30.11.23

5η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΑΓΑΠΗΣΑ ΤΗΝ «ΦΙΛΗ» ΜΟΥ


 

Η ζωή μου δεν έχει μεγάλες χαρές ή λύπες από την ημέρα που έφυγα από τα Τρίκαλα Κορινθίας για να έρθω για σπουδές εδώ, η απόφαση για να μείνω στην Αθήνα ήταν πολύ δύσκολη αλλά η ευκαιρία που δόθηκε μετά το μεταπτυχιακό ήταν κάτι που δεν θα έβρισκα ποτέ στα μέρη μου. Έκανα την κάρδια μου πέτρα και εγώ και οι γονείς μου και επιλέξαμε να είμαστε μακριά. Δυστυχώς μου λείπουν και οι δικοί μου και οι φίλοι μου. Η καθημερινότητα μου είναι πολύ τυπική, δουλειά και σπίτι. Δεν έχω κανέναν, νιώθω μοναξιά… με τις φίλες μου μιλάω μέσω των κοινωνικών δικτύων  αλλά δεν είναι το ίδιο με την από κοντά επαφή, είναι με τις οικογένειες τους πλέον Νιώθω μόνη μέχρι την ημέρα που γνωρίζω την Νατάσσα την τρακάρω στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και έπειτα γινόμαστε φίλες. Η Νατάσσα είναι και παραμένει ο άνθρωπος που με ξέρει καλύτερα από όλους. Τα επόμενα πέντε χρόνια είναι υπέροχα, είμαστε αχώριστες κάποια στιγμή μου εκμυστηρεύεται  ότι της άρεσαν οι γυναίκες –εμένα αυτό δεν με πείραζε καθόλου, ως κολλητή της λατρεύω την χαρά και την τρέλα της. Εν τω μεταξύ η σχέση με τον Στέφανο δεν πάει καλά τα τελευταία χρόνια, περνάει κρίση και μετά από πολλούς τσακωμούς χωρίσαμε με τον Στέφανο. Το πρώτο διάστημα είμαι πολύ στενοχωρημένη, εξάλλου ο χωρισμός λένε είναι ένας μικρός θάνατος, μου πήρε εννιά μήνες αλλά καταφέρνω να επιστρέψω στην καθημερινότητα μου. Η Νατάσσα έχει φύγει για ένα επαγγελματικό ταξίδι όποτε είμαι ολομόναχη. Αποφασίζω  να βγω και να πιω ένα ποτό και βρίσκομαι σ’ ένα δωμάτιο ενός διαμερίσματος με έναν γοητευτικό άνδρα που τελικά δεν καταφέρνω να ενδώσω στην ερωτική του πολιορκία, αφήνω  το βραδινό μου ραντεβού και φεύγω γρήγορα. Περιπλανιέμαι στους δρόμους της Αθήνας παίρνω ένα ζεστό ρόφημα από ένα μαγαζί που είναι ανοιχτό εικοσιτετράωρο και γυρνώ στην ασφάλεια του σπιτιού μου, μου έχει λείψει η φίλη μου και ανυπομονώ να την δω… Σκέφτομαι λοιπόν να  της ετοιμάσω μια έκπληξη να της πάρω το αγαπημένο της γλυκό και συμμαζέψω –γιατί έχω τα κλειδιά για να βάζω φαγητό στο σκυλάκι της ευτυχώς μένουνε δυο τετράγωνα μακριά. –

Με την επιστροφή έφερε έναν άνθρωπο, που μου την παρουσίασε ως την νέα της σχέση. Είναι μια όμορφη κοπέλα, αγγλίδα, μορφωμένη με πολλά ταλέντα ήταν όμορφο ζευγάρι. Όμως κάτι επάνω της δεν μου άρεσε! Στον εαυτό δεν θα το κρύψω αλλά σε εκείνη δεν είπα τίποτα, ήταν πολύ ευτυχισμένη, ίσως γιατί ήμουν μόνη μου. Η Νικολ είχε φεύγει για ταξίδι για να επιστρεφτεί για ταξίδι. Εμείς μετά από καιρό κάναμε πράγματα μαζί. Κατά την διάρκεια της βόλτας γελούσαμε, τραγουδούσαμε! Η «γνωστή» Νατάσσα η χαρά της απλωνόταν παντού. Ευτυχώς  οι δρόμοι ήταν μποτιλιαρισμένοι αλλά φτάσαμε  Παρκάρω το αμάξι και μου προτείνει να ανέβω επάνω γιατί ήθελε παρέα, ήμουν κάπως ζαλισμένη και αποφάσισα να το κάνω ήταν ευκαιρία να την δω και να συνέλθω.

«Θες να κοιμηθείς σήμερα σε μένα;» με ρώτησε.

«Άμε…»

«Κάτσε σαν το σπίτι!» μου απάντησε εκείνη.

Της τσιμπάω το μάγουλο και κάθομαι στο καναπέ της. Εκείνη πηγαίνει να φέρει ποτά, βλέπω ότι η φωτογραφία μας έχει αλλάξει θέση και έχει πάει πιο πίσω και μπήκε μπροστά η φωτογραφία της με την Νικολ, με στεναχώρησε.

«Έφερα τα ποτά!» είπε η Νατάσα.

«Ευχαριστώ…» Κοιτούσα τις φωτογραφίες μας και έπειτα γύρισα προς το μέρος της.

«Τι έχεις;»

«Τίποτα.»

«Σε ξέρω πολύ καλά, το τίποτα έχει πολλές σκέψεις από πίσω.»

«Μην ανησυχείς κορίτσι μου, όλα καλά.» της είπα και έπιασα το χέρι. Με πήρε αγκαλιά και αισθάνθηκα την αγάπη της, έτσι χαλάρωσα.

«Είσαι ο σημαντικότερος άνθρωπος στη ζωή μου!» μου εκμυστηρεύτηκε.

Της χαϊδεύω το μάγουλο και εκείνη με πλησιάζει. Χαμογέλασε. Έπειτα γέρνει κοντά μου και με φιλάει στα χείλη, για κάποια λεπτά παγώνω. Ενδίδω ερωτικά στη κολλητή μου. Τελικά ήμουν ερωτευμένη μαζί της; Μήπως το έκανε αυθόρμητα;

«Γιατί το έκανα αυτό;» ρωτάω τον εαυτό μου.              

 

 

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 1/1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


 

Καλό μήνα!

Σας προτείνω να επισκεφτείτε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και συγκεκριμένα την  συλλογή: Η Κυκλαδική Συλλογή του Μουσείου αντικατοπτρίζει το μεγαλείο ενός πολιτισμού που άνθισε κατά την 3η χιλιετία π.Χ. και σφράγισε με τις απλές και λιτές γραμμές της τέχνης του το βλέμμα των καλλιτεχνών του 20ου και του 21ου αιώνα. Αντιπροσωπευτικά δείγματα των παγκοσμίως γνωστών κυκλαδικών ειδωλίων, αλλά και αγγεία από μάρμαρο και πηλό, καθώς και χάλκινα εργαλεία ενώνουν το παρελθόν και το παρόν ανθρώπων που σκάλισαν, λάτρεψαν, κυνήγησαν, γλέντησαν κι έστρεψαν το βλέμμα στον έναστρο ουρανό του Αιγαίου.

Οι εκθέσεις, το Cycladic Shop και το Cycladic Café είναι ανοιχτά Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο 10:00-17:00, Κυριακή 11:00-17:00, Πέμπτη 10:00-20:00. Κλειστά την Τρίτη. Η τελευταία είσοδος είναι 15 λεπτά πριν το κλείσιμο του Μουσείου.
Για την είσοδο στο Cycladic Shop και στο Cycladic Café δεν απαιτείται εισιτήριο. Το Μουσείο είναι κλειστό κάθε Τρίτη καθώς και 1η Ιανουαρίου, Καθαρά Δευτέρα, 25η Μαρτίου, Κυριακή & Δευτέρα του Πάσχα, Πρωτομαγιά, Αγίου Πνεύματος, 15η Αυγούστου, 25η Δεκεμβρίου, 26η Δεκεμβρίου.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα: 10:00-17:00
Τρίτη: Κλειστά
Τετάρτη: 10:00-17:00
Πέμπτη: 10:00-20:00
Παρασκευή: 10:00-17:00
Σάββατο: 10:00-17:00
Κυριακή: 11:00-17:00

Το Μουσείο παραμένει κλειστό
1η Ιανουαρίου, Καθαρά Δευτέρα, 25η Μαρτίου, Κυριακή & Δευτέρα του Πάσχα, Πρωτομαγιά, Αγίου Πνεύματος, 15η Αυγούστου, 25η Δεκεμβρίου, 26η Δεκεμβρίου.

Τελευταία είσοδος
15 λεπτά πριν το κλείσιμο του Μουσείου.

 


29.11.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ30/ 30 Νοέμβριου


 

Ζαν Ντι Μπαρί – Η ερωμένη του βασιλιά

Jeanne du Barry

2023

Διάρκεια: 113' Βιογραφική

Η Ζαν Βοβερνιέ, μια γυναίκα της εργατικής τάξης αποφασισμένη να ανέβει κοινωνικά, χρησιμοποιεί τη γοητεία της για να ξεφύγει από τη φτωχή της κατάσταση. Ο αγαπημένος της, ο Κόμης Ντι Μπαρί, που έγινε πλούσιος χάρη στις ερωτικές ίντριγκες της Ζαν, επιθυμεί να την παρουσιάσει στον βασιλιά και ενορχηστρώνει μια συνάντηση μέσω του σημαίνοντος Δούκα του Ρισελιέ.

Σκηνοθεσία: Μάιβεν

Παίζουν: Τζονι Ντεπ, Μέλβιλ Πουπόντ, Πασκάλ Γκρέγκορι, Μαριάν Μπέισλερ, Πιερ Ρίτσαρντ, Μάιβεν, Μπέντζαμιν Λαβερνέ, Ρόμπιν Ρενούτσι, Σουζάν Ντε Μπεκέ, Καπουτσίνε Βαλμάρι

Ηλιούπολη

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Address: Λεωφόρος Ειρήνης 50, Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, Ηλιούπολη

Telephone: 2109937870 (προπώληση εισιτηρίων:2109946717)

 

 

 

 

28.11.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 29/ 29 Νοέμβριου


 

H ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ

του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Πρωταγωνιστούν: Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Νίκος Κουρής

Θέατρο Παλλάς από 12 Οκτώβριου

«Η Εκατομμυριούχος», η αριστουργηματική κωμωδία του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, έρχεται στο Θέατρο Παλλάς, από την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με τους Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Νίκο Κουρή & 20μελή θίασο. Λόγω της τοποθέτησης της ζωντανής ορχήστρας, μπροστά από το αριστερό διάζωμα της πλατείας του θεάτρου, η αρίθμηση των θέσεων στο διάζωμα αυτό ξεκινάει από την Σειρά 5, η οποία λειτουργεί ως 1η σειρά. «Η Εκατομμυριούχος» [The Millionairess], η αισθηματική κωμωδία του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, με κεντρικό άξονα το αιώνιο τρίπτυχο «Έρωτας – Χρήμα - Ευτυχία», ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα - που επανέρχεται στο Θέατρο Παλλάς, λίγα χρόνια μετά την τεράστια επιτυχία της «Μαντάμ Σουσού». Τον ομώνυμο ρόλο της εκκεντρικής εκατομμυριούχου, αναλαμβάνει η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ιδεαλιστή γιατρού ενσαρκώνει ο Νίκος Κουρής.

