31.10.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 31/31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 


Σας προτείνω την ταινία:  Η Λιακάδα Μέσα Μου της Κλερ Ντενί. ΥΠΟΘΕΣΗ: H Κλερ Ντενί εμπιστεύεται την Ζιλιέτ Μπινός για μια ρομαντική κομεντί για το φως που λούζει την προσμονή του έρωτα και το σκοτάδι που τη σκεπάζει στην πραγματικότητα. Oταν ανακοινώθηκε ότι η Κλερ Ντενί θα επιχειρήσει μια κινηματογραφική διασκευή των «Αποσπασμάτων του Ερωτικού Λόγου» του Ρολάν Μπαρτ, ήταν εύλογη η απορία πώς θα μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη αυτό το εμβληματικό φιλοσοφικό έργο, στον αποσπασματικό κι αποφθεγματικό λόγο του οποίου βρήκαν, βρίσκουν και θα βρίσκουν καταφύγιο και παρηγοριά διαδοχικές γενιές ερωτευμένων.

 

 

29.10.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 30/30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


 

''ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ'

Πρεμιέρα: 08/10/2022, ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ

 Κάθε ψηφοφορία των ενόρκων είναι και μία μάχη, αλλά μία μάχη που πρέπει να κερδηθεί με όπλο την αλήθεια! Ποια θα είναι η ετυμηγορία τους; Και με τι «κόστος» για τον καθέναν από αυτούς; Η παράσταση της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη που έχει κερδίσει με πρωτόγνωρο τρόπο την αγάπη και την εμπιστοσύνη του κόσμου τα τελευταία χρόνια, επιστρέφει στο σπίτι της στο θέατρο Αλκμήνη για μια δυναμική 8η χρονιά. Οι ένορκοι του Reginald Rose μετατρέπουν ξανά το θέατρο σε δικαστικό μέγαρο και φέρνουν τους θεατές αντιμέτωπους με τις συνειδήσεις τους.

Υπόθεση
Στη Νέα Υόρκη του 1957, ένα αλλοδαπό αγόρι 16 χρόνων κατηγορείται για φόνο. Η τύχη του είναι στα χέρια 12 ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι ένοχο. Σ' αυτή την περίπτωση η θανατική ποινή είναι υποχρεωτική. Οι 12 άντρες, κλειδωμένοι σ’ ένα δωμάτιο, άλλοτε ταυτίζονται κι άλλοτε συγκρούονται. Πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός ανθρώπου αντιμετωπίζοντας, ο καθένας από αυτούς, τη συνείδησή του, αλλά και τις συνειδήσεις των υπολοίπων. Οι 12 ένορκοι αντικατοπτρίζουν τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται βίαια μπροστά στα μάτια του θεατή.




ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Reginald Rose
Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη & Νότης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά: David Negrin
Κοστούμια: Κική Μήλιου
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Περού
Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα, Κατερίνα Κωνσταντέλλου
Creative agency: GRID FOX
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ
Τάσος Γιαννόπουλος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Μάνος Ζαχαράκος, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Βαγγέλης Κρανιώτης, Νίκος Μέλλος, Κωνσταντίνος Μπάζας, Παντελής Παπαδόπουλος, Τάσος Παπαδόπουλος, Ορέστης Τρίκας, Βασίλης Φακανάς.
Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του ηθοποιού Νίκου Μέλλου, κάθε Πέμπτη τον ρόλο θα ενσαρκώνει ο ηθοποιός Νίκος Βατικιώτης, ο οποίος υπήρξε μέλος του θιάσου τα τελευταία τέσσερα χρόνια της παράστασης.
Στον ρόλο του φύλακα o Αλέξης Σταυριανός.
Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή.

Δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα μετά την έναρξη της παράστασης.

Δεν επιτρέπονται ακυρώσεις εισιτηρίων.

Επιτρέπονται μεταφορές εισιτηρίων σε άλλη ημερομηνία έπειτα από έγκαιρη ενημέρωση του θεάτρου.

