείξεις. Καλός είσαι εσύ!»

«Δεν είναι ώρα για να μου ρίξεις ευθύνες αλλά να βρούμε το παιδί!»

Όση ώρα εμείς το τσακωνόμασταν η αστυνομία καλούσε στις σταθερό του σπιτιού λέγοντας με, ότι βρέθηκε ένα κοριτσάκι με τα ίδια χαρακτηριστικά με το παιδί μας χτυπημένο λίγα μέτρα πιο κάτω από το σπίτι μας και όλοι τρέξαμε προς τα εκεί ελπίζοντας να είναι η Πόπη μας αλλά να μην έχει χτυπήσει πάρα πολύ σοβαρά.

27.12.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 28/ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


 

Παράλληλη θέαση: Έκθεση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη με έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος

Η έκθεση Παράλληλη θέαση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023, στις 20.00, και ανοίγει για το κοινό την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023.

Επιμέλεια έκθεσης: Χάρις Κανελλοπούλου, ιστορικός τέχνης, επιστημονική υπεύθυνη και επιμελήτρια της Συλλογής έργων τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η έκθεση:

Με πορεία σχεδόν εκατό ετών, η Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι μία από τις πλέον αναγνωρισμένες συλλογές ελληνικής τέχνης. Πολλά από τα έργα της διακρίνονται για τον σημαντικό ιστορικό χαρακτήρα τους, ενώ η Συλλογή εμπλουτίζεται στη σύγχρονη διαδρομή της με ενδιαφέροντα αποκτήματα της νεότερης εικαστικής γραφής. Στην έκθεση «Παράλληλη θέαση», 70 έργα τέχνης από τη Συλλογή, διαφορετικής τεχνοτροπίας και εποχής, παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε παράλληλη παρατήρηση με σκοπό να δημιουργηθεί ένας ανοικτός διάλογος μεταξύ τους. Στους εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος Θεοχαράκη, τρεις διακριτές ενότητες οργανώνονται σε μικρότερους «κύκλους θέασης», στους οποίους ιστορικές δημιουργίες και έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης συνυπάρχουν και αλληλοτροφοδοτούνται ως προς την οπτική και την ερμηνεία τους.

Η έκθεση αποκαλύπτει παλιές και νέες καλλιτεχνικές κατακτήσεις, με αναφορά σε τόπους, τοπία, μορφές της πραγματικότητας και της φαντασίας, καθημερινές ή συμβολικές ιστορίες. Έτσι, ενδεικτικά:

Τοπία της Αθήνας του Παναγιώτη Τέτση και του Σπύρου Βασιλείου ακολουθούνται από τη σύγχρονη ερμηνεία της πόλης σε έργα του Ηλία Παπαηλιάκη, του Ζάφου Ξαγοράρη ή της Ειρήνης Ευσταθίου.

Οπτικές του φυσικού τοπίου συναντώνται σε έργα των Κωνσταντίνου Μαλέα, Σπύρου Παπαλουκά, Δημήτριου Γαλάνη, αλλά και των Μιχάλη Μαδένη, Τζουλιάνο Καγκλή, Ηώς Αγγελή.

Αναγνώσεις του μύθου και της ιστορίας τροφοδοτούνται από το έργο των Νικόλαου Γύζη και Μιχαήλ Αξελού, αλλά και των Γιώργου Λαζόγκα, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Βάνας Ξένου, Αλεξάνδρας Αθανασιάδη.

Η αναπαράσταση της ανθρώπινης μορφής διερευνάται μέσα από έργα καλλιτεχνών όπως οι Γεώργιος Ιακωβίδης, Γιάννης Τσαρούχης, Γιώργος Ρόρρης, Στέφανος Δασκαλάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος κ.ά.

Εικαστικές γραφές, πέραν της αναπαράστασης, ανοίγονται προς την πνευματικότητα, την υλικότητα, τους οπτικούς πειραματισμούς, τη συμβολική διάλεκτο ή την αλληγορική σημασία και παρουσιάζονται με το έργο καλλιτεχνών, όπως οι Γιάννης Σπυρόπουλος, Ντίκος Βυζάντιος, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Γιάννης Μιχαηλίδης, Γιάννης Αδαμάκος, Ρένα Παπασπύρου, Όπυ Ζούνη, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Βασίλης Γεροδήμος, Αντώνης Ντόνεφ κ.ά.

Σε καθεμία «συνομιλία» έργων προβάλλονται σχέσεις έμπνευσης ή ανατροπής, αναφοράς ή αναπροσδιορισμού. Εντέλει, η παράλληλη θέαση δίνει αποδείξεις για τους απεριόριστους τρόπους με τους οποίους οι καλλιτέχνες παραθέτουν, ενστερνίζονται ή απορρίπτουν εικόνες και διδάγματα του παρελθόντος, για το πώς προχωρούν στη μακρά πορεία της Ιστορίας, και το πώς κοιτούν σε κάθε σύγχρονη εποχή τους τόσο προς το παρελθόν όσο και προς το μέλλον.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογος, ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των εκθεμάτων.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Βαλέριος Καλούτσης, Composition of a Landscape #2, 1984. Συλλογή Τράπεζας της Ελλάδος.

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 02/11/2023 Εως: 21/01/2024

Εγκαίνια: Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023, στις 20:00
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη & Παρασκευή-Κυριακή: 10.00-18.00 | Πέμπτη: 10.00-20.00

Τοποθεσία:

Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ.: 2103611206 | thf.gr

 


Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 27/ 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


 

Berlin The Musical, της Ναταλία Ήλια στο Θέατρο 2510

Η ομάδα Ε.ΠΑ.Φ.Η. με αρωγό τη ζωντανή μουσική, τα τραγούδια και τους στίχους, διηγείται την ιστορία μιας ομάδας καλλιτεχνών με φόντο την κοινωνικοπολιτική αναταραχή και το φημισμένο τείχος του Βερολίνου στην Γερμανία του 1960. Οι καλλιτέχνες του ιστορικού καμπαρέ BERLIN στο Ανατολικό Βερολίνο, προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στην ζοφερή πραγματικότητα που δημιούργησε το τείχος και χώρισε οικογένειες, φίλους, συντρόφους. Με μόνο τους στόχο την ελευθερία οργανώνουν αποδράσεις, συμμετέχουν σε πορείες διαμαρτυρίας ενώ παράλληλα οι σειρήνες του στρατού αντηχούν και ο αριθμός των δολοφονημένων κρατουμένων της Στάζι αυξάνεται. Θα καταφέρουν άραγε να δουν το τείχος να γκρεμίζεται; Και αν ναι, ο ελεύθερος κόσμος που ονειρεύονται, θα είναι όντως τόσο ελεύθερος όσο νομίζουν;

Ταυτότητα της παράστασης Berlin The Musical:

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Ναταλία Ήλια

Στίχοι/Μουσική: Αλέξανδρος Πενταράς

Παίζουν: Βασίλης Γκιόκας, Δέσποινα Ζενεμπίση, Ναταλία Ήλια, Δημήτρης Μιχελής, Κατερίνα Πέτσα

Πιάνο: Νίκος Ζενεμπίσης

Ακορντεόν: Αλέξανδρος Πενταράς

Ενορχήστρωση: Νίκος Ζενεμπίσης, Αλέξανδρος Πενταράς

Χορογραφίες: Κατερίνα Πέτσα

Σκηνικά/Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πενταράς

Κουστούμια: Ναταλία Ηλία

Φωτογραφίες: Χρήστος Κυρίτσης

Σχεδιασμός Αφίσας: Νίκος Σταύρου

Επικοινωνία/Δημόσιες σχέσεις: Ελευθερία Σακαρέλη

Διάρκεια: 90’

Ημερομηνία:

Από: 05/11/2023 Εως: 07/01/2024

Κυριακή στις 18.30

Τοποθεσία:

Θέατρο 2510, Θεμιστοκλέους 52, Εξάρχεια

Θέατρο 2510

Eισιτήρια:

Κανονικό 10€, Μειωμένο, Ανέργων, Ατέλεια: 8€

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ.: 6975535197, 6955445130

 

26.12.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 26/ 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


 

Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα: Η περιοδική έκθεση του ΜΙΕΤ στη Βίλα Καπαντζή

Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα μετά την πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας; Πώς διατηρήθηκε, όχι μόνον η γλώσσα, αλλά και η ελληνική παιδεία, μέσα στους τέσσερις αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας; Τι γνωρίζουμε για τους χιλιάδες ανώνυμους ιερωμένους και δάσκαλους και για τους μαθητές τους που μάθαιναν τα «κολλυβογράμματα»; Τι είναι άραγε τα «μαθηματάρια»; Σε ποιες περιοχές άνθησαν μεγάλα πνευματικά κέντρα όπου έδρασαν σπουδαίες μορφές της εκπαίδευσης; Και πώς, τελικά, η παιδεία έθρεψε την ιδέα του αγώνα για την ελευθερία; Επιλεγμένα εκθέματα και σύγχρονες διαδραστικές εφαρμογές θα αποπειραθούν να δώσουν απαντήσεις σε αυτή την ουσιαστική, αλλά ελάχιστα γνωστή όψη της ελληνικής παιδείας πριν την Επανάσταση του 1821. Η έκθεση «Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση (1453-1821)» μας καλεί να μάθουμε ανάγνωση συλλαβίζοντας γνωστές προσευχές· να ξεφυλλίσουμε σχολικά εγχειρίδια και να αποκρυπτογραφήσουμε τα άγνωστα σε μας «μαθηματάρια»· να ανακαλύψουμε άγνωστες όψεις της μαθητικής ζωής· να εξερευνήσουμε τον χάρτη των σχολών του ελληνισμού· να κάνουμε πειράματα φυσικής· και τέλος, να γράψουμε και το δικό μας όνομα όπως οι μαθητές της εποχής. Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης ανοίγει τους θησαυρούς του Ιστορικού Παλαιογραφικού Αρχείου του, που παρουσιάζονται δίπλα σε σπάνια βιβλία από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα εμβληματικό κτήριο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο θα φιλοξενηθεί η έκθεση: τη Βίλα Καπαντζή, ένα μοναδικό αρχοντικό του τέλους του 19ου αιώνα, από τα ελάχιστα σωζόμενα της “Συνοικίας των Εξοχών”.