Μαζί τους επί σκηνής μια ομάδα εκλεκτών ηθοποιών με τους Βασίλη Κούκουρα, Ιβάν Σβιτάιλο, Μαριλού Κατσαφάδου, Βασίλη Τσιγκριστάρη, Ροζαμάλια Κυρίου, Στράτο Λύκο, Κατερίνα Σούσουλα, 10 ακόμα ηθοποιούς και χορευτές και ζωντανή ορχήστρα.

Το πολυσυλλεκτικό ανέβασμα του Γιάννη Κακλέα, σε ολοκαίνουργια διασκευή του Βασίλη Τσιγκριστάρη και του ιδίου, δίνει μια φρέσκια ματιά στην «Εκατομμυριούχο», σε μια μουσικοθεατρική παράσταση που κινείται αριστοτεχνικά ανάμεσα στις “γραμμές” της αισθηματικής κομεντί και της κοινωνικοπολιτικής σάτιρας, ενώ παραλλήλως διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά ενός φαντασμαγορικού θεατρικού υπερθεάματος, με πρωτότυπη ζωντανή μουσική.

Δίπλα στον Γιάννη Κακλέα, συμπράττει μια έμπειρη ομάδα καλλιτεχνικών συντελεστών. Ο πολύπειρος Μανόλης Παντελιδάκης που αναλαμβάνει τα σκηνικά, η ταλαντούχα Ηλένια Δουλαδίρη που υπογράφει τα κοστούμια και η Στέλλα Κάλτσου που βάζει την σφραγίδα της στον σχεδιασμό των φωτισμών. Την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Bάιος Πράπας, επιφανής εκπρόσωπος της νέας γενιάς Ελλήνων συνθετών, ενώ τους στίχους γράφει η πάντοτε διαχρονική Σάννυ Μπαλτζή, δημιουργός δεκάδων επιτυχιών. Την ενορχήστρωση αναλαμβάνει ο Αλέξιος Πρίφτης και τις χορογραφίες επιμελείται η Στεφανία Σωτηροπούλου.

«Η Εκατομμυριούχος» είναι ένα πνευματώδες και στοχαστικό έργο που εξερευνά τη σχέση μεταξύ Πλούτου και Ευτυχίας, αλλά και τον καταλυτικό ρόλο του Έρωτα. Το έργο αφηγείται την ιστορία της Επιφάνια ντι Πάρεργα, η οποία αφότου κληρονόμησε τον πατέρα της, εγκαταλείπει απογοητευμένη τον μποξέρ σύντροφό της κι ερωτεύεται έναν ιδεαλιστή γιατρό, προστάτη των φτωχών, με τον οποίο αποφασίζουν να μπουν σε αμοιβαία δοκιμασία για να ανακαλύψουν εάν κάνουν ο ένας για τον άλλο. Ο γιατρός στη δοκιμασία που είχε ζητήσει ο πατέρας της - να βρει έναν άντρα με ταλέντο στην απόκτηση χρημάτων - και η Επιφάνια στη δοκιμασία που είχε ζητήσει η μητέρα του - να βρει μια γυναίκα που να μπορεί να ζήσει για ένα τρίμηνο, με ελάχιστα χρήματα.

Το θεατρικό έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και τη Ν. Υόρκη το 1952, με πρωταγωνίστρια την Κάθριν Χέμπορν. Το 1961 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τη Σοφία Λώρεν και τον Πίτερ Σέλερς και το 1972 στην τηλεόραση του BBC, στη σειρά «Το έργο του μήνα» με την Μάγκι Σμιθ και τον Τομ Μπέικερ.

Στην Ελλάδα, έχει ανέβει μόνο μία φορά, το 2009 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Τον ομώνυμο ρόλο ερμήνευσε η σπουδαία Νόνικα Γαληνέα, που έμελλε να είναι η τελευταία της παράσταση. Δίπλα της ο Γιάννης Μπέζος.

Τετ, 29/11 / 19:00, Βουκουρεστίου 3-5 Θέατρο Παλλάς - Αθήνα, Αττική, από15€

 

 

 

27.11.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 28/ 28 Νοέμβριου


 

Forest Swords live in Athens στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηλεκτρονικός παραγωγός και συνθέτης ο Βρετανός Matthew Barnes ή αλλιώς Forest Swords, με έδρα το Λίβερπουλ, έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο πρωτότυπους και σημαντικούς καλλιτέχνες που έχει να επιδείξει η σύγχρονη ηλεκτρονική σκηνή τον τελευταίο καιρό. Η μουσική του, υποβλητική και συναισθηματική, συγκεντρώνει έντονα στοιχεία dub, hip-hop και r&b beats, κιθαριστικές γραμμές, λούπες, drone και ατμοσφαιρικά ηλεκτρονικά samples που μαγεύουν τον ακροατή.

Ο Forest Swords έχει αναμφισβήτητα την ικανότητα να δημιουργεί ονειρικές συνθέσεις συνυφαίνοντας έντονα μουσικά συναισθήματα όπως μελαγχολία, ευφορία, θλίψη και ευδαιμονία. Γνωστός για τις εναλλαγές ήχων σε καινοτόμους ηλεκτρονικούς κόσμους, με πιο πρόσφατο το επιτυχημένο δεύτερο άλμπουμ του «Compassion» (Ninja Tune), remixes για τις Bjork και Neneh Cherry και την επιμέλεια συλλογών της DJ-Kicks. Οι κυκλοφορίες του έχουν λάβει διθυραμβικές κριτικές από πολυάριθμα διεθνή μέσα, όπως τα Pitchfork, Resident Advisor, Stereogum, Wire Magazine, Clash Magazine και Tiny Mix Tapes.

Μεταξύ άλλων, έχει επιμεληθεί τη μουσική σύνθεση για πολλά visual και art πρότζεκτ συμπεριλαμβανομένης της πρωτότυπης μουσικής για το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ghosts of Sugar Land» στο Sundance, τη μικρού μήκους art ταινία - η πρώτη ταινία που αφορά και καταγράφεται από drones - «The Machine Air», καθώς και ένα πρωτότυπο soundtrack για τη χορευτική παράσταση των Emma Portner και Alan Lucien Øyen για το Νορβηγικό Εθνικό Μπαλέτο.

Πληροφορίες:

Συναυλία: Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Ώρα έναρξης: 21:00       

Τιμές εισιτηρίων: Zone A 35€
Zone B 30€
Zone C 27€
Zone D 22€

Προπώληση: https://www.more.com/music/forest-swords-live-in-athens/

 Δημοτικό Θέατρο Πειραιά:

Διέυθυνση: Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 34

Περιοχή: Πειραιάς

Τηλέφωνο: 210 4194550

 

25.11.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 27/ 27 Νοέμβριου


 

Η αναδρομική έκθεση «Μιχάλης Οικονόμου 1884-1933: Η αλχημεία της ζωγραφικής» στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

Στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο εγκαινιάζεται το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 έκθεση με τίτλο «Μιχάλης Οικονόμου (1884-1933), η αλχημεία της ζωγραφικής». Πρόκειται για μια αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον σημαντικό ζωγράφο – ανανεωτή της ελληνικής ζωγραφικής του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, o οποίος παραμένει ένας από τους λιγότερο προβεβλημένους και γνωστούς στο ευρύτερο κοινό της χώρας μας. Θα είναι η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Μιχάλη Οικονόμου, 90 χρόνια από το θάνατο, της οποίας την επιμέλεια έχει η δρ Αφροδίτη Κούρια, ιστορικός τέχνης.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα πρωτογενούς έρευνας και πολυετούς μελέτης της επιμελήτριας, η οποία, 22 χρόνια μετά την έκδοση της πρώτης μονογραφίας της, επιστρέφει στον Οικονόμου με νέο βλέμμα που διεισδύει στα μυστικά της τέχνης του ξεχωριστού αυτού καλλιτέχνη, αναδεικνύοντας συγχρόνως και τη σημαντική θέση που κατέχει στην πρωτοπορία της νεοελληνικής τέχνης.

Ο Μιχάλης Οικονόμου διαμόρφωσε μια απόλυτα προσωπική ζωγραφική γλώσσα και συνέβαλε ουσιαστικά στην ανανέωση της νεοελληνικής τέχνης στο πεδίο της τοπιογραφίας. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η τεχνική των πινάκων του, με τους πρωτοποριακούς για την ελληνική ζωγραφική της εποχής πειραματισμούς στα υλικά μέσα του: στο χειρισμό των χρωμάτων και στις φέρουσες επιφάνειες πάνω στις οποίες ζωγράφιζε. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης «Εξετάζοντας διεξοδικά το έργο του Μιχάλη Οικονόμου στη σύντομη τροχιά της σταδιοδρομίας του (και της ζωής του), έχει κανείς την αίσθηση ότι τα απλά, κοινότοπα θέματα που ο καλλιτέχνης σταθερά πραγματεύεται αποτελούν ουσιαστικά προσχήματα για να κατακτήσει ζωγραφικά το “θέμα” που αταλάντευτα τον απασχολεί, το δικό του δηλαδή εσωτερικό-ψυχολογικό “τοπίο”. Θαρρείς πως από έργο σε έργο, “κυνηγά” ένα ιδεατό τοπίο που συνεχώς του ξεφεύγει (…). Η διαλεκτική μεταξύ παραστατικότητας και αφαίρεσης, υλικού και άυλου, οπτικού και απτικού, συμπαγούς/στατικού και ρευστού/φευγαλέου, καθώς και οι ψευδαισθητικές ιδιότητες της ζωγραφικής εικόνας έχουν βρει στην τέχνη του Οικονόμου πολύ ενδιαφέρουσες εκδοχές». 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: δρ Αφροδίτη Κούρια, ιστορικός τέχνης
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη, Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Ημερομηνία:

Από: 01/10/2023 Εως: 15/01/2024

Καθημερινά εκτός Τρίτης, 10.00 – 16.00

Τοποθεσία:

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

Eισιτήρια:

Γενική είσοδος στην Πινακοθήκη 5€ | Μειωμένο (μαθητές & φοιτητές) 2,5€ | Ομαδικό εισιτήριο (άνω των 10 ατόμων): 3€ | Δωρεάν για παιδιά κάτω των 10 ετών και κατόχους καρτών ελευθέρας εισόδου ICOM

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ: 26560-41210 | averoffmuseum.gr

 

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 26/ 26 Νοέμβριου


 

Η Κατερίνα Σκουρλή σκηνοθετεί από τις 18 Οκτωβρίου ως τις 25 Νοεμβρίου στο Θέατρο Σφενδόνη την «Πλαστελίνη» του Βασίλι Σίγκαρεφ, μια ιστορία για έναν κόσμο άκαμπτο, γεμάτο βία και απελπισία, η οποία θα επαναληφθεί για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στη σκηνή του Θεάτρου Σφενδόνη.