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Πρεμιέρα: Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.30
Κυριακή: 18.00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
105’ (χωρίς διάλειμμα)
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Δύο θέσεις επί σκηνής: 20€
Πλατεία Α: 17€
Πλατεία Β: 15€
Κερκίδες: 10€ (Κερκίδα με μαξιλάρι περιορισμένης ορατότητας)
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 12€

Σε περίπτωση μη εμφάνισης του θεατή αγορασμένης θέσης κατά την ώρα έναρξης της παράστασης ο διοργανωτής έχει το δικαίωμα να διαθέσει την κενή θέση για την καλύτερη εξυπηρέτηση της ταξιθεσίας και άλλων θεατων (όχι μεταπώληση).
ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΥΛΩΝΑ (ΕΚΚΝΑ).

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8, Γκάζι (μετρό Κεραμικός)

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 29 /29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


 

«Ο Ραφτάκος των λέξεων», ένα σύγχρονο παραμύθι που έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων, τρυφερό, συγκινητικό και επίκαιρο όσο ποτέ, μιλά για τη δύναμη των λέξεων, για την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, για την αγάπη, την παρηγοριά και τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος. Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας ένα πολύ αγαπημένο βιβλίο μικρών και μεγάλων. Με αγνά υλικά – ζωντανή μουσική, κίνηση, διάδραση, παντομίμα- η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιουργεί μία χειροποίητη παράσταση τόσο ζεστή και τόσο πολύχρωμη, όσο και η κουβέρτα του Ραφτάκου που τύλιξε και ζέστανε τελικά όλους τους κατοίκους της πόλης του. ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ, , Κυριακή 29 Οκτωβρίου στις 11.30πμ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10 € προπώληση
12 € στο ταμείο την ημέρα της παράστασης

 

27.10.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 28 /28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


 

Γιώργος Κατσαρός - Κώστας Χατζής
Συνάντηση γιγάντων
Στην Οδό Λυσίου
Έναρξη: Τέλη Οκτωβρίου 2023

Την ιστορικά μουσική γειτονιά την Πλάκας επέλεξαν δυο σπουδαίοι Έλληνες μουσικοί για να συναντηθούν για πρώτη φορά επί σκηνής. Ο Κώστας Χατζής και ο Γιώργος Κατσαρός, δύο τεράστια κεφάλαια της μουσικής μας ιστορίας συμπράττουν για πρώτη φορά και η συνάντησή τους είναι το καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς.

Στην επιβλητική σκιά της Ακρόπολης, στην Οδό Λυσίου, δύο μουσικοί γαλαξίες θα ενωθούν φέτος το χειμώνα για να μας παρασύρουν σε ένα ταξίδι στα χρόνια της αθωότητας επιστρέφοντας στην Πλάκα την μουσική της ταυτότητα. Πρόκειται για μια συνάντηση που εδώ και χρόνια και οι δύο επιθυμούσαν και το κοινό ήλπιζε. Άλλωστε τους δύο άντρες συνδέει μια δυνατή φιλία που οικοδομήθηκε πάνω στην αμοιβαία εκτίμηση που έχει ο ένας για τον άλλο για το έργο αλλά και την προσωπικότητά του. 

 


Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 27 /27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


 

Το Εθνικό Θέατρο, μετά την ενθουσιώδη υποδοχή από το κοινό της παράστασης Ο άνθρωπος απ' το Παντόλσκ του Ντμίτρι Ντανίλοφ σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή, θα επαναλάβει την παραγωγή για δεύτερη χρονιά. Το αστυνομικό θρίλερ παραλόγου, με κωμικά στοιχεία όπως χαρακτηρίζει το έργο ο σκηνοθέτης, έρχεται στο Θέατρο Κιβωτός.

Από την Πέμπτη 24/8 και έως και την Παρασκευή 1/9, θα υπάρξει ειδική προσφορά με το εισιτήριο στα 12€ για τις δύο πρώτες εβδομάδες παραστάσεων της παραγωγής.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Νικολάι, κάτοικος του Παντόλσκ, μιας άχρωμης πόλης στην περιφέρεια της Μόσχας, συλλαμβάνεται χωρίς να ξέρει γιατί και μεταφέρεται σε ένα αστυνομικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με τους αστυνομικούς του τμήματος, οι οποίοι τον υποβάλουν σε μια εκκεντρική ανάκριση, που περιλαμβάνει από ασκήσεις παρατηρητικότητας και κιναισθησίας μέχρι ερωτήσεις που αφορούν την ιστορία της πόλης του, την αβάν-γκαρντ τέχνη και τις ερωτικές του σχέσεις. Μια ψυχολογική ανάκριση που μέχρι την απρόσμενη εξέλιξή της στο φινάλε του έργου, δοκιμάζει τα όρια της λογικής του.