Η έκθεση παρουσιάστηκε πρώτη φορά την άνοιξη του 2022 στο κτίριο του Παλαιού Χρηματιστηρίου, στην Αθήνα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:

Γενικός συντονισμός: Ασπασία Λούβη-Κίζη,

Σύμβουλοι: Χρύσα Μαλτέζου, Πασχάλης Κιτρομηλίδης,

Επιστημονική επιμέλεια – Τεκμηρίωση – Κείμενα: Ίκαρος Μαντούβαλος, Αγαμέμνων Τσελίκας,

Μουσειολογική μελέτη: Έλια Βλάχου,

Μουσειογραφική μελέτη και εφαρμογή: Σπύρος Νάσαινας,

Εκπαιδευτικά προγράμματα: Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου (σχεδιασμός), Κάκια Καμπάνταη,

Συντήρηση και ανάρτηση εκθεμάτων: Μαρία Αλεξίου, Μαρία Αργυρού,

Γραφιστικός σχεδιασμός: Ακριβή Αναγνωστάκη,

Ψηφιακές εφαρμογές: 2monochannels – Γιώργος Λαμπρόπουλος,

Παραγωγή εποπτικού υλικού: Paskalidis digital printing,

Εκθεσιακές κατασκευές: Εμμανουήλ Λιγνός – Λιγνού Α. & ΣΙΑ Ε.Ε.,

Κατασκευές αναρτήσεων: Δημήτρης Δρόσος,

Φωτισμός: LightingWorks – Ν. Σταματόπουλος & ΣΙΑ Ε.Ε.,

Διοικητική υποστήριξη: Σωσάννα Καλογηράτου,

Δημόσιες σχέσεις: Δημήτρης Θεοδωράκος, Χαρά Φασουλή,

Φορείς δανεισμού: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, Μουσείο Μπενάκη, Ωνάσειος Βιβλιοθήκη,

Μεταφορά εκθεμάτων: Move Art,

Ασφάλιση εκθεμάτων: Karavias

24.12.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 25/ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


 

Στο όνομα της ανθρωπιάς: Έκθεση στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών

Με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα παρουσιάζει την έκθεση «Στο όνομα της ανθρωπιάς. Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα, 1918-1929». Η έκθεση «Στο όνομα της ανθρωπιάς. Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα, 1918-1929» αναδεικνύει ένα μνημειώδες ανθρωπιστικό εγχείρημα χαραγμένο στη μνήμη της ιστορίας: την αρωγή που προσέφεραν οι Η.Π.Α. στην Ελλάδα από το 1918 έως το 1929.

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 17/10/2023 Εως: 18/02/2024

Εγκαίνια: Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας:

Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 12:00 – 18:00, Πέμπτη: 12:00 – 20:00

Τοποθεσία:

Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννη, Σουηδίας 61, Αθήνα

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Eισιτήρια:

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

ascsa.edu.gr

23.12.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 24/ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


 

Γιώργος Σεφέρης – Εξήντα χρόνια από το Βραβείο Νόμπελ: Έκθεση στην Πινακοθήκη Γκίκα

Στις 24 Οκτωβρίου 1963, έφτασε στην Αθήνα η χαρμόσυνη είδηση της απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη. Εξήντα χρόνια μετά, την ίδια μέρα, 24 Οκτωβρίου 2023  το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την έκθεση «Γιώργος Σεφέρης. 60 χρόνια από το βραβείο Νόμπελ». Η έκθεση πραγματοποιείται στην Πινακοθήκη Γκίκα και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου 2024. Η έκθεση με κεντρικό έκθεμα το μετάλλιο και το δίπλωμα του βραβείου Νόμπελ, το οποίο ανήκει στη συλλογή της Πινακοθήκης Γκίκα και δωρήθηκε από την Μαρώ Σεφέρη, στοχεύει να ζωντανέψει την ατμόσφαιρα της ημέρας της ιστορικής ανακοίνωσης και το κλίμα των ημερών που ακολούθησαν έως την απονομή στις 10 Δεκεμβρίου 1963.

Παρουσιάζεται πλήθος τεκμηρίων από το αρχείο Σεφέρη που βρίσκεται κατατεθειμένο στα Αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, καθώς και φωτογραφικό υλικό από το αρχείο Κώστα Μεγαλοκονόμου των Φωτογραφιών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν οι συγχαρητήριες επιστολές προς τον Γιώργο Σεφέρη, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν εκείνες των Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, Νάνου Βαλαωρίτη, Ανδρέα Εμπειρίκου, Σοφίας Βέμπο και Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, ενώ παρουσιάζεται για πρώτη φορά η αλληλογραφία της Μαρώς Σεφέρη με το Μουσείο Μπενάκη, σχετικά με τη δωρεά του βραβείου Νόμπελ του ποιητή.

Ημερομηνία:

Από: 25/10/2023 Εως: 24/02/2024

Εγκαίνια: 24 Οκτωβρίου 2023, ώρα 20:00
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 – 18:00

Τοποθεσία:

Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Γκίκα, Κριεζώτου 3, Αθήνα

Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ: 210 361 5702, 210 363 0818 | benaki.org

22.12.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 23/ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


 

Συναντήσεις Ιστορίας της Τέχνης στην Οικία Τέλλογλου

Στην «Τέχνη & Βιογραφία», θα φωτιστούν σημεία της προσωπικής ζωής των καλλιτεχνών και θα ερευνηθούν οι συνδέσεις με την εικαστική παραγωγή, η οποία όρισε την πορεία της μοντέρνας τέχνης στον ευρωπαϊκό χώρο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν αναλυτικά τη ζωή και το έργο επιλεγμένων καλλιτεχνών όπως των Van Gogh, Gauguin, Matisse, Picasso κ.α.. Καλλιτέχνες, οι οποίοι σημάδεψαν με την παραγωγή τους την πορεία της ευρωπαϊκής τέχνης του 19ου και του 20ου αιώνα.

Κόστος: 120 ευρώ (για 10 δίωρες συναντήσεις)

Μέρα και ώρα: Τετάρτη 17:00-19:00

Διάρκεια: 8 Νοεμβρίου – 31 Ιανουαρίου 2024

Ισχύει εκπτωτική πολιτική -10% για: άνεργους, εργαζόμενους Α.Π.Θ, όσους έρθουν με κάποιο φίλο/η και σε όσους παρακολουθήσουν και τους δύο κύκλους θεματικών.

Για την κράτηση της θέσης, είναι απαραίτητη η καταβολή των διδάκτρων, μέσα από την ιστοσελίδα του Τελλογλείου.

Δηλώσεις συμμετοχής ανοιχτές μέχρι την εξάντληση των θέσεων.

Οι συναντήσεις γίνονται σε κλειστά τμήματα έως 15 άτομα/τμήμα.

Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής διδάκτρων.

Στην Ιστορία Νεοελληνικής Τέχνης οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με το ιστορικό πλαίσιο και τις συνθήκες υπό τις οποίες διαμορφώνεται η καλλιτεχνική έκφραση του κάθε αιώνα. Ταυτόχρονα, θα εξοικειωθούν με τα καλλιτεχνικά ευρωπαϊκά ρεύματά που επηρέασαν την παραγωγή έργων τέχνης στις διαφορετικές σχολές που αναπτύχθηκαν στον Ελλαδικό χώρο και φυσικά, θα γνωρίσουν έργα-ορόσημα από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στην Ελληνική ζωγραφική, όπως τους αντιπροσώπους της Επτανησιακής Σχολής, της Σχολής του Μονάχου (Βρυζάκης, Λύτρας, Γύζης, Ιακωβίδης, Τσόκος, Βολανάκης κ.α.) αλλά και έργα των Τσαρούχη, Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Εγγονόπουλο κ.α. που όρισαν την πορεία της Ελληνικής ζωγραφικής τον 20ο αιώνα.

Κόστος: 120 ευρώ (για 10 δίωρες συναντήσεις)

Μέρα και ώρα: Τετάρτη 19:30-21:30

Διάρκεια: 8 Νοεμβρίου – 31 Ιανουαρίου 2024

Ισχύει εκπτωτική πολιτική -10% για: άνεργους, εργαζόμενους Α.Π.Θ, όσους έρθουν με κάποιο φίλο/η και σε όσους παρακολουθήσουν και τους δύο κύκλους θεματικών.

Για την κράτηση της θέσης, είναι απαραίτητη η καταβολή των διδάκτρων, μέσα από την ιστοσελίδα του Τελλογλείου.

Δηλώσεις συμμετοχής ανοιχτές μέχρι την εξάντληση των θέσεων.

Οι συναντήσεις γίνονται σε κλειστά τμήματα έως 15 άτομα/τμήμα.

Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής διδάκτρων.

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 08/11/2023 Εως: 31/01/2024

Τοποθεσία:

Οικία Τέλλογλου - 4ος όροφος, Αριστοτέλους 2, Θεσσαλονίκη

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Eισιτήρια:

120 ευρώ

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

teloglion.gr

 


8η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Η ΨΕΥΤΙΚΗ ΜΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ.



 

Αρχίζω να πληκτρολογώ για να μπω στο Facebook, ευτυχώς λείπει η γυναίκα μου όποτε θα είμαι ελεύθερος… Το προφίλ μου, το έχω εδώ και πέντε χρόνια για να ξεσκάω από την ζωή μου στην οποία πιέζομαι και όταν θέλω να ηρεμώ από τα παιδιά και την Άννα. Εδώ  μέσα είναι όλα πιο απλά και βέβαια το διασκεδάζω! Έχω τοποθετήσει μια φωτογραφία του γυμναστή μου, του Πέτρου –στην οποία δεν φαίνεται το πρόσωπο του –και όταν συναντιέμαι λέω ένα παραμύθι ότι έχω ένα πρόβλημα υγείας και ότι έχω παραμελήσει το σώμα, με πιστεύουν και με αυτό τον τρόπο μπορώ να προσελκύω γυναίκες και να περνάω όμορφες στιγμές μαζί τους. Αυτή την περίοδο μιλάω με μία πολύ γοητευτική γυναίκα, γύρω στα τριάντα πέντε,  διαφημίστρια και πολύ φιλόδοξη και από ότι έχω καταλάβει από τις συζητήσεις μας: δεν θέλει παιδιά και οικογένεια είναι η ιδανική περίπτωση για μία περιπετειούλα! Από τι έχω συνειδητοποιήσει είναι πληγωμένη και θα είναι πιο εύκολα να πείσω το νέο μου θύμα, να βγούμε για καφέ... Πιστεύω ότι σε λίγες μέρες έχω δεχτεί και τα υπόλοιπα είναι θέμα προσέγγισης.