Η «Πλαστελίνη», είναι η ιστορία μιας κοινωνίας που θρέφει και θρέφεται με τη βία. Η ιστορία μιας μακρινής, θαρρείς, δυστοπίας, γραμμένης το 2001, που μοιάζει αφόρητα πλέον με τα δελτία ειδήσεων του σήμερα. Και όπως τότε, στη Ρωσία του νεαρού Σίγκαρεφ, έτσι και σήμερα, η πλαστελίνη σκληραίνει γοργά στα χέρια των παιδιών. Και πριν προλάβεις καν να ονειρευτείς, το ξύπνημα σε βρίσκει ανάμεσα σε ανθρώπους απελπισμένους και κυνικούς, που σε βλέπουν να ραγίζεις και να σπας μπροστά τους. Και αυτοί αποστρέφουν βιαστικά το βλέμμα τους και συνεχίζουν στο δρόμο τους.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Μαξίμ είναι ένα νεαρό αγόρι που ζει μαζί με την γιαγιά του σε έναν κόσμο γεμάτο απελπισμένους ανθρώπους, ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν και να εξασφαλίσουν την επόμενη μέρα τους –όχι τόσο το φαγητό τους, όσο την βότκα ή την δόση τους. Σε μια εξαθλιωμένη –οικονομικά και ηθικά– κοινωνία, όπου η βία και ο κυνισμός ολοένα και μεγαλώνει, σε μια –οποιαδήποτε– πόλη της Ρωσίας του 2001, που λίγο διαφέρει από τις πόλεις του 2023, ο Μαξίμ θέλει να καταφέρει να βρει έναν διαφορετικό τρόπο επιβίωσης. Όπως πλάθει με την πλαστελίνη του αυτά που ονειρεύεται, έτσι προσπαθεί να χαράξει και έναν δρόμο που αξίζει να διαβείς. Στην πορεία του συναντά ανθρώπους που προσπαθούν να τον εκμηδενίσουν ή να τον κάνουν όμοιο τους στερώντας του το δικαίωμα της άλλης επιλογής για την ζωή. Επιλέγει τον έρωτα και τον ηρωισμό, τα δύο κατεξοχήν εφηβικά όπλα για να πολεμήσει. Και φτάνει μέχρι το τέλος, μέχρι να αντικρύσει πρόσωπο με πρόσωπο την αλήθεια.

Συντελεστές

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΚΙΝΗΣΗ: Κατερίνα Σκουρλή
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Γιώργος Κουτλής
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Βαγγέλης Κυριακού
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Άρτεμις Μάνου
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Τίνα Τζόκα
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Σπύρος Λιβάνης
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Δημήτρης Κασιμάτης- Σοφία Αδαμοπούλου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: Μαρίνα Τσαπέκου
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Τζένη Φέζο
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ: Σταύρος Μπαλής
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: Μαίρη Αντωνοπούλου
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: Art Wood Creations ΜΟΝ. Ι.Κ.Ε.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κarol Jarek
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Ευαγγελία Σκρομπόλα

ΠΑΙΖΟΥΝ: Δημήτρης Αποστολόπουλος, Σοφία Κουλέρα, Ναταλία Λουιζάκη, Λήδα Μανούσου Αλεξίου, Βίκτωρ Μπενουζίλιο, Χαρά Τζόκα

Εισιτήρια

Κανονικό: 15€
Φοιτητικό, Ανέργων: 12€

Προπώληση: TicketServices.gr

 


23.11.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 25/ 25 Νοέμβριου


 

Η Κατερίνα Σκουρλή σκηνοθετεί από τις 18 Οκτωβρίου ως τις 25 Νοεμβρίου στο Θέατρο Σφενδόνη την «Πλαστελίνη» του Βασίλι Σίγκαρεφ, μια ιστορία για έναν κόσμο άκαμπτο, γεμάτο βία και απελπισία, η οποία θα επαναληφθεί για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στη σκηνή του Θεάτρου Σφενδόνη.

Η «Πλαστελίνη», είναι η ιστορία μιας κοινωνίας που θρέφει και θρέφεται με τη βία. Η ιστορία μιας μακρινής, θαρρείς, δυστοπίας, γραμμένης το 2001, που μοιάζει αφόρητα πλέον με τα δελτία ειδήσεων του σήμερα. Και όπως τότε, στη Ρωσία του νεαρού Σίγκαρεφ, έτσι και σήμερα, η πλαστελίνη σκληραίνει γοργά στα χέρια των παιδιών. Και πριν προλάβεις καν να ονειρευτείς, το ξύπνημα σε βρίσκει ανάμεσα σε ανθρώπους απελπισμένους και κυνικούς, που σε βλέπουν να ραγίζεις και να σπας μπροστά τους. Και αυτοί αποστρέφουν βιαστικά το βλέμμα τους και συνεχίζουν στο δρόμο τους.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Μαξίμ είναι ένα νεαρό αγόρι που ζει μαζί με την γιαγιά του σε έναν κόσμο γεμάτο απελπισμένους ανθρώπους, ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν και να εξασφαλίσουν την επόμενη μέρα τους –όχι τόσο το φαγητό τους, όσο την βότκα ή την δόση τους. Σε μια εξαθλιωμένη –οικονομικά και ηθικά– κοινωνία, όπου η βία και ο κυνισμός ολοένα και μεγαλώνει, σε μια –οποιαδήποτε– πόλη της Ρωσίας του 2001, που λίγο διαφέρει από τις πόλεις του 2023, ο Μαξίμ θέλει να καταφέρει να βρει έναν διαφορετικό τρόπο επιβίωσης. Όπως πλάθει με την πλαστελίνη του αυτά που ονειρεύεται, έτσι προσπαθεί να χαράξει και έναν δρόμο που αξίζει να διαβείς. Στην πορεία του συναντά ανθρώπους που προσπαθούν να τον εκμηδενίσουν ή να τον κάνουν όμοιο τους στερώντας του το δικαίωμα της άλλης επιλογής για την ζωή. Επιλέγει τον έρωτα και τον ηρωισμό, τα δύο κατεξοχήν εφηβικά όπλα για να πολεμήσει. Και φτάνει μέχρι το τέλος, μέχρι να αντικρύσει πρόσωπο με πρόσωπο την αλήθεια.

Συντελεστές

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΚΙΝΗΣΗ: Κατερίνα Σκουρλή
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Γιώργος Κουτλής
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Βαγγέλης Κυριακού
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Άρτεμις Μάνου
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Τίνα Τζόκα
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Σπύρος Λιβάνης
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Δημήτρης Κασιμάτης- Σοφία Αδαμοπούλου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: Μαρίνα Τσαπέκου
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Τζένη Φέζο
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ: Σταύρος Μπαλής
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: Μαίρη Αντωνοπούλου
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: Art Wood Creations ΜΟΝ. Ι.Κ.Ε.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κarol Jarek
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Ευαγγελία Σκρομπόλα

ΠΑΙΖΟΥΝ: Δημήτρης Αποστολόπουλος, Σοφία Κουλέρα, Ναταλία Λουιζάκη, Λήδα Μανούσου Αλεξίου, Βίκτωρ Μπενουζίλιο, Χαρά Τζόκα

Εισιτήρια

Κανονικό: 15€
Φοιτητικό, Ανέργων: 12€

Προπώληση: TicketServices.gr

 

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 24/ 24 Νοέμβριου


 

Μιούζικαλ: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος / Ρένος Χαραλαμπίδης Φτηνά τσιγάρα Στο nationalopera.gr/GNOTV από τις 19 Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 Εισιτήριο: 5 ευρώ.

Κατάλληλο για άνω των 18 ετών

Η εξαιρετικά επιτυχημένη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, το ξέφρενο μιούζικαλ Φτηνά τσιγάρα των Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και Ρένου Χαραλαμπίδη, έρχεται στις οθόνες σας μέσω της GNO TV μετά από σαράντα επτά sold out παραστάσεις που ενθουσίασαν το κοινό. Βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη, το μιούζικαλ θα είναι διαθέσιμο μέσω του nationalopera.gr/GNOTV από τις 19 Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Η πασίγνωστη ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη Φτηνά τσιγάρα, μια ταινία-ωδή στην καλοκαιρινή, άδεια Αθήνα, μετατράπηκε σε μιούζικαλ σε μουσική του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, λιμπρέτο του Πέτρου Βουνισέα και σκηνοθεσία, κινησιολογία και σκηνικό του Κωνσταντίνου Ρήγου, γεμίζοντας την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ φθαρμένες τηλεκάρτες, γόπες, τυχαίες συναντήσεις, φιλιά που δεν βρήκαν τον δρόμο τους και υπέροχα τραγούδια για ανεκπλήρωτους έρωτες και συλλέκτες στιγμών. Ο συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος πρόσθεσε δεκαέξι νέα τραγούδια στην αρχική παρτιτούρα της ταινίας, ενώ η ατμοσφαιρική σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου αποδίδει τον αισθησιακό πυρήνα αυτής της sui generis ταινίας περιπλάνησης με στοιχεία φιλμ νουάρ μέσω μιας δεξιοτεχνικής χρήσης του χώρου, που συμπυκνώνει τις τοποθεσίες του πρωτότυπου σεναρίου γύρω από ένα πολυμορφικό, παραισθησιογόνο lounge.

H GNO TV, η οποία αποτελεί έναν νέο άξονα προγραμματισμού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, δημιουργήθηκε και λειτουργεί με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

«Η ζωή ξέρει κι εγώ την εμπιστεύομαι. Είμαι από αυτούς που πάντα κάπνιζαν φτηνά τσιγάρα...»

Αύγουστος 1999. Γυρισμένη μέσα σε είκοσι τρεις ημέρες του Αυγούστου του 1999 με φόντο την έρημη Αθήνα, η δεύτερη κινηματογραφική ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη Φτηνά τσιγάρα φέρνει στο μυαλό έναν τζαζ αυτοσχεδιασμό. Ο Ρένος Χαραλαμπίδης έγραψε το σενάριο της ταινίας καθώς ταξίδευε, εμπνευσμένος από τη συνάντησή του με τον μπιτ συγγραφέα Πωλ Μπόουλς, τις πλαστικές σακούλες με τα χρυσόψαρα που απλώνονταν σαν γιρλάντες στις λαϊκές αγορές της Ταγγέρης και τις ταινίες του Τζιμ Τζάρμους. Οι ήρωές του ερωτεύονται, βρίζουν, φιλοσοφούν, διεκδικούν τον ρομαντισμό και ικανοποιούνται με τα ελάχιστα, καπνίζοντας πάντα φτηνά τσιγάρα. Η ταινία, ένας φόρος τιμής στο κέντρο της Αθήνας και στον ανεκπλήρωτο έρωτα, σημάδεψε την έναρξη της δεκαετίας του 2000 χάρη στον αστικό ρομαντισμό και τη νυχτερινή, νεανική της αισθητική.

Μια ταινία «ανδρικού ρομαντισμού», σύμφωνα με τον συνθέτη Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, τα Φτηνά τσιγάρα προβλήθηκαν σε άδειες αίθουσες από το φθινόπωρο του 2000 στον κινηματογράφο «Απόλλων» στην οδό Σταδίου, λαμβάνοντας κυρίως κακές κριτικές. «Τα Φτηνά τσιγάρα, που μου δίνουν όλες αυτές τις πολύ μεγάλες χαρές, είναι η ταινία μου που μου έχει δώσει και τις μεγαλύτερες θλίψεις. Έχασα την πίστη μου. Με συνέτριψε όλο αυτό. Τι να κάνεις δηλαδή όταν προβάλλεις μια ταινία και πάει άπατη; Έπεσα, μου κόπηκαν τα φτερά. Σκέφτηκα ότι η ταινία ήταν ένα προσωπικό μου καπρίτσιο, μια προσωπική μου τρέλα. Και ότι απέτυχα στους στόχους μου», λέει ο σκηνοθέτης της ταινίας Ρένος Χαραλαμπίδης. Ωστόσο, η ταινία δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια από την παταγώδη εμπορική αποτυχία της ώστε να κερδίσει σταδιακά ένα μεγαλύτερο κοινό, χάρη στο βίντεο αρχικά και κατόπιν στο διαδίκτυο. «Έρχονταν στο δρόμο», θυμάται ο Ρένος Χαραλαμπίδης, «έχοντας δει την ταινία προφανώς από βιντεοκλάμπ και μου μιλούσαν. Και με το YouTube το όλο πράγμα εκτινάχτηκε!». Τα Φτηνά τσιγάρα πλέον μετρούν εκατομμύρια views και αποθεώνονται, κάθε προβολή τους σε θερινό σινεμά προκαλεί το αδιαχώρητο, ενώ οι ατάκες τους έγιναν κλασικές και συνθήματα στους τοίχους: «Η ζωή ξέρει. Κι εγώ την εμπιστεύομαι». Ξεχωριστή θέση απέκτησε στις δισκοθήκες και το εξαιρετικό σάουντρακ που συνέθεσε ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος με τα υπέροχα τραγούδια «Summertime in Prague» και «Λευκό μου γιασεμί» ερμηνευμένα από την Έλλη Πασπαλά. Τα Φτηνά τσιγάρα μοιάζουν πλέον σαν ένα αποχαιρετιστήριο άσμα σε μια Αθήνα που δεν υπάρχει πια και αποτελεί σημαντικό δείγμα γραφής ενός ιδιαίτερου δημιουργού.