Η παράσταση ασκεί κριτική στην κυρίαρχη κουλτούρα της εποχής μας, που επιβάλλει να αντλείς ευχαρίστηση από ό,τι ζοφερό σε περιβάλλει και να έχεις απαραιτήτως θετική ενέργεια. Την ίδια στιγμή το έργο χτυπάει ένα καμπανάκι κινδύνου για το πώς οι μηχανισμοί καταστολής χρησιμοποιούν τους πλέον ευφάνταστους και εκλεπτυσμένους τρόπους για να οδηγήσουν τον πολίτη σε μια καταναγκαστική "ευτυχία" και από εκεί στην αυτοκαταστολή.

Ο Ντμίτρι Ντανίλοφ (1969), είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και ποιητής με αρκετά βραβεία στο βιογραφικό του. Έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο με τον Άνθρωπο απ' το Παντόλσκ, που του εξασφάλισε το σημαντικότερο θεατρικό βραβείο της Ρωσίας, τη Χρυσή Μάσκα, το 2018. Έκτοτε, το έργο δεν έχει σταματήσει να αναβιώνει σε όλη την Ευρώπη αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές, ενώ παράλληλα έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο.

Ταυτότητας παράστασης

Μετάφραση-Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Κουτλής
Σύμβουλος δραματυργίας: Βασίλης Μαγουλιώτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Κίνηση: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου
Μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Δραματολόγος παράστασης: Έρι Κύργια
Βοηθός σκηνοθέτη Α': Αλέξανδρος Σιάτρας
Βοηθός σκηνοθέτη Β': Πάνος Κούγιας
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Αλέγια Παπαγεωργίου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Πρώτος Αστυνομικός: Θανάσης Δόβρης
Γυναίκα Αστυνομικός: Ελένη Κουτσιούμπα
Το όργανο: Παναγιώτης Μανουηλίδης
Ο Άνθρωπος απ'το Παντόλσκ: Άρης Μπαλής
Δεύτερος Αστυνομικός: Αλέξανδρος Σιάτρας
Ο Άνθρωπος απ'το Μιτίς: Γιλμάζ Χουσμέν

Φωτογραφίες και βίντεο παράστασης: Xρήστος Συμεωνίδης

Η παράσταση προτείνεται για θεατές άνω των 12 ετών

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
20/9 - 19/11/2023
Τετάρτη: 21.00
Πέμπτη: 21.00
Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 18.00 & 21.00
Κυριακή: 19.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος

20€ (Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή)

15€ (Πέμπτη)

Ειδικές Τιμές - Σημειώσεις

15€ Φοιτητικό, Άνω των 65, Πολυτέκνων

10€ ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεΑ, Κάρτα Ανεργίας

Ατέλειες Δραματικών Σχολών, ΣΕΗ, Θεατρολογίας ισχύουν εκτός Σαββατοκύριακο

Τις επίσημες αργίες ισχύουν οι τιμές Σαββατοκύριακου

26.10.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 26 /26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 


ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

(Νέα παραγωγή)

Σκηνοθεσία Δημήτρης Τάρλοου

Λένε πως οι ευσεβείς πόθοι μπορούν να γίνουν ολέθριες εμμονές.»

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του δυτικού κανόνα και κορυφαίο ψυχογράφημα της ανθρώπινης ύπαρξης και ηθικής θα αποτελέσει αφορμή για την κεντρική παραγωγή του θεάτρου Πορεία τη σεζόν 2023-2024.