Αν δεχτεί να βγούμε μετά θα της πω ένα παραμύθι και θα περάσω λίγες όμορφες στιγμές μαζί της. Ομολογουμένως είναι μία γυναίκα και με έχει κεντρίσει σεξουαλικά. Ξεκινάω να της γράφω:

«Καλησπέρα, πού είσαι χαμένη δύο μέρες...» Και περιμένω απάντησή της. Βλέπω ότι είναι ενεργή στη συνομιλία οπότε έχω πάρα πολύ αγωνία να δω τι θα απαντήσει.

Κοιτώντας την ώρα για να υπολογίσω τι ώρα θα γυρίσει η Άννα με τα παιδιά στο σπίτι για να κλείσω τα social media. Η γυναίκα μου εκνευρίζεται πάρα πολύ όταν με βλέπει να σερφάρω αρκετές ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Μου έχει πει ότι δεν της αρέσει να έχω προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα ενώ εκείνη δεν έχει και θέλει να το διαγράψω αλλά προσπαθώ να την πείσω και κάθε φορά βρίσκω τρόπο να την τουμπάρω. Ο σκοπός μου δεν είναι να χωρίσω την γυναίκα μου αλλά να περάσω απλά λίγο ξένοιαστα την ώρα μου γιατί βαριέμαι τη ρουτίνα που ζω τα τελευταία χρόνια.

Μετά από λίγα δευτερόλεπτα ακούστηκε ο ήχος του μηνύματος από το messenger, ήταν η Έλενα...

«Δυστυχώς λόγω δουλειάς τρέχω πάρα πολύ αυτές τις μέρες και δεν έχω προλάβει να σου απαντήσω στα προηγούμενα μηνύματα αλλά να ξέρεις πόσο σκέφτομαι θα τα πούμε μετά θα σου στείλω το βράδυ μήνυμα...Σου έστειλα χθες αλλά δεν απάντησες.

«Ναι, σου έχω γλύκα μου ότι ξυπνάω πολύ λόγω της εργασίας μου και κοιμάμαι νωρίς…» της απαντάω.

 Το διαβάζει και μετά από λίγα λεπτά αποσυνδέεται. Το βλέπω και της στέλνω μία καρδούλα και μετά από λίγα λεπτά βγαίνω και εγώ, και ξεκινάω κάποιες άλλες δουλειές μέχρι να έρθει η γυναίκα και τα παιδιά μου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας δυστυχώς δεν μπορώ να μπω στο προφίλ γιατί είμαι με την οικογένειά μου σε μία απογευματινή έξοδο. Οι επόμενες μέρες ήταν πάρα πολύ δύσκολες στη δουλειά μου αλλά και στο σπίτι ευτυχώς μου δίνει αυτή την ευκολία η εταιρία που δουλεύω, από την άλλη η Άννα έχει πάρα πολλά νεύρα και συνεχώς έχουμε καυγάδες εγώ είμαι κλεμμένος στο γραφείο… με το tablet και μιλάω με την Έλενα, η παρέα της μου κάνει πάρα πολύ καλό, λέγοντας στην Άννα ότι κάνω δουλειά και αργά το απόγευμα παίζω με τα παιδιά μου.

3 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ

Η μεγάλη μέρα έχει φτάσει στις 18:00 που θα συναντηθώ να με την Έλενα και αρχίζω  να ετοιμάζομαι σιγά-σιγά από τις 5:00… εκείνη την ώρα μπαίνει η γυναίκα μου αμέσως το δωμάτιο με κοιτάζει και με ρωτάει:

«Για που ετοιμάζεσαι; θα βγω με ένα συνάδελφο από τη δουλειά ίσως αργήσω οπότε φάτε εσείς για βράδυ και θα τα πούμε πιο μετά.»

«Και εμένα πότε θα μου το έλεγες;»

 «Θα το έλεγα. Μην αρχίζεις τώρα την γκρίνια.»

«Το τελευταίο διάστημα  η συμπεριφορά σου έχει χειροτερέψει πάρα πολύ και θέλω να συζητήσουμε πολύ σοβαρά δεν μου αρέσει που ξημεροβραδιάζεσαι με το tablet στο χέρι.»

«Πω!  Αυτή  η γκρίνια σου πια δεν αντέχω άλλο αλήθεια,  ξέρεις ότι δουλεύω. Φεύγω για να μην αργήσω και θα τα πούμε ύστερα!»

Ανεβαίνω στη μηχανή και ξεκινάω για τον τόπο συνάντησης της είπα να βρεθούμε στην νέα Σμύρνη...Η Κηφισιά είναι αρκετά μακριά αλλά το κάνω μην μας δει κανένα μάτι. Είμαι πολύ αγχωμένος και προσπαθώ να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να την πείσω, να μην φύγει όταν με αντικρίσει. Μετά από σαράντα λεπτά διαδρομής, παρκάρω την μηχανή λίγο πιο κάτω από την πλατεία, και αρχίζω να περπατάω προσπαθώντας να κρατηθώ ψύχραιμος μέχρι που, διαπιστώνω από μακριά μία κοπέλα να κρατάει ένα τριαντάφυλλο όπως την έχω πει, για να την αναγνωρίσω… Είναι λίγο κοντή, αλλιώς φαινόταν στις φωτογραφίες όμως δεν πειράζει θα περάσουμε καλά. Την  πλησιάσω πάρα πολύ, και της κλείνω τα μάτια με τα χέρια μου.

«Επιτέλους θα σε γνωρίσω…» της λέω και γυρνάει και παγώνω... Δεν το πιστεύω ότι πίσω από τη φωτογραφία ήταν εκείνη.

«Κώστα;»

«Δήμητρα;»


Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 22/ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Τζένη Λυκουρέζου & Ανδρέας Ζαχαράτος – Καλαβρία Μάνη, Εγγύς Κόσμος: Έκθεση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Οπως αναφέρουν οι φωτογράφοι Τζένη Λυκουρέζου και Ανδρέας Ζαχαράτος: «Ο παραλληλισμός και η σύνδεση δύο ισοδύναμων σε σπουδαιότητα και σημασία τόπων, καθρεφτίζεται, αποτυπώνεται στην έννοια της εκλεκτικής συγγένειας: παρεμφερή πολιτισμικά χαρακτηριστικά, γλωσσικά ιδιώματα, κοντινές συνήθειες και συμπεριφορές, ληστρική και πειρατική δραστηριότητα, γδικιωμοί και μεταναστεύσεις, τραχύτητα κι ευαισθησία, προκαταλήψεις, θρηνητικά τραγούδια και ταραντέλες, ιστορικό παρελθόν –η αρχέγονη ανάμνηση της φυλής και τα ίχνη της Magna Grecia–, γεωμορφολογική διάρθρωση, κοινά τοπωνύμια – Πενταδάκτυλος λεγόταν ο Ταΰγετος τα βυζαντινά χρόνια, Pentedattilo ονομάζεται ο ερημωμένος γκρεκάνικος οικισμός».

Η έκθεση «Καλαβρία Μάνη, Εγγύς Κόσμος» θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί:

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, 11:00-12:00
«Οι Ελληνόφωνοι της Καλαβρίας πέρα από τον μύθο»
Διάλεξη από τη Χριστίνα Πετροπούλου, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, 12:00-13.00
«Ο μουσικός κόσμος της Καλαβρίας και της Απουλίας»
Εκδήλωση μουσικής και λόγου από το συγκρότημα encardia

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024, 12:30-13:30
Περιήγηση στην έκθεση με οδηγό τον έμπειρο ταξιδευτή της Κάτω Ιταλίας, Δημήτρη Γουναρά, και συνοδοιπόρους τους φωτογράφους Τζένη Λυκουρέζου και Ανδρέα Ζαχαράτο

Επιμέλεια: Διονυσία Γιακουμή, Δρ Ιστορίας της τέχνης-Επιμελήτρια, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου
Συνεργάστηκε η Ζωή Χαραλαμπίδου, Μουσειολόγος, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

 


20.12.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 21/ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


 

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση τoυ Αντώνη Ντόνεφ με τίτλο «Σύμβολα της ανιδιοτέλειας». Τα εγκαίνια της έκθεσης «Σύμβολα της ανιδιοτέλειας» είναι την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2023, 19.00-22.00.

Στα καλλιγραφικά του σχέδια και στα έργα του με κολάζ ο Αντώνης Ντόνεφ αποτυπώνει μια καθαρά προσωπική πολυσχιδή και πολύχρωμη προσωπική θεώρηση της Γνώσης. Το ενδιαφέρον του Αντώνη Ντόνεφ για την διερεύνηση των ορίων της γνώσης, αλλά και των θεωριών για τη μάθηση, αντικατοπτρίζεται στη νέα σειρά έργων που παρουσιάζονται στην γκαλερί Kalfayan: περίπλοκα πολυεπίπεδα κολάζ σε καμβά τα οποία αποτελούνται από τμήματα από vintage χάρτες τους οποίους συλλέγει ο καλλιτέχνης διάρκεια των ταξιδιών του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η χρονοβόρα διαδικασία της κοπής κάθε χάρτη σε δεκάδες λωρίδες και η επικόλλησή τους σε επάλληλα επίπεδα που σχηματίζουν γεωμετρικά μοτίβα με έναν οργανικό τρόπο, αποτυπώνουν τη διάθεση του καλλιτέχνη για επανασύνθεση της γνώσης. Ταυτόχρονα αυτή η αποδόμηση και επανασυναρμολόγηση τμημάτων από διαφορετικούς χάρτες δημιουργεί νέους χάρτες, στους οποίους τα επίσημα σύνορα μπλέκονται και τελικά ακυρώνονται. Αυτά τα γεωγραφικά παλίμψηστα απεικονίζουν την τρέχουσα γεωπολιτική αναταραχή σε όλο τον κόσμο και καθιστούν τα έργα του Αντώνη Ντόνεφ πιο επίκαιρα από ποτέ. Επιπλέον, επαναπροσδιορίζουν και ερμηνεύουν ξανά την ήδη χαρτογραφημένη γνώση, ενώ αμφισβητούν τις πολωτικές και άκαμπτες στρατηγικές μάθησης που αδιαφορούν για τη μοναδικότητα της ανομοιογένειας.