«Είμαι συλλέκτης. Μαζεύω το πιο σκληρό και άγριο πράγμα του κόσμου: στιγμές.»

Φεβρουάριος 2022. Είκοσι δύο καλοκαίρια μετά, η ταινία Φτηνά τσιγάρα μετατρέπεται σε μιούζικαλ και ζωντανεύει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. «Τα Φτηνά τσιγάρα, που συνεχίζουν τη συνάντησή τους με τις νέες γενιές, τώρα διασταυρώνονται με την πολυσύνθετη τέχνη του μουσικού θεάτρου, σε μια παράσταση που κρατάει ακέραιο τον καλλιτεχνικό πυρήνα της ταινίας. Η τιμή τού να εμπνέει δημιουργικά μια ταινία μου καταξιωμένους καλλιτέχνες άλλων τεχνών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αναλογιζόμενος το καλλιτεχνικό κύρος του οργανισμού αλλά και το ότι για πρώτη φορά ταινία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου διασκευάζεται για την Εθνική Λυρική Σκηνή. Στο προσωπικό μου σύμπαν η μεταφορά του φιλμ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ταυτίζεται με το θαύμα της αρχής. Σαν μια απροσδόκητη καλλιτεχνική γέννηση. Εξάλλου η μεγαλύτερη χαρά στη ζωή είναι να αρχίζεις», σημειώνει ο Ρένος Χαραλαμπίδης.

Καθοριστική για το εγχείρημα, η ζωντανή παρουσία του σκηνοθέτη-σεναριογράφου της ταινίας Ρένου Χαραλαμπίδη στον ρόλο τού επί σκηνής αφηγητή συμπυκνώνει το αισθητικό στίγμα μιας παράστασης που διεξάγεται εν είδει «φλας μπακ» ανάμεσα σε δύο χρονικές ζώνες: Ο κεντρικός χαρακτήρας του αθηναϊκού flâneur (που ενσάρκωνε ο Χαραλαμπίδης στην πρωτότυπη ταινία) μοιράζεται εδώ ανάμεσα στον παροντικό και τον παρελθοντικό εαυτό του, ρίχνοντας ένα βλέμμα νοσταλγικό αλλά και κριτικό στην καθοριστική, για τον ήρωα και για την πόλη, μετάβαση τόσο από τη νωχελική μετεφηβεία στην ωριμότητα όσο και από τον 20ό στον 21ο αιώνα.

Στη μουσικοθεατρική προσαρμογή των Φτηνών τσιγάρων, ο συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος έδωσε προνομιακή θέση στα τραγούδια και τη μουσική από την κινηματογραφική ταινία. «Είναι μια απόπειρα μεταφοράς στο θέατρο του απόλυτου ρομαντισμού στα τέλη του προηγούμενου αιώνα στην Αθήνα. Ένας ύμνος στην Αθήνα που έφυγε, με μάτι σημερινό. Η εποχή του '90, η απομόνωση της νύχτας και η δύναμη της βωμολοχίας στο μουσικό θέατρο», σημειώνει ο ίδιος. Ως προς την υλοποίηση της τελικής παρτιτούρας, η αυτοσχεδιαστική ικανότητα των μουσικών που συμμετέχουν στην παραγωγή είχε κεντρική θέση. «Οι ιδέες των μουσικών, ο αυτοσχεδιασμός, το πάρε δώσε είναι το ωραιότερο κομμάτι της πρόβας, πόσο μάλλον που εδώ όλοι οι μουσικοί είναι ένας κι ένας: Σταύρος Λάντσιας, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, Στέλιος Χατζηκαλέας, Χρήστος Ραφαηλίδης, Γιώργος Παλαμιώτης, Θανάσης Τσακιράκης, Χρήστος Βίγκος... Dream team».

Ο συγγραφέας Πέτρος Βουνισέας υπογράφει το λιμπρέτο του νέου μιούζικαλ. Στη διασκευή του, οι ατάκες και οι αυθεντικοί χαρακτήρες της ταινίας έχουν μείνει ανέπαφοι. «Τα Φτηνά τσιγάρα, αυτό το έξοχο κείμενο, στάθηκε μπροστά μου ολοζώντανο με τον πόθο να χορέψει και να τραγουδήσει χάρη στη θέληση του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και την εμπιστοσύνη του Ρένου Χαραλαμπίδη. Κείμενο συναρπαστικό, αστείο, αληθινό. Βαθύ, σαν θάλασσα με αστερίες που υποδηλώνουν τη συσχέτιση με το απέραντο του ουρανού και το απέραντο του νου, με ψάρια κλόουν που σε κάνουν να χαμογελάς αλλά και με καρχαρίες που σου θυμίζουν ότι είσαι σάρκα και αίμα. Πώς βουτάς σε αυτή τη θάλασσα; Δεν χρειάζεσαι πολλά. Μολύβι για να φτάσεις βαθιά, μελάνι για να μπερδέψεις τις αμφιβολίες που καραδοκούν και το φως μιας οθόνης που σου δείχνει το απύθμενο και το απίθανο. Και μετά, όταν πλέον θα έχεις αναδυθεί, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις γύρω από τη φωτιά που άναψε μέσα σου τους εαυτούς σου και να τους διηγηθείς όσα είδες και όσα φαντάστηκες ότι είδες... Είναι βαθιά αυτή η θάλασσα. Γιατί είναι η θάλασσα του καθενός μας. Γι' αυτό τα τραγούδια που φτιάξαμε μαζί με τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο για να την ταξιδέψουμε χτίστηκαν σαν υποβρύχια που ευελπιστούν να αντέξουν την πίεση της αβύσσου που κρύβουμε μέσα μας, φτιάχτηκαν σαν βαθυσκάφη που επιθυμούν να φτάσουν στο ανεξερεύνητο της κάθε ψυχής. Μακάρι να το καταφέρουν».

Τη σκηνοθεσία, την κινησιολογία και το σκηνικό υπογράφει ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος, ο οποίος επέστρεψε στην Εναλλακτική Σκηνή πέντε χρόνια μετά τη σαρωτική επιτυχία του μιούζικαλ Ερωτόκριτος. «Σαν μια τζούρα τσιγάρου, η ταινία ανάβει και σβήνει και μαζί της ανάβουν και σβήνουν πρόσωπα, αισθήσεις, συμβάντα. Ένας μικρός νυχτερινός περίπατος σε μια μεγάλη πόλη γίνεται η αφορμή για μια ταινία-σύμβολο λίγο πριν το πέρασμα στον 21ο αιώνα. Χαρακτήρες θεατρικοί αλλά και κινηματογραφικοί θα συναντηθούν σε αυτό το group therapy lounge μιούζικαλ με σκοπό να αναμετρηθούν με τις αγωνίες τους αλλά και τις απόψεις για τη ζωή, τις σχέσεις και το αύριο. Η παράσταση, χωρισμένη σε τριάντα τέσσερις σκηνές και δύο επίπεδα, ξεκινά στο μέλλον. Είκοσι δύο χρόνια μετά, όταν ο Νίκος, ήρωας της ταινίας, πλέον ζει στην κάψουλα της μνήμης του (εκεί όπου τα πράγματα μοιάζουν απλά, αλλά δεν είναι και τόσο), θα αναμετρηθεί με τον νεότερο διαφορετικό εαυτό του, θα ξανασυναντήσει τη Σοφία και η διαδρομή θα ξεκινήσει από την αρχή. Οι υπόλοιποι ήρωες θα ζωντανέψουν σαν σε μια παρτίδα σκάκι και θα αναμετρηθούν με τους εαυτούς τους, τους απέναντι αλλά και τη συλλογική μας μνήμη πάνω στην ταινία. Οι εμβληματικές φράσεις της ταινίας θα εξελιχθούν στα δεκαεννιά τραγούδια της παράστασης και θα λειτουργήσουν σαν όχημα στοχασμού, αναζήτησης αλλά και χιουμοριστικής διάθεσης εξελίσσοντας τους χαρακτήρες και προσθέτοντάς τους τον προβληματισμό του σήμερα», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Ρήγος.

«Όταν έχω αυτόν τον ξαφνικό πόθο να πετάξω, και δεν έχω πού να πετάξω, κρύβομαι στη συλλογή μου. Γεμάτη καφέδες, μποξέρ, χορευτές. Τυχαία αγγίγματα, βρισιές. Τρυφερούς παρανόμους, στοές, συναντήσεις, κραυγές. Σιωπές, χωρισμούς, λόγια, λόγια, λόγια.»

Μάιος 2023. Η εξαιρετικά επιτυχημένη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ ξεκινά την προβολή της στην GNO TV μετά τον δεύτερο κύκλο sold-out παραστάσεων (Δεκέμβριος 2022 - Ιανουάριος 2023) που ενθουσίασαν το κοινό.

Τα κοστούμια υπογράφει ο σχεδιαστής μόδας Απόστολος Μητρόπουλος και τους φωτισμούς ο Περικλής Μαθιέλλης.

Τους ρόλους ερμηνεύει ένα πολυσυλλεκτικό καστ ταλαντούχων ηθοποιών-τραγουδιστών με πείρα σε ολόκληρο το ευρύ φάσμα του χώρου του θεάματος: Τάκης Βαμβακίδης, Αθηνά Βρούβα, Πάρις Θωμόπουλος, Idra Kayne, Σοφία Κουρτίδου, Θάνος Λέκκας, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Δημήτρης Ναλμπάντης, Χριστίνα Στεφανίδη, Ίαν Στρατής και Ρένος Χαραλαμπίδης, συνοδευόμενοι από ένα σύνολο κορυφαίων μουσικών: Σταύρος Λάντσιας (πιάνο), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος / Στέλιος Χατζηκαλέας (τρομπέτα), Χρήστος Ραφαηλίδης (βιμπράφωνο), Γιώργος Παλαμιώτης (ηλεκτρικό μπάσο), Θανάσης Τσακιράκης / Χρήστος Βίγκος (ντραμς, κρουστά), Παναγιώτης Καλαντζόπουλος (κιθάρες, γιουκαλίλι).