Αντώνης Ντόνεφ – Σύντομο Βιογραφικό

Ο Αντώνης Ντόνεφ γεννήθηκε το 1978. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ) και στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μαδρίτης. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως μεταξύ άλλων: AMETRIA (Eπιμέλεια: Nicoletta De Rosa, Alessandro Pasini, Tomaso Piantini, Πολύνα Κοσμαδάκη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης), Οργάνωση: ΔΕΣΤΕ | ‘Now and Then’, European Central Bank, Φρανκφούρτη |‘Hell As Pavilion’ (Επιμέλεια: Νάντια Αργυροπούλου), Palais de Tokyo, Παρίσι. Το 2005 ήταν μεταξύ των έξι αριστούχων αποφοίτων της ΑΣΚΤ οι οποίοι βραβεύτηκαν στα πλαίσια του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για τον Πολιτισμό: Ανάδειξη Νέων Δημιουργών – Eurobank Private Banking». Το 2010 τιμήθηκε με το Art House Shanghai Award, Ailing Foundation (ArteFiera Bologna,  Kalfayan Galleries) και ακολούθησε artist residency στη Σανγκάη. Tην ίδια χρονιά υπήρξε φιναλίστ για το “AUDI Award” για την ατομική του έκθεση στο πλαίσιο της συμμετοχής των Kalfayan Galleries στο ‘New Positions’ της Art Cologne. Έργα του Αντώνη Ντόνεφ βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ημερομηνία:

Από: 09/11/2023 Εως: 13/01/2024

Εγκαίνια: Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, 19.00 – 22.00
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11.00 - 15.00 | Τρίτη - Παρασκευή 11.00 - 19.00 | Σάββατο 11.00 – 15.00

Τοποθεσία:

Kalfayan Galleries, Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα

Kalfayan Galleries

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ: 210 7217679 | kalfayangalleries.com

19.12.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 20/ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


 

Το έργο “Ευαγγελισμός, το μιούζικαλ” παρουσιάζεται σε μουσική Αγγελου Τριανταφύλου, λιμπρέτο Γιάννη Αστερή και σκηνοθεσία Αγγελου Τριανταφύλλου – Δημήτρη Σταυρόπουλου στη Σκηνή “Μαρίκα Κοτοπούλη” στο Θέατρο Rex. Ευαγγελισμός, το μιούζικαλ. Μια παράσταση για τον χρόνο, την αγάπη και την ελπίδα

Στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» επιτελείται το πολυπόθητο θαύμα. Ο Απόστολος Παύλου, ο διευθυντής της Πρώτης Παθολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, με τη συνεργασία γιατρών και νοσηλευτών, αιχμαλωτίζουν τον Θάνατο. Αυτή η αναπάντεχη νίκη της ζωής, θα πυροδοτήσει μια σειρά αλλόκοτων γεγονότων που ξεφεύγουν από τα όρια της κοινής λογικής: τα παράθυρα τραγουδούν, τα ιατρικά γάντια γεμίζουν άγνωστους μύκητες, τα ασανσέρ δεν λειτουργούν, ενώ φαίνεται να μην έχουν καμία βλάβη. Ασθενείς συνέρχονται ενώ οι θάλαμοι και οι διάδρομοι πλημμυρίζουν από μουσική. Ώσπου όλοι συνειδητοποιούν την απόλυτη ματαιότητα του εγχειρήματός τους. Ο Ευαγγελισμός, το μιούζικαλ είναι μια παράσταση για τον χρόνο και την αγάπη. Ο Άγγελος Τριανταφύλλου σε συνεργασία με τον Δημήτρη Σταυρόπουλο και με αφετηρία το λιμπρέττο του Γιάννη Αστερή δημιουργούν ένα σουρεαλιστικό ανοίκειο σύμπαν φτιαγμένο με υλικά φθαρτά. Ένα σύμπαν ανυπόφορα οικείο και την ίδια στιγμή παράδοξα ανοίκειο. Οι ‘κάτοικοι’ ενός νοσοκομείου, γιατροί, νοσηλευτές, ασθενείς και συνοδοί, τραγουδούν για όσους έχουν ήδη φύγει, αλλά και για όσους επιθυμούν να αποχαιρετήσουν. Η κατάλυση του Θανάτου δεν θα φέρει τον Ευ-αγγελισμό. Το καλό άγγελμα θα έρθει μόνο όταν ο Θάνατος ελευθερωθεί από το χάδι μιας γυναίκας… γιατί «ο κύκλος της ζωής είναι φτιαγμένος με σοφία. Ο κύκλος της ζωής οφείλει να ολοκληρωθεί», όπως επισημαίνουν οι σκηνοθέτες της παράστασης.

Οι δύο δημιουργοί κοιτάζουν με λοξή ματιά πρακτικές και τεχνικές του μιούζικαλ, διευρύνοντας τα όρια και προεκτείνοντας τις προοπτικές του. Ένας σπουδαίος θίασος 21 ηθοποιών συμμετέχουν σε μια μουσική παράσταση εγκώμιο στη ζωή, που λόγω της αναπόφευκτης περατότητάς της, είναι τόσο γοητευτική και πολύτιμη. Η πρωτότυπη μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου και τα τραγούδια που ερμηνεύονται ζωντανά επί σκηνής από καταξιωμένους μουσικούς και τραγουδιστές/στριες συνθέτουν μια πολυφωνική μουσική αφήγηση σε ένα θέαμα που ο θάνατος δεν είναι το τέλος αλλά μια αφετηρία αναγέννησης.

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία, μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σταυρόπουλος

Λιμπρέτο: Γιάννης Αστερής

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Κίνηση: Αμάλια Μπένετ

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Βίντεο, συνεργάτης σκηνοθέτης: Ορέστης Σταυρόπουλος

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά

Βοηθός σκηνοθετών: Γιώργος Μπραουδάκης

Βοηθός χορογράφου: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου

Βοηθός σκηνογράφου: Άννα Ζούλια

Βοηθός ενδυματολόγου: Αλεξάνδρα-Αναστασία Φτούλη

Φωτογράφος παράστασης: Χρήστος Συμεωνίδης

Βίντεο παράστασης: Ορέστης Σταυρόπουλος

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Λητώ Αμπατζή, Χάρης Ανδριανός, Μαρία Γεωργιάδου, Γιώργος Γκιόκας, Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Ερατώ Καραθανάση, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Ελένη Κοκκίδου, Μάριος Κρητικόπουλος, Χρήστος Λούλης, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Λυγερή Μητροπούλου, Θεοδώρα Μπάκα, Βασίλης Παπαδόπουλος, Κατερίνα Παπουτσάκη, Έλλη Πασπαλά, Φοίβος Ριμένας, Γιάννης Σαμψαλάκης

Guests: Νατάσσα Μποφίλιου, Μάρθα Φριντζήλα

Μουσικοί επί σκηνής: Ανδρέας Γυφτάκης, Σοφία Ευκλείδου, Bασίλης Mαντζούκης, Γιώργος Πούλιος, Αλέξης Στενάκης, Δημήτρης Τίγκας

Ο Χάρης Ανδριανός θα συμμετέχει από 22/11/2023 έως 21/01/2024

Η Θεοδώρα Μπάκα θα συμμετέχει από 8/11/2023 έως 19/11/2023

Η Νατάσσα Μποφίλιου θα συμμετέχει από 8/11/2023 έως 03/12/2023

Η Μάρθα Φριντζήλα θα συμμετέχει από 4/12/2023 έως 21/01/2024

 

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 08/11/2023 Εως: 21/01/2024

Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο στις 17:30 και 20:30
Κυριακή στις 19:00

Τοποθεσία:

Εθνικό Θέατρο – Θέατρο Rex, Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», Πανεπιστημίου 48, Αθήνα

Θέατρο Rex – Σκηνή “Μαρίκα Κοτοπούλη”

Eισιτήρια:

Από 10€

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ.: 210 3305074 | n-t.gr

 

18.12.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 19 / 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


 

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Γιώργος Νταλάρας μετρούν πολλά χρόνια φιλίας, αγάπης και συνύπαρξης στη δισκογραφία, όταν τη δεκαετία του ’80 η Άλκηστις ερμήνευσε μοναδικά το Μάμπο Μπραζιλέϊρο στο δίσκο LATIN. Σήμερα, «Με μια καρδιά», οι δύο κορυφαίοι ερμηνευτές θα συναντηθούν επί σκηνής, παρέα με δέκα δεξιοτέχνες σολίστες μουσικούς, με τραγούδια σταθμούς από την τεράστια δισκογραφία τους, αλλά και άλλα σπουδαία τραγούδια που διάλεξαν με ζήλο, με μεράκι και με μια καρδιά!

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 14/11/2023 Εως: 19/12/2023

Δευτέρα & Τρίτη 21:00

Τοποθεσία:

Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα

Θέατρο Παλλάς

Eισιτήρια:

Από 15€

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ.: 21 0321 3100

 


Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 18 / 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


 

Βασίλης Προδρόμου "Πάλκο Ηλεκτρικό" Σταυρός του Νότου Club

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ: 7 Νοεμβρίου 2023 - 6 Φεβρουαρίου 2024

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Οι Τρίτες μας θα γίνουν ξεχωριστές καθώς ο Βασίλης Προδρόμου, η εξαιρετική μπάντα του και οι εκλεκτές καλεσμένες του έρχονται στο Club του Σταυρού του Νότου από τις 7 Νοεμβρίου και μας υπόσχονται καυτά solos, βαθιές ερμηνείες, πηγαίο χιούμορ, "στραγαλάτες" πενιές και ανατρεπτικές διασκευές!
Παίζουν:
Δημήτρης Σίντος | πιάνο, μπάσο
Dasho Kurti | ακορντεόν
Θάνος Τσελεμπής | τύμπανα
Νίκος Σαμαράς | τρομπέτα, μπουζούκι
Μιχάλης Ατσάλης | κιθάρες
Γιάννης Πατάκας | κιθάρες

Καλεσμένες:
7/11: Λένα Κιτσοπούλου
5/12: Ελένη Τσαλιγοπούλου
2/1: Νατάσσα Μποφίλιου
6/2: Μάρθα Φριντζήλα

Ώρα προσέλευσης: 21:00

 Εισιτήρια: 12€

 


Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 17 / 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


 

''Felicità'' της Σεμίνας Διγενή στο Θέατρο Αλκυονίς

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στο "Felicità", η Σεμίνα Διγενή διηγείται ένα παράτολμο πείραμα, ένα παιχνίδι, όπου οι ήρωες, ένας άνδρας και μία γυναίκα, εναλλάσσονται στους ρόλους του θύτη και του θύματος. Μια φαινομενικά απλή συνάντηση ανάμεσα σε μια σκηνοθέτη και έναν νεαρό διανομέα, εξελίσσεται σε μια κατάσταση γεμάτη ερωτηματικά. Τι συνδέει τελικά αυτούς τους δύο ήρωες; Όταν, η αλήθεια αποκαλυφθεί, ανατρέπει σαρωτικά όσα φαίνονται να ισχύουν. Με έντονα στοιχεία θρίλερ, το "Felicità" αποδεικνύει ότι όταν το θέατρο ξεφύγει από τα όρια της θεατρικής σκηνής, γίνεται ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Λητώ Τριανταφυλλίδου
Σκηνικά: Δημήτρης Πολυχρονιάδης
Κουστούμια: Απόστολος Μητρόπουλος
Μουσική: 
Θέμης Καραμουρατίδης
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπουλου
Βίντεο: Κάρολος Πορφύρης
Οργάνωση Παραγωγής: Κατερίνα Λιάτσου
Βοηθός σκηνογράφου: Άννα Σάπκα
Πρωταγωνιστούν: 
Μυρτώ Αλικάκη, Γιάννης Σοφολόγης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

6 Νοεμβρίου 2023 - 12 Δεκεμβρίου 2023 / ώρα 21:00

Εισιτήρια

15€ - 18€ 


Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 16 / 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

 



Οι αστραπές / Les Éclairs

Φιλίπ Ερσάν

Συμπαραγωγή με την Κωμική Όπερα του Παρισιού

Ώρα έναρξης: 19.30 (Κυριακή: 18.30)

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η δεύτερη συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Κωμική Όπερα του Παρισιού, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους συνεργασίας, είναι η όπερα Οι αστραπές. Πρόκειται για την τρίτη όπερα του πολυβραβευμένου Γάλλου συνθέτη Φιλίπ Ερσάν, σε λιμπρέτο του διεθνώς αναγνωρισμένου Γάλλου συγγραφέα Ζαν Εσνόζ, το οποίο βασίζεται στη μυθιστορηματική βιογραφία του Νίκολα Τέσλα. Οι αστραπές είναι ένα μουσικό ταξίδι στη Νέα Υόρκη της βιομηχανικής επανάστασης, που ακολουθεί την πολυτάραχη ζωή του σερβικής καταγωγής κοσμοπολίτη δανδή και «τρελού» επιστήμονα Νίκολα Τέσλα. Ο Τέσλα γεννιέται τo 1856 στην τότε Αυστριακή Αυτοκρατορία. Μέχρι τον θάνατό του στη Νέα Υόρκη το 1943 επιχειρήσεις και κοινό διχάζονται για την αμφιλεγόμενη χρήση των εφευρέσεών του, την ώρα που εκείνος έχει μόνο έναν στόχο: την ευρύτερη εφαρμογή των ανακαλύψεών του ώστε να ευεργετηθούν οι άνθρωποι. Το 2010, επτά χρόνια μετά την ένταξη των αρχείων και των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του Τέσλα στο Memory of the World Register της UNESCO, ο Εσνόζ εκδίδει τη βιογραφία του Τέσλα με τίτλο Αστραπές. Το 2016 ο συγγραφέας, μετά από παραγγελία της Κωμικής Όπερας του Παρισιού, γράφει ένα νέο λιμπρέτο με τίτλο Οι αστραπές, βασισμένο στο βιβλίο του για τον Τέσλα. Πρόκειται για ένα μάλλον σπάνιο φαινόμενο όπου το λιμπρέτο έχει προηγηθεί της μουσικής σύνθεσης χωρίς μάλιστα να έχει βρεθεί ο συνθέτης. Τρία χρόνια αργότερα η Κωμική Όπερα αναθέτει στον συνθέτη Φιλίπ Ερσάν να γράψει μια νέα όπερα πάνω στο λιμπρέτο του Εσνόζ. Το 2021 δημιουργείται η παραγωγή, την οποία διευθύνει η Αριάν Ματιάκ και σκηνοθετεί ο Κλεμάν Ερβιέ-Λεζέ με μια ομάδα νέων καλλιτεχνών της Κωμικής Όπερας. Η όπερα Οι αστραπές ακολουθεί τη μοίρα του Νίκολα Τέσλα –που στην όπερα ονομάζεται Γκρέγκορ–, η οποία ακροβατεί μεταξύ παραμυθιού και δράματος. Φθάνοντας στη Νέα Υόρκη το 1884, ο Γκρέγκορ είναι στοιχειωμένος από τα οράματά του. Θέλει να αναπτύξει τις χρήσεις του ηλεκτρισμού με επαναστατικό τρόπο, κάνει όμως το «λάθος» να έχει ως προτεραιότητα την επιστήμη και όχι το κέρδος. Όταν οι βιομήχανοι τον λεηλατούν και παρεκκλίνουν από τις εφευρέσεις του, βρίσκει καταφύγιο στο θέαμα των αστραπών και στην παρέα των πουλιών.

 


ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΑΘΗΝΑ


 

Τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πρέπει να τις περνάς όμορφα και μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα σας παραθέτω εκδηλώσεις για παιδιά, για μεγάλους αλλά και δωρεάν και όχι.

Τα «Χριστουγεννιάτικα Χωριά» σε δέκα γειτονιές

Από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, δέκα «Χριστουγεννιάτικα Χωριά» σε ισάριθμες γειτονιές, θα προσφέρουν πλούσιες δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Από την Αχαρνών και τη Λαμπρινή μέχρι το Παγκράτι και την Ελληνορώσων, ο Άγιος Βασίλης και τα ξωτικά του θα «μεταμορφώσουν» μερικές από τις πιο κεντρικές γειτονιές σε «χωριά» χαράς και γιορτής, θα υποδέχονται μικρά και μεγάλα παιδιά με κατασκευές, γλυκο-κεράσματα, face painting και πολλά ακόμα γιορτινά δρώμενα. Τις εκδηλώσεις πλαισιώνουν, μεταξύ άλλων, ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, μασκότ, animateurs, μαριονέτες και ταχυδακτυλουργοί.

 

Pop Up Brunch – Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Με τις καθιερωμένες Κυριακές του Pop Up Brunch γιορτάζουμε τον Δεκέμβριο στην Αγορά με πολλούς μουσικούς καλεσμένους σε συνεργασία με την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία Sky Vector. Απολαμβάνουμε το τελευταίο Pop Up Brunch στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης και αποχαιρετούμε το έτος αλλά και την Αγορά με μια από τις αγαπημένες μας Κυριακάτικες μαζώξεις.

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου από τις 11.00 – 19.00 στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Αυτή την φορά το ωράριο παρατείνεται.

Όπως πάντα γαστρονομικές εμπειρίες με street food εστιατόρια & local projects θα μας ζεστάνουν και θα συνοδεύσουν τις συζητήσεις μας. Ενώ, η μυρωδιά του καφέ μαζί με ζουμερά cakes και γλυκά δημιουργούν μια έξτρα χουχουλιάρικη διάθεση. Στόχος μας, να δημιουργήσουμε μια ακόμη cozy Κυριακή για να την απολαύσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Την ίδια ημέρα, το Comicdom Bazaar θα βρίσκεται για ακόμα μια φορά στην Αγορά, με μια τεράστια ποικιλία παλιών και καινούριων comics, graphic novels και merchandise για όλα τα γούστα, κατευθείαν από ιδιωτικές συλλογές συλλεκτών.

H Sky Vector Music, συμπλήρωσε έναν χρόνο ζωής με πολύ μουσική και το γιορτάζουμε παρέα με πολλούς μουσικούς καλεσμένους! Line up: DJs

BNC, RSN, Mr. Kentro, Chevy

MCs/Live acts

Urban Lynx (MC Yinka & Dash), Ofili, BNC, Μυστήριος Τύπος

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 10ήμερου εορτασμού από τις 16 μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, με τον οποίο η ομάδα του Impact Hub Athens αποχαιρετά τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. 

Η ομάδα του Impact Hub Athens ολοκληρώνει επιτυχώς στο τέλος του 2022, την υλοποίηση του σχεδίου που είχε καταθέσει το 2018 στο Δήμο Αθηναίων για την αναβίωση και τη διαχείριση της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, εφαρμόζοντας την τεχνογνωσία της στην δημιουργία δομών για την συμπερίληψη, τη συμμετοχικότητα και τη βιωσιμότητα γύρω από ένα κοινό όραμα και σκοπό. Μέσα στα 5 χρόνια, το Impact Hub Athens μεταμόρφωσε την Αγορά σε σημείο συνάντησης, συνεργασίας και συν-δημιουργίας με βασικούς άξονες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την κοινωνική καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Στόχος του Impact Hub είναι μια ευχάριστη Κυριακάτικη γευστική εμπειρία στην αγαπημένη γειτονιά της Κυψέλης.

Μείνετε συντονισμένοι ακολουθώντας τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ στα:

Instagram @dimotiki_agora_kypselis Facebook @agorakypselis

Φωκίωνος Νέγρη 42, Κυψέλη.

Ωράριο: Από τις 11.00 έως τις 19.00.

Είσοδος ελεύθερη. Ο χώρος της Αγοράς είναι ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλες/ους.

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Οι Δικές μας 4 Εποχές"

Διάρκεια:90'
0ι 4 Εποχές του Αντόνιο Βιβάλντι συναντούν την κλιματική αλλαγή και μεταμορφώνονται από τα ίδια τα παιδιά…       

Τέσσερις δάσκαλοι μουσικής, μία τραγουδίστρια, μία ζωγράφος κι ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός με διαφορετικές προσεγγίσεις ,αλλά με την ίδια αγάπη για την κλασική μουσική και την ίδια ευαισθησία απέναντι στην κλιματική αλλαγή ταξιδεύουν με τα παιδιά από την Άνοιξη, το Καλοκαίρι, το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα του Αντόνιο Βιβάλντι στην Άνοιξη, τα Καλοκαίρια, το Φθινόπωρο και τους Χειμώνες της ζωής τους. Τα παιδιά μεταμορφώνουν με τη ζωγραφική τους την διαχρονική μουσική του Αντόνιο Βιβάλντι στις "Δικές τους 4 Εποχές"! Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ωθεί τα παιδιά στην γνωριμία με έργα τέχνης που συνδέονται με το φυσικό περιβάλλον, καθώς η Τέχνη αντιδρά σε ότι συμβαίνει στην φύση και στο περιβάλλον. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Οι Δικές μας 4 Εποχές" είναι αυτοτελές, διαρκεί 80’ και εξελίσσεται σε 3 εργαστήρια (μουσικό-εικαστικό-τεχνολογικό) που πραγματοποιούνται διαδοχικά και απευθύνεται σε παιδιά 9-12 ετών.           
ΠΟΤΕ/ Ημερομηνίες:
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 12.00-13-30
Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2024, 15.00-16.30
Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2024, 15.00-16.30
Κυριακή, 10 Μαρτίου2024, 15.00-16.30
Συντελεστές:
Σχεδιασμός- Επιμέλεια: musiArte
Τραγούδι: Σοφία Ζακολίκου
Εικαστικό εργαστήριο: Ματίνα Μαυρονικόλα
Τεχνολογικό εργαστήριο: Αλμπέρτο Ερσπάμερ
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

''Το Χριστουγεννιάτικο Όνειρο του Σκρουτζ'' στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων  / 10 Δεκεμβρίου 2023 - 31 Δεκεμβρίου 2023

Παιδική παράστασηΠαιδιά Δημοτικού (6 έως και 12 ετών)      

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Έρχεται για δεύτερη χρονιά η μαγευτική παράσταση "Το Χριστουγεννιάτικο Όνειρο του Σκρουτζ"!