 

Μιούζικαλ · Ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ

Φτηνά τσιγάρα

Παναγιώτης Καλαντζόπουλος / Ρένος Χαραλαμπίδης

Έρχεται στην GNO TV από τις 17 Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023

Λιμπρέτο: Πέτρος Βουνισέας, βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη

Στίχοι: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Πέτρος Βουνισέας, Ελένη Ζιώγα, Μιχάλης Γκανάς

Σκηνοθεσία, κινησιολογία, σκηνικό: Κωνσταντίνος Ρήγος

Κοστούμια, σχέδια υφασμάτων και ταπετσαριών: Απόστολος Μητρόπουλος

Σχεδιασμός φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης

Συνεργάτιδα αρχιτέκτονας: Μαίρη Τσαγκάρη

Σχεδιασμός βίντεο: Βασίλης Κεχαγιάς

Μουσική διδασκαλία: Μιχάλης Παπαπέτρου

Μουσική προετοιμασία: Φρίξος Μόρτζος

 

Αφηγητής: Ρένος Χαραλαμπίδης

Νίκος: Θάνος Λέκκας

Σοφία: Χριστίνα Στεφανίδη

Πικάσσο (καφετζής), Μάκης: Κωνσταντίνος Μπιμπής

Ιωάννα, Βάνα: Σοφία Κουρτίδου

Θανάσης, Σάκης: Πάρις Θωμόπουλος

Μανόλης: Ίαν Στρατής

Τέλης: Τάκης Βαμβακίδης

Τάκης: Δημήτρης Ναλμπάντης

Λάνα, Τραγουδίστρια: Idra Kayne

Ντάνα, Καντινιέρισσα: Αθηνά Βρούβα

Μουσικοί: Σταύρος Λάντσιας (πιάνο), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος / Στέλιος Χατζηκαλέας (τρομπέτα), Χρήστος Ραφαηλίδης (βιμπράφωνο), Γιώργος Παλαμιώτης (ηλεκτρικό μπάσο), Θανάσης Τσακιράκης / Χρήστος Βίγκος (ντραμς, κρουστά), Παναγιώτης Καλαντζόπουλος (κιθάρες, γιουκαλίλι)

Για τη μετάδοση του έργου Φτηνά τσιγάρα στην GNO TV προπωλούνται εισιτήρια των 5 ευρώ στην www.ticketservices.gr & στα Ταμεία της ΕΛΣ (2130885700, καθημερινά 9.00-21.00)

Με το εισιτήριο των 5 ευρώ ο θεατής:

μπορεί να απολαύσει μέσω του nationalopera.gr/GNOTV την παράσταση στην άνεση του σπιτιού του, στον χρόνο που αυτός θα επιλέξει, από τον υπολογιστή, το ipad, την τηλεόραση ή ακόμα και το κινητό του τηλέφωνο. Έχει τη δυνατότητα απεριόριστων προβολών της παράστασης για διάστημα 30 ημερών από την πρώτη προβολή. Έχει πρόσβαση στο online πρόγραμμα της παράστασης.

4η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ


 

Ξυπνάω με βάρβαρο τρόπο λόγω του ξυπνητηριού πόσο το σιχαίνομαι αυτό. Τρίβω τα μάτια μου, προσπαθώντας να πείσω τον εαυτό μου να σηκωθεί… Δεν μπορούσα να κοιμηθώ από την ανησυχία μου γιατί ο Θέμης, ο αδερφός είναι άφαντος εδώ και δέκα πέντε μέρες και αγχώνομαι για εκείνον. Πήγα στην αστυνομία και έκανα δήλωση εξαφάνισης.Έχω τρομάξει πάρα πολύ γιατί η αστυνομία μου λέει ότι από την στιγμή που είναι ενήλικας λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν. Ελπίζω να είναι καλά Παναγία μου, να μην έκανε καμιά απόπειρα αυτοκτονίας: έπεσε από καμιά γέφυρα, να μην έχει πιει πολύ και είναι κάπου αναίσθητος. Κατά βάθος ξέρω ότι πολύ ευαίσθητος!  

«Τα τελευταία χρόνια θεωρώ ότι η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη αλλά δεν με ακούει… Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να τον πάω σε ψυχολόγο, ειδικά μετά τον θάνατο της μητέρας μας –νιώθω ότι δεν το αντιμετώπισε ποτέ και αυτό έχει οξύνει την  κατάσταση. Ώρες –ώρες αισθάνομαι ότι είμαι με δυο διαφορετικά άτομα, μπορεί να ξυπνήσει και να μην θέλει να μου μιλήσει, να μην έχει όρεξη σε κανέναν και μετά από λίγο να έρθει να με πάρει αγκαλιά και να μου πει: Ότι δεν του μιλάω! –Το έχω εξηγήσει ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό αλλά δεν πείθεται. Φοβάμαι μην έγινε κάτι κακό  στο ταξίδι του και το οδήγησε στην εξαφάνιση.  Το τελευταίο διάστημα έπινε, πιστεύω ότι βίωνε μια μορφή κατάθλιψης… Ο ψυχολόγος μου, μου έχει πει ότι αν τα συμπτώματα αρχίζουν να γίνονται πιο έντονα και δεν δέχεται βοήθεια τότε ενδεχομένως πρέπει να σκεφτώ να τον πάω σε ένα ψυχίατρο για να πάρει κάποια αγωγή. Προσπαθώ  να συνεχίσω τη καθημερινότητα μου, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο για μένα. Ο Θέμης πάντα ήταν ένα ιδιαίτερο παιδί, με τη μόνη διαφορά ότι τώρα δεν υπάρχουν οι γονείς μας για να μας στηρίξουν, είμαι μόνη μου και πάντα πρέπει να βρίσκω λύσεις στα ξεσπάσματα του, αλλά και αυτό το νέο συμβάν. Που είναι Χρίστε μου; Ας μην έχει πάθει κάτι κακό… αναρωτιέμαι και τα μάτια μου τρέχουν.

Οι ώρες περνούν δύσκολα, έχω το νου μου στο τηλέφωνο μήπως με καλέσει η αστυνομία όσο ετοιμάζομαι για την δουλειά μου όταν ακούω μια έκτακτη είδηση στην τηλεόραση: «Άνδρας αγνώστων στοιχείων βρέθηκε στην λίμνη Ιωαννίνων, με βαριά τραύματα. Στο αριστερό χέρι έχει ένα τατουάζ με όνομα Μαρίνα.» Παγώνω μπορεί να είναι ο Θέμης! σκέφτομαι.

 

21.11.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 23/ 23 Νοέμβριου

 


ΤΟ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΝΕΦΟ /ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - ΣΟΦΙΑ ΚΑΜΑΓΙΑΝΝΗ

Ένα μαγευτικό παραμύθι από την Ανατολή, ένας ύμνος στον άνθρωπο, η όπερα για παιδιά και νέους Το ερωτευμένο σύννεφο της συνθέτριας  Σοφίας Καμαγιάννη σε λιμπρέτο της Ελένης Ζαφειρίου βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Ναζίμ Χικμέτ επιστρέφει στην Εναλλακτική της ΕΛΣ για να ταξιδέψει τους θεατές  σε τόπους και χρόνους μακρινούς μέσα από τη δύναμη της μουσικής και της ποίησης. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή παράσταση υψηλών συμβολισμών και συναισθηματικού πλούτου που ενθουσίασε το κοινό στο πρώτο της ανέβασμα τον Ιανουάριο του 2022. Με το βλέμμα προσηλωμένο στη διάσταση της συλλογικότητας που διακρίνει την αισθητική και πολιτική θέση του αρχικού υλικού, η οπερατική προσαρμογή από τη Σοφία Καμαγιάννη και τη συγγραφέα Ελένη Ζαφειρίου ξεχωρίζει λόγω της τολμηρής δραματουργικής επιλογής ο κεντρικός ρόλος του συγγραφέα-αφηγητή να αποδοθεί στην πολυβραβευμένη παιδική και νεανική χορωδία Rosarte, η οποία εμπλέκεται στα δρώμενα, σχολιάζει, συμπάσχει και παίρνει θέση υπέρ του δικαίου και της αδελφοσύνης. Το επταμελές μουσικό σύνολο διευθύνει η συνθέτρια Σοφία Καμαγιάννη, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ελένη Ευθυμίου, μια από τις πιο καταξιωμένες σκηνοθέτριες της νέας γενιάς.

 

Ώρα έναρξης: 20.30 (Σάββατο 25/11, 2/12, Κυριακή 26/11, 3/12: 11.00 & 19.30) 

Λιμπρέτο:
Ελένη Ζαφειρίου, βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Ναζίμ Χικμέτ

Μουσική διεύθυνση:
Σοφία Καμαγιάννη

Σκηνοθεσία:
Ελένη Ευθυμίου

Σκηνικό, κοστούμια:
Ευαγγελία Κιρκινέ

Χορογραφία:
Έλενα Γεροδήμου

Μάσκες:
Μάρθα Φωκά

Σχεδιασμός φωτισμών:
Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Διδασκαλία χορωδίας:
Ρόζη Μαστροσάββα

Μιράντα Μακρυνιώτη (Αϊσέ), Γιάννης Φίλιας (Σύννεφο), Βασίλης Δημακόπουλος (Καρά Σεϊφί)

Συμμετέχει η παιδική και νεανική χορωδία Rosarte

Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο), Φίλανδρος Κάρρας (κλαρινέτο), Βαγγέλης Χαμρίστσακ (τρομπόνι), Γιώργος Μπουκαούρης (κρουστά), Έλενα Λαζαρέτου (πιάνο), Τάσος Γουσέτης (βιολί), Δημήτρης Κοτταρίδης (τσέλο), Φώτης Μυλωνάς (νέυ)

 Τιμές εισιτηρίων: €12, €15
Φοιτητικό, παιδικό: €10

 

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 22/ 22 Νοέμβριου


 

Αξέχαστες στιγμές θα μας χαρίσουν με τις εμπνευσμένες ερμηνείες τους ο Κώστας Τριανταφυλλίδης και η Ανδριάνα Μπάμπαλη, μέσα από ένα όμορφο μουσικό ταξίδι με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής. Η μουσική σπουδαίων Ελλήνων συνθετών συναντά τους στίχους των ποιητών και υπόσχεται να μας συνεπάρει με τη δύναμη του λόγου που γίνεται τραγούδι. Θα ακουστούν συνθέσεις των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Σ. Ξαρχάκου, Δ. Σαββόπουλου κ.ά., καθώς επίσης τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία των καλλιτεχνών.

Ερμηνεύουν:
Κώστας Τριανταφυλλίδης
Ανδριάνα Μπάμπαλη

Μουσική διεύθυνση / ενορχηστρώσεις:
Άγγελος Ηλίας

ΟΛΥΜΠΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ
Ακαδημίας 59, Αθήνα 106 79
τηλ. 210 3642540
(χάρτης)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
20:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Περιορισμένης ορατότητας €5
Δ' Ζώνη (φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών) €10
Γ' Ζώνη €12
Β' Ζώνη €15
Α' Ζώνη €18
Διακεκριμένη Ζώνη €20

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

Ticket Services

- Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
- 2107234567

- www.ticketservices.gr

 

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 21/ 21 Νοέμβριου


 

Ένα έργο-καλλιτεχνική μαρτυρία για τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης εξουσίας και τους παραλληλισμούς που κάνει με ιστορικά και σύγχρονα γεγονότα. Η παράσταση «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά από τις 18 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ark. Μια υπόμνηση της σύγχρονης ανόδου του φασισμού. Υπό τη σκηνοθετική οπτική του Άρη Μπινιάρη, με τον Γιώργο Χρυσοστόμου και με ένα υποκριτικό ανσάμπλ, η μακάβρια φάρσα του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι» μεταμορφώθηκε, εμποτίστηκε με ήχους απόκοσμους και πήρε σύγχρονες διαστάσεις.