Η αγαπημένη σε όλους ιστορια του Κ.Ντίκενς σε διασκευή του Γιάννη Ρωμανού, σε σκηνοθεσία του ίδιου και της Αλίκης Πήτερσον (οπτικοακουστικό περιβάλλον) ζωντανεύει από την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου και κάθε Κυριακη του Δεκέμβρη στις 12:00 και στις 26 Δεκεμβρίου 12:00 και 15:00, στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων!
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρωμανός
Σκηνοθεσία οπτικο-ακουστικού περιβάλλοντος: Αλίκη Πήτερσον
Κοστούμια: Vania Aleksandrova
Σκηνικά: Eventus
Ειδικές κατασκευές: Ιρίνα Μπόικο
Τεχνικός φώτων και ήχου: Γιάννης Τσούκας

Παίζουν (αλφαβητικά): Νίκος Αποστολίδης, Γιώργος Δήμου, Σάκης Θεοδόσης, Εύη Καλυμνίου, Μίρνα Μηλιώνη, Λεόντιος Πετμεζάς, Ράνια Πρέβεζα, Έφη Χαντζούλη



''Η Βασίλισσα του Χιονιού'' του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στο Θέατρο Ακροπόλ

Το κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ζωντανεύει σε μια Χριστουγεννιάτικη παιδική παράσταση στο Θέατρο Ακροπόλ.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Ιακώβου
Ερμηνεύουν:
Χανς Κρίστιαν Άντερσεν: Γιώργος Γιαννόπουλος
Ευθύμης Μπαλαγιάννης, Σταυρούλα Καμνή, Στέλιος Καραγεωργίου, Πάνος Κούλης, Σμαρώ Κεπαπτσόγλου, Νίκος Γονίδης, Ειρήνη Δημακοπούλου, Εμμανουήλ Στεφανουδάκης
Χορευτές Κλασικού Μπαλέτου: Νίκος Γονίδης, Σμαρώ Κεπαπτσόγλου, Ειρήνη Δημακοπούλου 

16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 / ΣΑΒΒΑΤΟ, 12:00

17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023/ ΚΥΡΙΑΚΗ, 11:00 -14:00

23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 / ΣΑΒΒΑΤΟ, 14:00

24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 /ΚΥΡΙΑΚΗ, 11:00

26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 / ΤΡΙΤΗ, 12:00

28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 / ΠΕΜΠΤΗ, 12:00

29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12:00

30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 / ΣΑΒΒΑΤΟ,  12:00

5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12:00

6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024 / ΣΑΒΒΑΤΟ,  12:00

7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024 / ΚΥΡΙΑΚΗ, 12:00

 Εισιτήρια: 12€ 

 


 Εορταστικό bazaar στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Εορταστικό Bazaar στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο από 12 έως 17 Δεκεμβρίου 2023.
Παλαιές και νέες εκδόσεις της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος-Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, λευκώματα, μελέτες, κατάλογοι εκθέσεων κ.ά., θα είναι διαθέσιμες σε προσφορά από 30% έως 50%. Προσφορές από 10% έως 50% θα υπάρχουν και σε άλλα είδη του πωλητηρίου.
Οι προσφορές ισχύουν μόνο για αγορές από το φυσικό κατάστημα (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, Πλατεία Κολοκοτρώνη) και όχι για παραγγελίες από το ηλεκτρονικό πωλητήριο του Μουσείου https://nhmuseum-shop.gr/

12 Δεκεμβρίου 2023 - 17 Δεκεμβρίου 2023 09:00 -16:00

Είσοδος ελεύθερη, υπάρχει χρέωση στην κατανάλωση.

 

"Χριστούγεννα στο Ίδρυμα Ευγενίδου"

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

To Σάββατο 9 Δεκεμβρίου ξεκινάει το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Ιδρύματος Ευγενίδου, με 8 εντυπωσιακές πλανηταριακές προβολές, το ανανεωμένο γιορτινό science show Παγωμένα Πειράματα και 2 εργαστήρια με πρωταγωνιστή τον Santa.

Παγωμένα Πειράματα
Γιορτινή Επιστήμη
Ηλικίες: 6+
Το κρύο έφτασε στο αμφιθέατρο του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας και μαζί του ένα εντυπωσιακό… παγωμένο science show.
- Μπορεί ένα υλικό να βράζει σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν;
- Θα μπορούσε κάποιος να μετατρέψει μια μπανάνα σε σφυρί;
- Τι θερμοκρασίες μπορούν να "αντέξουν" διαφορετικά αντικείμενα;
- Υπάρχει τρόπος να φτιάξουμε παγωτό που το βάζουμε στην κατάψυξη για να ζεσταθεί;
Ανακάλυψε τον θαυμαστό κόσμο της "παγωμένης" επιστήμης και εξερεύνησε τα όρια της ύλης μέσα από ζωντανά, εορταστικά πειράματα.
Και μην ανησυχείς! Εδώ θα είσαι ασφαλής από το κρύο!

Σάββατο 9/12 - Κυριακή 7/1
Πληροφορίες - αγορά εισιτηρίων.

Santa’s treat
Προγραμματισμός μηχανής γλυκών με Arduino
Ηλικίες: 10-13 (Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου)
Ο Δεκέμβρης έφτασε και οι προετοιμασίες στο Ίδρυμα Ευγενίδου για τις γιορτές και την υποδοχή του Άη Βασίλη έχουν ξεκινήσει. Φέτος ετοιμάζουμε μια αυτόματη μηχανή‒έκπληξη για το καθιερωμένο κέρασμά του. Η μηχανή αυτή θα του προσφέρει λιχουδιές όταν ανιχνεύει την πολυαναμενόμενη άφιξή του.
Ζητάμε λοιπόν την πολύτιμη βοήθειά σου για να συναρμολογήσουμε και να προγραμματίσουμε μαζί τη μηχανή αυτή. Θα μάθεις τι είναι και πώς λειτουργεί ένας αισθητήρας απόστασης και ένας κινητήρας servo, δύο από τα σημαντικότερα μέρη της μηχανής αυτής. Θα τα συνδέσεις στο κύκλωμα και θα προγραμματίσεις το Arduino για να λειτουργεί αποτελεσματικά η μηχανή.

Μην ξεχνάς! Στο τέλος θα πάρεις και εσύ το κέρασμά σου.

Σάββατο 16/12 - Παρασκευή 5/1
Πληροφορίες - αγορά εισιτηρίου.

Santa is here!
Εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας 
Ηλικίες: 9-12 (Δ’, Ε’ & ΣΤ΄ Δημοτικού)
Στo Ίδρυμα Ευγενίδου ζει ο Sparker, o φύλακας των χριστουγεννιάτικων μυστικών, των μαγικών ιδεών που κάνουν τα Χριστούγεννα ακόμα πιο ξεχωριστά.

Ο Δεκέμβρης έφτασε και ο Sparker σε προσκαλεί στο εργαστήριό του για να σου αποκαλύψει ένα από τα μυστικά του: θα γνωρίσεις τι είναι η επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality), πού χρησιμοποιείται και στην συνέχεια θα φτιάξεις την δική σου εφαρμογή AR. Μέσω ειδικού λογισμικού θα τοποθετήσεις τον 'Αη Βασίλη και άλλα χριστουγεννιάτικα αντικείμενα στον ψηφιακό χώρο, θα τα επεξεργαστείς και θα τα προγραμματίσεις να αλληλεπιδρούν με εσένα. Τέλος, μέσα από ένα tablet θα τα δεις να ζωντανεύουν μπροστά σου.

Σε περιμένουμε στο εργαστήρι του Sparker να φτιάξεις τη δική σου εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας!

Σάββατο 16/12 - Παρασκευή 29/12
Πληροφορίες - αγορά εισιτηρίου.

Και φέτος τα Χριστούγεννα σας υποδεχόμαστε με 8 εντυπωσιακές πλανηταριακές προβολές για μικρούς και μεγάλους. Συνεχίζεται η προβολή της τελευταίας παράστασης του επίτιμου διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλου με μουσική Vangelis, Είμαστε Αστρόσκονη. Επίσης προβάλλονται οι παραστάσεις Ταξίδι στον Γαλαξία, Η Ιστορία της Γης, Διαστημικές Καταιγίδες και Βόρειο Σέλας και το Κέντρο του Κόσμου.

Οι ηλικίες 5+ ανακαλύπτουν συναρπαστικές περιοχές του βυθού της θάλασσας άλλα και του Διαστήματος στις παραστάσεις Ο Θρύλος του Μαγεμένου Ύφαλου και Ο Μαγεμένος Ύφαλος και τις εποχές του χρόνου στον Μαγικό Πλανήτη.
Πληροφορίες - αγορά εισιτηρίων.

 

Ομαδική έκθεση "Συνέχισε να ονειρεύεσαι"

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η γκαλερί Artshot - Sophia Gaitani παρουσιάζει την χριστουγεννιάτικη ομαδική έκθεση με τίτλο "Keep on dreaming". Η έκθεση εγκαινιάζεται την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, στο "Upper House Athens" (στο roof του πολυκαταστήματος attica).                24 Ελληνες καλλιτέχνες της γκαλερί καλωσορίζουν το 2024 δημιουργώντας έργα γεμάτα χρώμα. Στις δύσκολες μέρες που ζούμε μόνο η τέχνη συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας δίνει δύναμη, αισιοδοξία, ενέργεια, πάθος, δράση, αγάπη.
Η έκθεση ξεκινάει την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023, 18:30 - 21:30

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 18:30 - 21:30

ΣΑΒΒΑΤΟ: 18:30 - 21:30

 

1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 - 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023: Κωστής Μαραβέγιας Live στο Vox

Ο Κωστής Μαραβέγιας στο πλαίσιο της χειμερινής περιοδείας του έρχεται στο Vox για πέντε εμφανίσεις. Με χαρά, ελπίδα, χιούμορ, εξαιρετικά θετική διάθεση, με μελωδία και ρυθμό.

1 Δεκεμβρίου 2023 - 29 Δεκεμβρίου 2023 : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ /21:00  Στο Vox

Εισιτήρια

Α' Ζώνη 30€
Β' Ζώνη 25€
Γ' Ζώνη (Π.Ο.) 20€
Δ' Ζώνη 20€
Ζώνη Ορθίων -ποτό 15€
Όρθιοι πλατεία - ποτό 20€
Κρατήσεις: 210.3475900

 

 

 1 Δεκεμβρίου 2023 - 7 Ιανουαρίου 2024: Το Παγοδρόμιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Το Παγοδρόμιο του ΚΠΙΣΝ επιστρέφει, μεγαλύτερο από ποτέ!          
Την 1η Δεκεμβρίου, το Παγοδρόμιο αναδύεται στο Κανάλι και καλεί όλους τους πατινέρ, έμπειρους και μη, να χορέψουν στον πάγο ακούγοντας τις αγαπημένες τους χριστουγεννιάτικες μελωδίες.  Οι επισκέπτες συναντούν το Παγοδρόμιο, όπως πάντα, στη βόρεια όχθη του Καναλιού, στο ύψος του Κέντρου Επισκεπτών, όπου μπορούν να απολαύσουν το φωτισμένο υπερθέαμα του ΚΠΙΣΝ και τα Χορογραφημένα Σιντριβάνια καθώς στροβιλίζονται με τα παγοπέδιλά τους πάνω σε φυσικό πάγο.          
Το Παγοδρόμιο λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 22.00 το βράδυ, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.     
01/12/2023-07/01/2024, 10.00-22.00*           
*Στις 31/12 το Παγοδρόμιο θα παραμείνει ανοιχτό ως τις 02.00 π.μ.
Για τις παρακάτω περιόδους, απαιτείται ηλεκτρονική προεγγραφή     
Από 1 έως 22/12:       
Παρασκευή 15.00-22.00         
Σάββατο-Κυριακή 10.00-22.00          
Από 23/12 έως 7/1:    
Καθημερινά 10.00-22.00        
Όροι Λειτουργίας του Παγοδρομίου   
Πληροφορίες συμμετοχής στο Παγοδρόμιο    
Η είσοδος στο Παγοδρόμιο είναι δωρεάν για το κοινό.
 Μέγιστη διάρκεια παραμονής στην πίστα του Παγοδρομίου είναι τα 40’.
 Η είσοδος στο Παγοδρόμιο γίνεται με σειρά προτεραιότητας και εφόσον υπάρχει σχετική διαθεσιμότητα.    
 Ειδικώς για την περίοδο από 22/12/2023 έως και 07/01/2024 καθώς και τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου 2023 (01–03/12, 08–10/12 & 15–17/12), θα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής προεγγραφής, η οποία συστήνεται προς τους επισκέπτες για την καλύτερη εξυπηρέτηση και εμπειρία τους.
 Στην περίπτωση της ηλεκτρονικής προεγγραφής, ο επισκέπτης υποχρεούται να βρίσκεται στο χώρο του Παγοδρομίου τουλάχιστον 20’ νωρίτερα, διαφορετικά, η κράτησή του θα ακυρώνεται. Σε περίπτωση που το Παγοδρόμιο δε λειτουργήσει λόγω καιρικών συνθηκών ή σε περίπτωση που το ΚΠΙΣΝ κατά την κρίση του αποφασίσει ότι δεν είναι δυνατή η λειτουργία του Παγοδρομίου για οποιοδήποτε λόγο, η ηλεκτρονική προεγγραφή επίσης θα ακυρώνεται αυτόματα.       
 H είσοδος και η χρήση του Παγοδρομίου γίνεται με ίδια ευθύνη των συμμετεχόντων και -στην περίπτωση ανηλίκων- με ευθύνη του γονέα/ ασκούντος τη γονική μέριμνα/ ενήλικου συνοδού.  
 Τα κράνη στην πίστα του Παγοδρομίου είναι υποχρεωτικά για τα μικρά παιδιά. Συνίσταται στους συμμετέχοντες να φέρνουν τα δικά τους. Σε αντίθετη περίπτωση, διατίθενται κράνη σε παιδικά μεγέθη προς δανεισμό. Συνίσταται, επίσης, ιδιαίτερα η χρήση τους από έφηβους και ενήλικες.     
 Συνίσταται να έχετε μαζί σας γάντια, καθώς δεν θα διατίθενται για δανεισμό στον χώρο του Παγοδρομίου. 
 Η χρήση του Παγοδρομίου από ανήλικο είναι δυνατή υπό την προϋπόθεση ότι κατά την προσέλευσή του στο Παγοδρόμιο συνοδεύεται από τον γονέα/ ασκούντα τη γονική μέριμνα/ ενήλικα συνοδό και έχει παρασχεθεί σχετική έγγραφη συγκατάθεση είτε κατά την ηλεκτρονική κράτηση, είτε κατά την προσέλευση στο Παγοδρόμιο. 

Από 2 Δεκεμβρίου 2023:  Comedy Club για παιδιά: Xmas special στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το Comedy Club για παιδιά, η μοναδική ελληνική stand-up comedy παράσταση για παιδιά 6 έως 12 ετών και τους γονείς τους, που δημιούργησε ο Γιώργος Χατζηπαύλου, έρχεται για πέμπτη χρονιά με χριστουγεννιάτικη διάθεση στο Μέγαρο. Μια παράσταση διασκεδαστική τόσο για τα παιδιά, που παρακολουθούν θέματα που αφορούν στη ζωή τους, όσο και για τους γονείς τους, που θυμούνται πώς είναι να είσαι παιδί. Τα θέματα που σατιρίζονται ξεκινούν από τους αγαπημένους ήρωες, τα κατοικίδια και τα ζώα γενικότερα, τα επαγγέλματα, το σχολείο, τις ξένες γλώσσες, τα παιδικά τραγούδια, τα παιχνίδια και τους φίλους, τις συμβουλές των γονιών και τις περίεργες συνήθειες των μεγάλων, και φυσικά την καλύτερη γιορτή του κόσμου, τα Χριστούγεννα!   
Συμπαραγωγή
Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη", Αλέξανδρος Ζώης
Κείμενα, ερμηνεία, σκηνοθεσία: 
Γιώργος Χατζηπαύλου

Φτιάχνω τη δική μου DIY διακόσμηση στο Γκαίτε   /7 Δεκεμβρίου στις 19.00

Με τα εργαστήρια και τις δράσεις το Ινστιτούτο Γκαίτε συνεργασία με την ομάδα απ’Ουσία, επιδιώκει να πετύχει μακροπρόθεσμη αλλαγή συνηθειών σε επίπεδο κοινότητας στο παρόν και βαθύτερη αλλαγή νοοτροπίας σε επίπεδο πόλης στο μέλλον. Τον Δεκέμβριο, η απ’Ουσία προτείνει ένα εικαστικό εργαστήρι γύρω από τη δημιουργία DIY διακόσμησης για το σπίτι, το γραφείο και άλλους χώρους χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, παλιά αντικείμενα και ότι άλλο φανταστείτε. Τι να φέρεις μαζί: Παλιά καδράκια, κορνίζες, φελλούς, πόστερ και αφίσες, φωτογραφίες.

 

Outreach Project 3' στο Θέατρο Vault / 5 - 14 Δεκεμβρίου 18.00 και 19.00

Το "Outreach Project" υποστηρίζει έμπρακτα τους νέους θεατρικούς συγγραφείς, συμβάλλοντας μέχρι σήμερα στην ολοκλήρωση και παρουσίαση στο κοινό δεκατεσσάρων πρωτότυπων θεατρικών έργων, που πραγματεύονται ζητήματα ρευστότητας φύλου και σεξουαλικότητας, σωματικών και ψυχολογικών προκλήσεων, εθνοπολιτισμικής ταυτότητας, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων και κοινωνικών ανισοτήτων.

Πρόγραμμα:

Τρίτη 5/12

18:00 /19:00 Παπαδιόχος Βαγγέλης "Η μάσκα και ο καθρέφτης"

19:00/20:00 Παντελιά Μαρία "Λόβινγκ … οut ! "

 Πέμπτη 7/12

18:00 /19:00 Εδιάρογλου Βίκυ " Όταν ο κήπος μας ακούει"

19:00/20:00 Γατσωτή Ευαγγελία "Ο Γιάννης το βούδι"

 Παρασκευή 8/12

18:00 /19:00 Δημόπουλος Σταύρος "Λιόβεργες"

19:00/20:00 Ξένιος Νίκος "Το Δεντρόσπιτο"

 Τρίτη 12/12

18:00 /19:00 Σοφιανού Ειρήνη "Κοπράν"

19:00/20:00 Πανουτσόπουλος Γιάννης "Ζωή χωρίς Κυριακή"

Πέμπτη 14/12

18:00 /19:00 Δουκουτσέλης Βαγγέλης "Κουνελότρυπα"

19:00/20:00 Χατζηπροκοπίου Μάριος "Schrebermachine"

Μορφωτικές εκδηλώσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

 

 

"Η Τοσοδούλα" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Αυτά τα Χριστούγεννα, το διάσημο Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη νέα του διεθνή χορευτική υπερπαραγωγή, την "Τοσοδούλα", μια παράσταση για όλη την οικογένεια που βασίζεται στο κοσμαγάπητο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν! Μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν από τις 16 έως τις 30 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη ένα μπαλέτο με φαντασμαγορικά σκηνικά και κοστούμια, αλλά και εντυπωσιακά εφέ. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Σολίστ και οι Κορυφαίοι του περίφημου χορευτικού συνόλου, το οποίο ‒όπως άλλωστε η ιστορική Εθνική Όπερα της Οδησσού‒ μετρά πάνω από διακόσια χρόνια πορείας και δημιουργικής σύμπραξης με σπουδαίους καλλιτέχνες.