Το έργο

Λίγα θεατρικά κείμενα έχουν αφήσει τόσο ανεξίτηλο το σημάδι τους, όσο «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι». Γραμμένο το 1941, το έργο έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον Μπέρτολτ Μπρεχτ ως «ιστορική φάρσα». Με φόντο τον υπόκοσμο του Σικάγο του Μεγάλου Κραχ, τα γεγονότα αντικατοπτρίζουν την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ και του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία και σημαδεύουν τους μηχανισμούς που στηρίζουν και εκτρέφουν τον φασισμό. Ο Μπρεχτ ανασυνθέτει την ιστορία μεταφέροντας τη δράση στο γκανγκστερικό περιβάλλον της Αμερικής του μεσοπολέμου σαν μια σατιρική αναπαράσταση χρησιμοποιώντας στοιχεία αλληγορικά. Τελικά, το έργο αυτό λειτουργεί σαν προειδοποιητικό παράδειγμα ενάντια στη γοητεία της δημαγωγίας και του αυταρχισμού και υπενθυμίζει πως η χειραγώγηση της πληροφορίας μπορεί να επηρεάσει νευραλγικά την κοινή γνώμη και να εδραιώσει την εξουσία.

Η παράσταση

Το έργο μεταμορφώνεται στα χέρια του Άρη Μπινιάρη και απεικονίζει μοναδικά αλληγορικά την άνοδο της δημαγωγικής φιγούρας, του Αρτούρο Ούι, ο οποίος εκμεταλλεύεται τον φόβο, τη χειραγώγηση και τη διαφθορά για να καταλάβει την εξουσία.

Το θέατρο Ark μοιάζει με μία σκοτεινή και απόκοσμη πασαρέλα πάνω στην οποία τα πρόσωπα του έργου αντιπροσωπεύουν αρχετυπικούς χαρακτήρες της κοινωνίας μας. Στον ρόλο του Αρτούρο Ούι ο Γιώργος Χρυσοστόμου που ερμηνεύει με τρόπο μοναδικό τον αποτρόπαιο αυτόν γκάνγκστερ του μεσοπολέμου. Η διαρκώς παρούσα μουσική σύνθεση του Αλέξανδρου Κτιστάκη δημιουργεί μία υποβλητική ατμόσφαιρα με την οποία εναρμονίζονται οι υπέροχοι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου και τα σκηνικά και τα κοστούμια του Πάρι Μέξη.

Συντελεστές

Μετάφραση: Κ. Παλαιολόγος
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης
Απόδοση κειμένου, δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου, Άρης Μπινιάρης
Μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Κτιστάκης
Σκηνικά- κοστούμια: Πάρις Μέξης
Σχεδιασμός κίνησης, χορογραφίες: Χαρά Κότσαλη
Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Σχεδιασμός ήχου: Χάρης Κρεμμύδας
Σχεδιασμός μαλλιών και περουκών: Χρόνης Τζήμος
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Olga Falei
Ειδικές κατασκευές: Δήμητρα Καίσαρη
Βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Παπαναστασοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Αλέγια Παπαγεωργίου
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Video promo: Θωμάς Παλυβός
Art direction promo: Πάρις Μέξης
Επικοινωνία – Γραφείο Τύπου: Μαρία Τσολάκη
Social Media – Διαφήμιση: Renegade Media, Βασίλης Ζαρκαδούλας
Παραγωγή: Τεχνηχώρος

Παίζουν:

Γιάννης Αναστασάκης, Μιχάλης Βαλάσογλου, Θανάσης Ισιδώρου, Άρης Κασαπίδης, Τάσος Κορκός, Κώστας Κορωναίος, Δαυίδ Μαλτέζε, Ερρίκος Μηλιάρης, Μαρία Παρασύρη, Αλεξία Σαπρανίδου, Φοίβος Συμεωνίδης και Γιώργος Χρυσοστόμου

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων:

20€ κανονικό,
18€ φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων, άνω 65 ετών

Προπώληση: more.com

 

19.11.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 20/ 20 Νοέμβριου


 

Η πολυσυζητημένη και εξαιρετικά επιτυχημένη όπερα Στρέλλα του Μιχάλη Παρασκάκη, βασισμένη στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα, μια ταινία εμβληματική για την ορατότητα των τρανς και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο ΚΠΙΣΝ, στις 18, 20, 21, 22, 25, 27, 29 Οκτωβρίου και 2, 3, 4 Νοεμβρίου 2023. Η αιχμηρή όπερα δωματίου Στρέλλα, σε λιμπρέτο Αλεξάνδρας Κ*, μουσική διεύθυνση Κωνσταντίνου Τερζάκη και σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή, φέρνει στη σκηνή μια συγκλονιστική ιστορία για την αγάπη, την αποδοχή και την τρέλα τού να ονειρεύεσαι και να απαιτείς την ευτυχία με κάθε τίμημα. Tρεις διεμφυλικές καλλιτέχνιδες εμφανίζονται ξανά στο λυρικό θέατρο: η Λέττα Κάππα στον ρόλο της Στρέλλας, η Ιωάννα Ζαμ-Πέτρου στον ρόλο της Μαίρης και η Βικτωρία Τσιτουρίδου-Μάγια ως Βίλμα.

Η όπερα, ανάθεση της ΕΛΣ, πραγματεύεται τη συνάντηση του Γιώργου, ενός σαρανταοκτάχρονου άνδρα που μόλις αποφυλακίστηκε, με τη Στρέλλα, μια νεαρή τρανς εργάτρια του σεξ που λατρεύει τη Μαρία Κάλλας. Το μέλλον φαντάζει ανοιχτό και για τους δυο τους για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. Καθώς, όμως, οι λογαριασμοί του Γιώργου με το παρελθόν εκκρεμούν ακόμα, η ιστορία του επανέρχεται για να τον στοιχειώσει. Μαζί με τη Στρέλλα, θα πρέπει να βρουν ένα δρόμο προς τη λύτρωση.

Η κινηματογραφική ιστορία της Στρέλλας, όπως εκτυλίσσεται στο σενάριο των Πάνου Χ. Κούτρα και Παναγιώτη Ευαγγελίδη, έχει όλα τα στοιχεία ενός ρεαλιστικού μουσικοθεατρικού δράματος, καθώς ακουμπάει στην αρχαία τραγωδία με ευθείες αναφορές στον μύθο του Οιδίποδα και όρους οπερατικού βερισμού. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, η θεματική της ταινίας παραμένει εξίσου επίκαιρη με την εποχή της δημιουργίας της. Στη σύγχρονη πραγματικότητα, όπου η τόλμη και η αλήθεια είναι απολύτως αναγκαίες, τα πρόσωπα της ταινίας, και συνακόλουθα της όπερας, αντιμετωπίζονται όχι ως καρικατούρες αλλά ως άνθρωποι που ερωτεύονται, αγαπούν και πονούν.

 

Η ασυμβίβαστη Στρέλλα εμπνέει ένα λυρικό έργο

Ο κύκλος αναθέσεων έργων μουσικού θεάτρου και όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που βασίζονται σε διάσημες κινηματογραφικές ταινίες διευρύνεται με την παρουσίαση της φιλόδοξης όπερας δωματίου Στρέλλα του Μιχάλη Παρασκάκη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, το λιμπρέτο της οποίας βασίζεται στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα, που τάραξε τα νερά όταν προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2009. Η ταινία-σταθμός στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, σε σενάριο των Πάνου Χ. Κούτρα και Παναγιώτη Ευαγγελίδη, αποτελεί μια τολμηρή μεταγραφή του μύθου του Οιδίποδα και αφηγείται τη σχέση ενός πρώην καταδίκου με μια τρανς γυναίκα. Ο τίτλος της είναι συνδυασμός του τίτλου της μυθικής ταινίας Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη και της λέξης «τρέλα», ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμήνευσε η τρανς ηθοποιός Μίνα Ορφανού. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου τον Φεβρουάριο του 2009 προκαλώντας αίσθηση σε κοινό και κριτικούς.

 Το μουσικό σύμπαν μιας κινηματογραφικής όπερας

Τη μουσική της όπερας δωματίου Στρέλλα υπογράφει ο δραστήριος και έμπειρος συνθέτης Μιχάλης Παρασκάκης. Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τους κώδικες της «νέας» μουσικής, ο Μιχάλης Παρασκάκης ανέλαβε το στοίχημα να γράψει μια μουσική φρέσκια και αιχμηρή, διατηρώντας τον ρεαλισμό και τη δραματικότητα του κινηματογραφικού έργου. «Ελάχιστες φορές έχει μεταφερθεί κινηματογραφική ταινία στην οπερατική σκηνή, γίνεται όμως ολοένα και πιο συχνά. Η Στρέλλα ωστόσο είναι ήδη, κατά κάποιον τρόπο, μια κινηματογραφική όπερα. Εμπεριέχει όλα εκείνα τα στοιχεία του δράματος που υπάρχουν συνήθως στην όπερα, αποκαλύπτοντάς τα όμως μέσα από τη ζωή σημερινών, περιθωριοποιημένων διεμφυλικών ηρωίδων και ηρώων, καθιστώντας την πιο επίκαιρη από ποτέ. Ακροβατώντας στον πυρήνα του αρχαίου μύθου, με αναφορές σε άλλες ταινίες, στο μουσικό θέατρο και σε πραγματικές ή φανταστικές ηρωίδες, η ταινία ξεπερνά ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά ταμπού με μια σχεδόν αφοπλιστική ειλικρίνεια. Το μόνο που μένει, λοιπόν, είναι η κινητήριος δύναμη του δράματος να γίνει η μουσική», σημειώνει ο συνθέτης. Τη μουσική διεύθυνση του απαιτητικού νέου έργου έχει αναλάβει ο ανερχόμενος αρχιμουσικός Κωνσταντίνος Τερζάκης, βοηθός μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Πόλης του Μπέρμιγχαμ με πείρα στο σύγχρονο ρεπερτόριο και σημαντική πορεία στο εξωτερικό.

Λιμπρέτο:
Αλεξάνδρα Κ*, βασισμένο στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα

Μουσική διεύθυνση:
Κωνσταντίνος Τερζάκης

Σκηνοθεσία:
Γιώργος Κουτλής

Σκηνικό:
Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια:
Ιωάννα Τσάμη

Επιμέλεια κίνησης, χορογραφία:
Φένια Αποστόλου

Σχεδιασμός φωτισμών:
Νίκος Βλασόπουλος

Λέττα Κάππα (Στρέλλα), Αναστασία Κότσαλη (Κάλλας), Μιχάλης Ψύρρας (Γιώργος), Ιωάννα Ζαμ-Πέτρου (Μαίρη), Νίκος Σπανάτης (Άλεξ), Βικτωρία Τσιτουρίδου-Μάγια (Βίλμα), Νίκος Ζιάζιαρης (Αντώνης, Μπάτσος Α΄, Γιούρι), Νικόλας Μαραζιώτης (Νίκος, Μπάτσος Β΄), Νίνα Νάη (Ντραγκ περφόρμερ), Γιώργος Ρούπας (Κουλουκούσης), Αλέξανδρος Σταυρόπουλος (Σκίουρος)

Μουσικοί: Άνα Κίφου (φλάουτο), Αντώνης Τσαχτάνης (κλαρινέτο), Γκουίντο ντε Φλάβιις (σαξόφωνο), Γιώργος Κρίμπερης (τρομπόνι), Καζούγιο Τσουνεχίρο (κρουστά), Μίσλαβ Ρέζιτς (ηλεκτρική κιθάρα), Χρήστος Σακελλαρίδης (πιάνο), Άρτεμις Βαβάτσικα (μπαγιάν), Φανή Βοβώνη (18, 20, 21, 22, 25/10) / Αλέξης Θεοφυλάκτου (27, 29/10, 2, 3, 4/11) (βιολί), Χάρης Παζαρούλας (κοντραμπάσο)

 Τιμές εισιτηρίων: €15, €20
Φοιτητικό: €10

 


18.11.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 19/ 19 Νοέμβριου


 

Το τελευταίο έργο του Γιωργή Τσουρή «Μακριά από παιδιά» επιστρέφει στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης για 2η χρονιά από τις 12 Οκτωβρίου.