Όλοι γνωρίζουν την Τοσοδούλα, τη μικροσκοπική ηρωίδα της φαντασίας του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, το κοριτσάκι που γεννήθηκε μέσα σε ένα μαγικό λουλούδι. Μέσα από το ξεχωριστό υπερθέαμα που ετοίμασε για τους φίλους του χορού το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού, η χαριτωμένη πρωταγωνίστρια του διάσημου δανού συγγραφέα παίρνει σάρκα και οστά και ξαναζεί τις διασκεδαστικές περιπέτειές της επί σκηνής, χάρη σε μια ομάδα ταλαντούχων καλλιτεχνών που ξαναδιάβασαν το παραμύθι του Άντερσεν με τον δικό τους τρόπο. Έγραψαν την πρωτότυπη μουσική και το λιμπρέτο του έργου, δημιούργησαν μια μαγευτική χορογραφία γεμάτη χιούμορ και τρυφερότητα, σχεδίασαν ονειρεμένα σκηνικά και έντυσαν τους χορευτές με λαμπερά κοστούμια!


Συντελεστές:
Μουσική Γιούρι Σεφτσένκο
Λιμπρέτο Mικόλα Μπροβτσένκο
βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι
του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Σκηνοθέτης-Χορογράφος Γκάρι Σιβογιάν
Χορογράφος Βίκτωρ Λιτβίνοφ
Σκηνικά Γκάνα Ιπάρεβα
Κοστούμια Σεργί Βασίλιεφ
Φωτισμοί Μαξίμου Ντιέντοφ
Χορεύουν οι Κορυφαίοι, οι Σολίστ και το corps de ballet του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Οδησσού.
Συμμετέχουν μαθητές της Ακαδημίας Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Οδησσού.

16 Δεκεμβρίου 2023 - 30 Δεκεμβρίου 2023 : 15:00 - 19:00

 

 

Unboxing Callas από την ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ

Καθημερινά 10.00-21.00

Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του εικαστικού προγράμματος για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την έκθεση Unboxing Callas: Μια αρχειακή εξερεύνηση στη συλλογή Πυρομάλλη και το αρχείο της ΕΛΣ, σε επιμέλεια Βασίλη Ζηδιανάκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον 2ο όροφο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και στο Φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ταυτόχρονα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν και ξεναγήσεις, με ελεύθερη συμμετοχή και κράτηση θέσεων από εδώ

Οι Δικές μας 4 Εποχές στο Μέγαρο

Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 12.00-13-30

Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2024, 15.00-16.30

Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2024, 15.00-16.30

Κυριακή, 10 Μαρτίου2024, 15.00-16.30

Οι 4 Εποχές του Αντόνιο Βιβάλντι συναντούν την κλιματική αλλαγή και μεταμορφώνονται από τα ίδια τα παιδιά. Τέσσερις δάσκαλοι μουσικής, μία τραγουδίστρια, μία ζωγράφος κι ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός με διαφορετικές προσεγγίσεις ,αλλά με την ίδια αγάπη για την κλασική μουσική και την ίδια ευαισθησία απέναντι στην κλιματική αλλαγή ταξιδεύουν με τα παιδιά από την Άνοιξη, το Καλοκαίρι, το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα του Αντόνιο Βιβάλντι στην Άνοιξη, τα Καλοκαίρια, το Φθινόπωρο και τους Χειμώνες της ζωής τους. Απαραίτητη κράτηση θέσης στο 6981542197.

 

 

 

ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ

Πρόσεξε τι θα θυσιάσεις στο κυνήγι της ευτυχίας

Πρόσεξε τι θα θυσιάσεις στο κυνήγι της ευτυχίας
Η ήρεµη ζωή του Βύρωνα και της Ευγενίας θα διαταραχτεί από την αιφνίδια απόφασή της να εξαφανιστεί µέσα σε µια νύχτα, εγκαταλείποντας τον σύζυγό της και το έξι µηνών βρέφος τους, αφήνοντας πίσω µόνο ένα σηµείωµα. Ένα φαινοµενικά αγαπηµένο ζευγάρι διαλύεται µέσα σε ένα βράδυ. Εκείνος, συντετριµµένος, θα µαζέψει τα κοµµάτια του, προσπαθώντας να µεγαλώσει σωστά την κόρη του και να γίνει για εκείνη πατέρας και µητέρα. Πάντα όµως θα τον πονάει η ανεξήγητη εγκατάλειψη της γυναίκας του. Οι αποκαλύψεις που θα έρθουν στη συνέχεια θα τον κάνουν να πειστεί ότι δεν πρέπει να ασχοληθεί ξανά µαζί της και να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην ανατροφή της κόρης του. Στο µεταξύ, η Ευγενία ταξιδεύει στο εξωτερικό και επιλέγει να στήσει µια καινούργια ζωή από το µηδέν, σε µια νέα χώρα κι ένα νέο περιβάλλον, παρόλο που ένα κοµµάτι της θα µείνει πίσω στην Ελλάδα, µαζί µε το παιδί της. Κάθε µέρα που βρισκόταν σ’ αυτόν τον γάµο ένιωθε όλο και πιο εγκλωβισµένη, όµως τώρα είναι αποφασισµένη να κυνηγήσει την προσωπική της ευτυχία και να βρει τον πραγµατικό εαυτό της, χωρίς να τη νοιάζει η γνώµη των άλλων και οι επιταγές της κοινωνίας. Τα χρόνια περνούν… Οι ζωές όλων µοιάζουν να έχουν βρει τους ρυθµούς τους και ο καθένας ζει και πορεύεται σύµφωνα µε τις επιλογές του. Τι θα συµβεί όµως όταν η Ευγενία αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα; Θα καταφέρει να πείσει την κόρη της να την αφήσει να µπει στη ζωή της, µετά από δεκαπέντε χρόνια που ήταν µακριά της; Τι θα χρειαστεί να θυσιάσει αυτή τη φορά στο νέο κυνήγι της ευτυχίας; Ένα συγκλονιστικό µυθιστόρηµα που εστιάζει στη δύναµη της συγχώρεσης. Καθώς το παρελθόν συγκρούεται µε το παρόν, οι επιλογές τους αντικατοπτρίζονται στη ζωή της κόρης τους και των εαυτών τους, ρωτώντας τελικά: Μπορεί η αγάπη, αφού χαθεί, να ξαναζωντανέψει;

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ
Η μοίρα ενώνει τις ζωές των ανθρώπων. Ο Στέφανος, ο Εμμανουήλ, ο Βασίλης, ο Γιώργος και ο Ορέστης ενώθηκαν μέσα από την αγάπη και τη ζωή. Θα καταφέρουν να μείνουν ενωμένοι όταν ο θάνατος μπει ανάμεσα τους; Η φιλία τους θα αντέξει όταν ξέρουν πως ένας από αυτούς είναι ο δολοφόνος; Θα καταφέρουν να βρουν την ευτυχία ή θα πνιγούν στους φόβους τους; ΕΡΩΤΑΣ, ΑΙΜΑ, ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΝΑΣ… Ένας εξ αυτών ας γίνει ο δικός σας δρόμος προς την ευτυχία…

ΟΡΓΗ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ

ΟΡΓΗ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ
Αριάδνη, Άγγελος, Γεράσιμος και Ζήσης: η μοίρα τούς ένωσε και τους έδεσε με τη δύναμη της φιλίας. Ελβίρα, η γυναίκα που έκανε το λάθος να ερωτευτεί έναν από αυτούς. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η αγάπη μιας γυναίκας για το αντικείμενο του πόθου της; Μπορεί να θυσιάσει το μέλλον της και αυτό των γύρω της; Εκδίκηση, πάθος, έρωτας και φιλία, όλα θα δοκιμαστούν από τον χρόνο. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΟΥ ΑΝΑΠΝΟΗ…

ΣΥΛΛΟΓΕΣ

ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΕΣ ΔΡΟΣΟΣΤΑΛΙΔΕΣ ΖΩΗΣ,2022

ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΕΣ ΔΡΟΣΟΣΤΑΛΙΔΕΣ ΖΩΗΣ,2022
Πρόκειται για μια συλλογή με ρομαντικές ιστορίες. Στη σελίδα 52, θα βρείτε την δική μου ιστορία: της Φένιας, του Κωνσταντίνου και του Μάρκου. Ένα ερωτικό τρίγωνο με πρωταγωνίστρια την Φένια, η οποία προσπαθεί να αποφασίσει ποιος είναι ο άνδρας των ονείρων της; Άραγε θα κάνει την σωστή επιλογή; Θα είναι ευτυχισμένη;

ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΙΧΝΗ, 2022

ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΙΧΝΗ,  2022
Πρόκειται για μια συλλογή με θρίλερ ιστορίες. Στη σελίδα 40,θα βρείτε την δική μου ιστορία... Η Κυριακή είναι μια αξιαγάπητη γυναίκα, 70 χρονών που ζει φιλήσυχα με τον άνδρα της τα τελευταία 45 χρόνια, ταράσσει αυτή την ηρεμία διαπράτοντας δυο φόνους. Τι είναι αυτό που μπορεί να ώθησει την γυναίκα αυτή να διαπράξει αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα; Θα σταματήσει εκεί;

ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ : 2022

ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ : 2022
Πρόκειται για μια συλλογή με χριατουγεννιάτικες ιστορίες. Στη σελίδα 58, θα βρείτε την δικη μου ιστορία, της Εβελίνας και του Eric! Δυο νέοι που γνωρίζονται μέσω διαδικτύου και ερωτεύονται. Πάρα τις αντιρρήσεις της οικογένειάς και των φίλων της φωτογράφου αποφασίζει να τα παρατήσει όλα και να τον επισκεφτεί στην Νέα Υόρκη γιατί πιστεύει ότι βρήκε τον άνδρα της ζωής της! Πόσο αληθινός μπορεί να είναι όμως ο έρωτας στο διαδίκτυο;

ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ, ΜΑΡΤΙΟΣ: 2023

ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ, ΜΑΡΤΙΟΣ: 2023
Πρόκειται για μια συλλογή με παιδικά παραμύθια. Στη θέση νούμερο 7, θα βρείτε την δική μου ιστορία. Πρόκειται για την Ασπρούλα, ένα παρεξηγημένο γατάκι που κάνεις δεν τη κάνει παρέα. Μια ιστορία που αναφέρεται στην δύναμη της προκατάληψης και διδάσκει τα παιδιά να μην κρίνουν από την εξωτερική εμφάνιση.

ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ,  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023
Πρόκειται για μια συλλογή με αστυνομικές ιστορίες. Στη σελίδα 192,θα βρείτε την δική μου ιστορία με πρωταγωνίστρια την Ελπίδα, η οποία τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας της προσπαθεί ακόμη να ανακαλύψει το δολοφόνο. Ένα ταξίδι γεμάτο σεξ και βία,. Θα καταφέρει να βγει ζωντανή; μέσα απ' αυτό;