Το «Μακριά από Παιδιά», είναι μια ιστορία για τα παιδιά που δεν έγιναν γονείς και για τους γονείς που παρέμειναν για πάντα παιδιά. Μια ιστορία για τον απλό, καθημερινό άνθρωπο, που μια μοιραία μέρα «συναντάει» τα όρια της ύπαρξής του. Η Κωμωδία, το Δράμα και το Μυστήριο, συμπλέκονται και αφηγούνται το ταξίδι του καθενός μας για την αποδοχή και τη διαχείριση του ανήλικου εαυτού μας, με την ελπίδα να συνυπάρξουμε με όρους ειλικρίνειας και αγάπης. Το έργο «Μακριά από παιδιά» αποτελεί μαζί με τα «170 τετραγωνικά», και τον «Χαρτοπόλεμο», τα τρία έργα της δραματικής τριλογίας «Πατρική εστία – Οικογένεια στην Ελλάδα του σήμερα». Η τριλογία είναι δημιούργημα του θεατρικού οργανισμού MA NON TROPPO που κλείνει φέτος δέκα χρόνια αδιάλειπτης ενασχόλησης με την νεοελληνική δραματουργία.

Λίγα λόγια για το έργο:

Μετά από μια τραυματική απώλεια, ο Τάσος και η σύζυγός του Όλγα εγκαταλείπουν το παλιό τους διαμέρισμα και μετακομίζουν στο νέο τους σπίτι. Καθώς προσπαθούν να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα, οι διαφωνίες και οι ανελέητες συγκρούσεις μεταξύ τους πυκνώνουν συνεχώς, και τα ψέματα που τους απομακρύνουν, βαθαίνουν όλο και πιο πολύ, ενώ στο σπίτι φιλοξενούν για λίγες μέρες και την ιδιόρρυθμη μητέρα του Τάσου. Ένας ξάδελφος και ένας διακοσμητής (interior designer), συμπληρώνουν τους χαρακτήρες αυτής της απρόσμενης αλλά και πολύ οικείας ιστορίας, στην οποία τίποτα δεν είναι αυτό που αρχικά φαίνεται. Το παρελθόν «εγκυμονεί» μυστικά που τσακίζουν και οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, σαν μια οδυνηρή επιβεβαίωση ότι για να φτάσεις στην αλήθεια, πρέπει να «ματώσεις». Οι κλειδωμένες πόρτες θα σπάσουν. Θ’ ανοίξουν για πάντα. Όπου και να τρέξεις όμως, όποιον δρόμο και να πάρεις, θα σε βγάλει πάλι στο παιδικό σου δωμάτιο…

Συντελεστές

Συγγραφέας: Γιωργής Τσουρής
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Δραματουργική επεξεργασία: Βάλια Παπακωνσταντίνου - Φοίβος Ριμένας
Βοηθός Σκηνοθέτης: Γιωργής Τσουρής
Μουσική επιμέλεια / Βίντεο εγκατάσταση: Γιωργής Τσουρής
Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Βάλια Παπακωνσταντίνου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Φωτογραφίες: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις: Όλγα Παυλάτου
Ηθοποιοί: Γιωργής Τσουρής, Ελεάνα Καυκαλά, Σταύρος Μαρκάλας, Κωνσταντίνος Ελματζίογλου

Στον ρόλο της Αλίκης η Χριστίνα Τσάφου

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων:

12 ευρώ (Πέμπτη Λαϊκή), 15 ευρώ, 18 ευρώ

Προπώληση

more.com

και στο ταμείο του θεάτρου

τηλ. 2107223010

 

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 18/ 18 Νοέμβριου


 

Τα «170 τετραγωνικά» του Γιωργή Τσουρή συνεχίζονται στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Ιλίσια για 5η χρονιά από τις 14 Οκτωβρίου. Η παράσταση, που χάρισε στον συγγραφέα και ηθοποιό Γιωργή Τσουρή το βραβείο «Δημήτρης Χορν», μετά από 4 χρόνια sold-out παίρνει μια ακόμα παράταση για λίγες παραστάσεις. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Παλούμπης. Η παράσταση, με άξονα το εδώ και το τώρα της Ελλάδας, ξεδιπλώνει μια ιστορία με πολύ αγωνία, χιούμορ και σκληρό ρεαλισμό, που συνδυάζει έντονες κωμικές και δραματικές στιγμές. Μια τραγωδία «για όλη την οικογένεια», με πρόσωπα της διπλανής μας πόρτας και καταστάσεις ακραίες και συνάμα αναγνωρίσιμες. Το έργο «170 Τετραγωνικά» αποτελεί μαζί με το «Μακριά από παιδιά», και τον «Χαρτοπόλεμο», τα τρία έργα της δραματικής τριλογίας «Πατρική εστία – Οικογένεια στην Ελλάδα του σήμερα». Η τριλογία είναι δημιούργημα του θεατρικού οργανισμού MA NON TROPPO που κλείνει φέτος δέκα χρόνια αδιάλειπτης ενασχόλησης με τη νεοελληνική δραματουργία.

Λίγα λόγια για το έργο:

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, ο θάνατος του πατέρα, ξαναφέρνει κάτω από την ίδια στέγη δύο αδερφές που έμεναν μακριά. Σκληρές αντιθέσεις και διαφωνίες, δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στη μικρή εγκυμονούσα αδερφή, τον σύντροφό της και τη μεγάλη αδερφή, η οποία επιστρέφει στο σπίτι μετά από πολυετή απουσία με σκοπό να το πουλήσει. Μια απογευματινή επίσκεψη – βόμβα, θα φέρει αντιμέτωπους όλους τους αντιήρωές μας με το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον τους, και θα εκτροχιάσει με κωμικό και απρόσμενο τρόπο την ήδη ασταθή πορεία τους. Κρυμμένα μυστικά, απανωτές ανατροπές και εκκωφαντικές αποκαλύψεις συνθέτουν έναν οικογενειακό συναισθηματικό ντέρμπυ κορυφής. Πόσα νομίζεις ότι ξέρεις για τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους; Ποιος θα μείνει όρθιος στο τέλος;

Το αίμα νερό δε γίνεται, αλλά όταν το αίμα βράζει…

Συντελεστές

Συγγραφέας: Γιωργής Τσουρής
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Παλούμπης - Βάλια Παπακωνσταντίνου
Μουσική – Video εγκατάσταση: Γιωργής Τσουρής
Βοηθός σκηνοθέτης: Γιωργής Τσουρής
Σκηνικά: Κωνσταντίνα Μαρδίκη - Έλλη Παπαδάκη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Φωτογραφίες: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου

Παίζουν:

Αμαλία Αρσένη, Ήβη Νικολαΐδου, Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Τσιμπρικίδου και ο Γιωργής Τσουρής

Τιμές εισιτηρίων:

Πλατεία: 15€ - 18€
Εξώστης: 15€
Περιορισμένης ορατότητας: 15€

Προπώληση

more.com

Στα ταμεία του θεάτρου

16.11.23

3η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ


 

Οι απαγωγείς  μου έχουν να εμφανιστούν κάποια εικοσιτετράωρα, και έχω μείνει χωρίς νερό! Φοβάμαι, δεν θέλω να πεθάνω. Κλείνω τα βλέφαρα μου να ηρεμήσω… Είμαι τρομαγμένη! Πονάω, τα χέρια μου σίγουρα είναι γεμάτα πληγές από το χοντρό σχοινί που τα έχουν δέσει, όπως και τα πόδια μου. Προσπαθώ να αφουγκραστώ τους εξωτερικούς ήχους από έξω αλλά δυστυχώς δεν ακούω τίποτα και αρχίζω να κλαίω. Ψάχνω τρόπους να ξεφύγω αλλά δεν υπάρχουν. Η ψυχολογική μου κατάσταση είναι απαίσια, ξαφνικά ακούω την πόρτα να ανοίγει και γυρίζω το βλέμμα προς τα ‘κει.

«Γιατί με κρατάς ακόμη;» του λέω με όση δύναμη διαθέτω.

«Γιατί ο καλός σου ο πατερούλης δεν έχει δώσει τα χρήματα.» μου απαντάει με ειρωνεία και γελά. 

«Αποκλείεται!»

«Άκου να δεις κοριτσάκι, σε λίγο θα βάλω μια κάμερα και θα πεις στο μπαμπάκα σου, πόσο απαίσια περνάς και να μας δώσει τα χρήματα σε εικοσιτέσσερις ώρες αλλιώς το καταπληκτικό λαιμουδάκι σου θα το κόψω στα δυο.»

«Νερό… Θέλω νερό!»

«Σκάσε!»

«Δεν θα σου είμαι χρήσιμη αν πεθάνω.» του απαντώ.

Η καρδιά μου χτυπάει σαν τρελή, ένας κόμπος είναι στο λαιμό και προσπαθώ να καταπιώ αλλά δεν μπορώ λόγω του φόβου. Τα σκούρα του μάτια είναι ήταν σαν να βλέπω τον διάολο μπροστά μου. Έρχεται κοντά μου με το ποτήρι για να πιω, καταπίνω όλο το περιεχόμενο του ποτηριού, εκείνη την ώρα πάει να το αρπάξει και εγώ το χτυπάω. Τα γυαλιά έχουν σκορπίσει παντού, είναι εξοργισμένος το βλέπω! Ελπίζω να καταφέρω να κρύψω ένα κομμάτι χωρίς να το καταλάβει. «Θεέ μου, αν το συνειδητοποιήσει θα με σκοτώσει, το βάζω κάτω από το πόδι, αν το δει είμαι σίγουρα νεκρή.

«Γιατί το έκανες αυτό;»

«Ήθελα κι άλλο…»

«Τι;»

«Νερό…»

«Αχάριστη παλιοβρόμα, δεν έπρεπε να σου δώσω τίποτα.»

«Αν δεν μου δώσεις θα πεθάνω!»

«Θα πεθάνεις έτσι και αλλιώς γιατί ο λατρεμένος σου πατέρας, δεν βλέπω να τα πληρώνει…»

«Λες ψέματα, ο πατέρας μου με λατρεύει!»

«Αν δεν πάρουμε τα λεφτά μέσα σε δυο εικοσιτετράωρα δεν θα υπάρχει μετά ούτε σαν ιδέα…»

«Δώσε μου κάτι να φάω.»

«Σκάσε επιτέλους, θα σε σκοτώσω!»

Μόλις καταφέρνω να κρύψω το κομμάτι το γυαλί κάτω από το πόδι μου… Μου ρίχνει μια δυνατή κλωτσιά στη κοιλιά και λιποθυμώ από τον πόνο. Ξαφνικά μετά από λίγο με ξύπνησε ο συνεργός του απαγωγέα, το πρώτο πράγμα που θέλω να δω αν υπάρχει ακόμη το γυαλί.  Προσπαθεί να με σηκώσει, αν δει ότι το κρύβω, θα με σκοτώσει!

«Δώσε μου ένα λεπτό, γιατί πονάω.»

«Σήκω πάνω γιατί αν έρθει δεν θα είναι τόσο ευγενικός μαζί σου.»

«Το ξέρω, δώσε μου ένα λεπτό… Θα σηκωθώ!»

 Κρύβω το γυαλί μέσα στην κάλτσα μου. «Θεέ μου πονάει τόσο, αλλά δεν ξέρω  άλλο τρόπο αλλιώς θα με σκοτώσει. Έχουν στήσει ένα σκηνικό,  βλέπω μια κάμερα μπροστά μου και μια καρέκλα στην οποία με βάζουν δεμένη, μου κατεβάζουν το μαντήλι που έχω στο λαιμό και μου λέει ο ένας από τους δυο:

 «Διάβασε αυτό το χαρτί και θα το μάθεις απ’ έξω! Φρόντισε να τα πεις καλά, μην το ξανά κάνουμε αλλιώς δεν θα περάσεις καλά.» με απείλησε. 

Αρχίζω να λέω το παραμύθι μόλις ανοίγει την κάμερα και παρακαλώντας τους οικείους μου να στείλουν τα χρήματα όσο πιο γρήγορα γινόταν γιατί δεν αντέχω άλλο. Γιατί ο πατέρας μου δεν έχει στείλει τα χρήματα; Πόσα ζητάει αυτός ο άνθρωπος; Που με ξέρει; Γιατί με φωνάζει αχάριστη; Αν δεν καταφέρω να φύγω σήμερα, το πιθανότερο είναι μην ξημερώσω άλλη μέρα. Όταν τελειώνω αυτά που είπα στην κάμερα, φεύγει εξαγριωμένος. Βγάζω το γυαλί, έχει μπει τόσο βαριά στο πόδι μου αλλά δεν γίνεται αλλιώς… Πρέπει να φύγω από δω μέσα  κόψω τα σχοινιά· τα χέρια μου έχουν κοπεί και τρέχουν αίματα αλλά στο τέλος τα καταφέρνω. Κόψω τα σχοινιά· τα χέρια μου έχουν κοπεί και τρέχουν αίματα αλλά στο τέλος τα καταφέρνω. Δεν μπορώ να περπατήσω καλά αλλά πρέπει να κάνω. Αρχίζω να τρέχω με όση δύναμη μου έχει μείνει, βρίσκομαι σε κάτι αποθήκες… αν καταφέρω βρω την έξοδο ίσως και σωθώ. Δεν ξέρω πόση ώρα τρέχω μέχρι που λιποθυμώ.   

 

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 17/17 Νοέμβριου


 

Colours, Τρίπτυχο σύγχρονου χορού

Μπαλέτο ΕΛΣ /Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση των τριπτύχων Human  Behaviour και Human Nature στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή με ένα νέο τρίπτυχο σύγχρονου χορού, που φέρνει για μια ακόμη φορά αντιμέτωπους τους χορευτές του συνόλου με τις ειδικές απαιτήσεις της μικρότερης κλίμακας και των σύγχρονων χορευτικών μορφών, συμπλέκοντας τον μουσικό αισθησιασμό του ώριμου ρομαντισμού με τον ρυθμικό και ηχοχρωματικό πλούτο της μουσικής δημιουργίας τού σήμερα. Στο νέο τρίπτυχο με τίτλο Colours, το έργο «W(h)oman» της Εύας Γεωργιτσοπούλου πάνω σε μουσική του Σεμπάστιαν Διακάκη συνομιλεί με τα έργα «Hole in Space» του Ιταλού χορογράφου Ντιέγκο Τορτέλλι σε μουσική του Φεντερίκο Μπιγκοντσέττι και «Les Nuits d’été» του διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου σε μουσική του Εκτόρ Μπερλιόζ, συνθέτοντας ένα δυναμικό πρόγραμμα σύγχρονου χορού που ερεθίζει τις αισθήσεις, σε κόκκινες, πράσινες και κίτρινες αποχρώσεις.

 

15.11.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 16/16 Νοέμβριου


 

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου Ευταξία παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Ντίνας Αναστασιάδου, Προέδρου του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου με τίτλο: "Yamato-Ιαπωνία, γη ειρήνης και αρμονίας". Επιμέλεια: Λουΐζα Καραπιδάκη. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα.

ΔΕΥΤΕΡΑ : 09:00 – 16:00,  ΤΡΙΤΗ: 09:00 – 16:00, ΤΕΤΑΡΤΗ: 09:00 – 16:00, ΠΕΜΠΤΗ: 09:00 – 16:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 09:00 – 16:00, ΣΑΒΒΑΤΟ: 10:00 – 15:00, ΚΥΡΙΑΚΗ: 10:00 – 15:00.

 Εισιτήρια: Είσοδος ελεύθερη.

ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ

Πρόσεξε τι θα θυσιάσεις στο κυνήγι της ευτυχίας

Πρόσεξε τι θα θυσιάσεις στο κυνήγι της ευτυχίας
Η ήρεµη ζωή του Βύρωνα και της Ευγενίας θα διαταραχτεί από την αιφνίδια απόφασή της να εξαφανιστεί µέσα σε µια νύχτα, εγκαταλείποντας τον σύζυγό της και το έξι µηνών βρέφος τους, αφήνοντας πίσω µόνο ένα σηµείωµα. Ένα φαινοµενικά αγαπηµένο ζευγάρι διαλύεται µέσα σε ένα βράδυ. Εκείνος, συντετριµµένος, θα µαζέψει τα κοµµάτια του, προσπαθώντας να µεγαλώσει σωστά την κόρη του και να γίνει για εκείνη πατέρας και µητέρα. Πάντα όµως θα τον πονάει η ανεξήγητη εγκατάλειψη της γυναίκας του. Οι αποκαλύψεις που θα έρθουν στη συνέχεια θα τον κάνουν να πειστεί ότι δεν πρέπει να ασχοληθεί ξανά µαζί της και να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην ανατροφή της κόρης του. Στο µεταξύ, η Ευγενία ταξιδεύει στο εξωτερικό και επιλέγει να στήσει µια καινούργια ζωή από το µηδέν, σε µια νέα χώρα κι ένα νέο περιβάλλον, παρόλο που ένα κοµµάτι της θα µείνει πίσω στην Ελλάδα, µαζί µε το παιδί της. Κάθε µέρα που βρισκόταν σ’ αυτόν τον γάµο ένιωθε όλο και πιο εγκλωβισµένη, όµως τώρα είναι αποφασισµένη να κυνηγήσει την προσωπική της ευτυχία και να βρει τον πραγµατικό εαυτό της, χωρίς να τη νοιάζει η γνώµη των άλλων και οι επιταγές της κοινωνίας. Τα χρόνια περνούν… Οι ζωές όλων µοιάζουν να έχουν βρει τους ρυθµούς τους και ο καθένας ζει και πορεύεται σύµφωνα µε τις επιλογές του. Τι θα συµβεί όµως όταν η Ευγενία αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα; Θα καταφέρει να πείσει την κόρη της να την αφήσει να µπει στη ζωή της, µετά από δεκαπέντε χρόνια που ήταν µακριά της; Τι θα χρειαστεί να θυσιάσει αυτή τη φορά στο νέο κυνήγι της ευτυχίας; Ένα συγκλονιστικό µυθιστόρηµα που εστιάζει στη δύναµη της συγχώρεσης. Καθώς το παρελθόν συγκρούεται µε το παρόν, οι επιλογές τους αντικατοπτρίζονται στη ζωή της κόρης τους και των εαυτών τους, ρωτώντας τελικά: Μπορεί η αγάπη, αφού χαθεί, να ξαναζωντανέψει;

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ
Η μοίρα ενώνει τις ζωές των ανθρώπων. Ο Στέφανος, ο Εμμανουήλ, ο Βασίλης, ο Γιώργος και ο Ορέστης ενώθηκαν μέσα από την αγάπη και τη ζωή. Θα καταφέρουν να μείνουν ενωμένοι όταν ο θάνατος μπει ανάμεσα τους; Η φιλία τους θα αντέξει όταν ξέρουν πως ένας από αυτούς είναι ο δολοφόνος; Θα καταφέρουν να βρουν την ευτυχία ή θα πνιγούν στους φόβους τους; ΕΡΩΤΑΣ, ΑΙΜΑ, ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΝΑΣ… Ένας εξ αυτών ας γίνει ο δικός σας δρόμος προς την ευτυχία…

ΟΡΓΗ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ

ΟΡΓΗ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ
Αριάδνη, Άγγελος, Γεράσιμος και Ζήσης: η μοίρα τούς ένωσε και τους έδεσε με τη δύναμη της φιλίας. Ελβίρα, η γυναίκα που έκανε το λάθος να ερωτευτεί έναν από αυτούς. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η αγάπη μιας γυναίκας για το αντικείμενο του πόθου της; Μπορεί να θυσιάσει το μέλλον της και αυτό των γύρω της; Εκδίκηση, πάθος, έρωτας και φιλία, όλα θα δοκιμαστούν από τον χρόνο. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΟΥ ΑΝΑΠΝΟΗ…

ΣΥΛΛΟΓΕΣ

ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΕΣ ΔΡΟΣΟΣΤΑΛΙΔΕΣ ΖΩΗΣ,2022

ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΕΣ ΔΡΟΣΟΣΤΑΛΙΔΕΣ ΖΩΗΣ,2022
Πρόκειται για μια συλλογή με ρομαντικές ιστορίες. Στη σελίδα 52, θα βρείτε την δική μου ιστορία: της Φένιας, του Κωνσταντίνου και του Μάρκου. Ένα ερωτικό τρίγωνο με πρωταγωνίστρια την Φένια, η οποία προσπαθεί να αποφασίσει ποιος είναι ο άνδρας των ονείρων της; Άραγε θα κάνει την σωστή επιλογή; Θα είναι ευτυχισμένη;

ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΙΧΝΗ, 2022

ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΙΧΝΗ,  2022
Πρόκειται για μια συλλογή με θρίλερ ιστορίες. Στη σελίδα 40,θα βρείτε την δική μου ιστορία... Η Κυριακή είναι μια αξιαγάπητη γυναίκα, 70 χρονών που ζει φιλήσυχα με τον άνδρα της τα τελευταία 45 χρόνια, ταράσσει αυτή την ηρεμία διαπράτοντας δυο φόνους. Τι είναι αυτό που μπορεί να ώθησει την γυναίκα αυτή να διαπράξει αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα; Θα σταματήσει εκεί;

ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ : 2022

ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ : 2022
Πρόκειται για μια συλλογή με χριατουγεννιάτικες ιστορίες. Στη σελίδα 58, θα βρείτε την δικη μου ιστορία, της Εβελίνας και του Eric! Δυο νέοι που γνωρίζονται μέσω διαδικτύου και ερωτεύονται. Πάρα τις αντιρρήσεις της οικογένειάς και των φίλων της φωτογράφου αποφασίζει να τα παρατήσει όλα και να τον επισκεφτεί στην Νέα Υόρκη γιατί πιστεύει ότι βρήκε τον άνδρα της ζωής της! Πόσο αληθινός μπορεί να είναι όμως ο έρωτας στο διαδίκτυο;

ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ, ΜΑΡΤΙΟΣ: 2023

ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ, ΜΑΡΤΙΟΣ: 2023
Πρόκειται για μια συλλογή με παιδικά παραμύθια. Στη θέση νούμερο 7, θα βρείτε την δική μου ιστορία. Πρόκειται για την Ασπρούλα, ένα παρεξηγημένο γατάκι που κάνεις δεν τη κάνει παρέα. Μια ιστορία που αναφέρεται στην δύναμη της προκατάληψης και διδάσκει τα παιδιά να μην κρίνουν από την εξωτερική εμφάνιση.

ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ,  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023
Πρόκειται για μια συλλογή με αστυνομικές ιστορίες. Στη σελίδα 192,θα βρείτε την δική μου ιστορία με πρωταγωνίστρια την Ελπίδα, η οποία τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας της προσπαθεί ακόμη να ανακαλύψει το δολοφόνο. Ένα ταξίδι γεμάτο σεξ και βία,. Θα καταφέρει να βγει ζωντανή; μέσα απ' αυτό;