Πρόκειται για τη διασκευή του ογκώδους μυθιστορήματος του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι Έγκλημα και Τιμωρία, που ακολουθεί την ιστορία του Ρασκόλνικοφ, ενός φοιτητή που πιστεύει πως η διανοητική και ψυχική ανωτερότητα νομιμοποιεί το άτομο να διαπράττει εγκλήματα για το καλό της ανθρωπότητας. Έτσι, προβαίνει στον φόνο μιας γριάς τοκογλύφου, σε μια πράξη «αλτρουισμού», που θα απαλλάξει την κοινωνία από ένα άπληστο και κακόβουλο άτομο. Παρά την πεποίθησή του ότι τέτοια κίνητρα βρίσκονται υπεράνω του νόμου, ο ήρωας χάνεται σε έναν λαβύρινθο τύψεων, εσωτερικών συγκρούσεων και ψυχικών οδυνών, που συνιστούν την πραγματική τιμωρία του. Η μεταμέλεια έρχεται έπειτα από μια δαιδαλώδη διαδρομή και η λύτρωση μέσα από τη μορφή μιας νεαρής πόρνης, της Σόνια. Πλάι σε κείνον, τη δική τους πορεία διαγράφουν και τα υπόλοιπα πρόσωπα του έργου, ο αστυνομικός ανακριτής Πορφύριος Πετρόβιτς, η μητέρα και η αδερφή του Ρασκόλνικοφ, ο Σβιντριγκάιλοφ, ο Ραζουμίχιν.

«Στον Ρασκόλνικωφ συναντιούνται ο Χριστός με τον Διάβολο, ο Άμλετ με τον Υπεράνθρωπο, ο Δον Ζουάν με τον Γκρέγκορ Σάμσα», σημειώνει ο Θανάσης Τριαρίδης. Πράγματι, η ευσύνοπτη διασκευή φέρει έντονη την προσωπική σφραγίδα του ιδιοσυγκρασιακού θεατρικού συγγραφέα και ενός από τους πιο εμβριθείς αναγνώστες του ντοστογιεφσκικού έργου, συμπεριλαμβάνοντας μέχρι και την οδυνηρή και ντροπιαστική για την ανθρωπότητα εμπειρία του Ολοκαυτώματος, και επιφυλάσσοντας έναν ρόλο-έκπληξη για τον ίδιο τον Ντοστογιέφσκι.  

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Δημήτρης Τάρλοου, αναφέρει: «Το Έγκλημα και Τιμωρία είναι ένα σημείο καμπής για ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό. Το τέλος της Πίστης και η είσοδος στο χάος. Στην Κόλαση του σήμερα, του τώρα… Όμως η Τέχνη και προπάντων το θέατρο έχει την ικανότητα να διαβλέπει ως προφήτης και να προαναγγέλλει τις νέες επαναστάσεις. Το αίτημα για μια νέα Πίστη είναι πιο θερμό και υπαρκτό από ποτέ.»

Με το Έγκλημα και Τιμωρία ο Δημήτρης Τάρλοου εμβαθύνει την έρευνα πάνω στα δίπολα «αγαθά κίνητρα – ηθική βλάβη» και «Άνθρωπος – Νόμος», που ξεκίνησε την περασμένη σεζόν με το Κουκλόσπιτο του Χ. Ίψεν, και θα εναλλάσσεται με το Έγκλημα και Τιμωρία.  

Συντελεστές

Θεατρική μεταφορά: Θανάσης Τριαρίδης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

Σκηνικά : Θάλεια Μέλισσα

Κοστούμια: Αλέξανδρος Γαρνάβος, Τζίνα Ηλιοπούλου

Μουσική: Φώτης Σιώτας

Επιμέλεια κίνησης: Κορίνα Κόκκαλη

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτσοκώστα, Nεφέλη Παπαναστασοπούλου

Βοηθός Σκηνογράφου: Νάντια Κασσάρα

Φωτογραφίες : Μαρίζα Καψαμπέλη

Trailer: Αντώνης Κιτσίκης

Διανομή (αλφαβητικά)

Ρασκόλνικωφ: Προμηθέας Αλειφερόπουλος

Ντούνια: Στέλλα Βογιατζάκη

Πορφύριος: Δημήτρης Ήμελλος – Κώστας Φιλίππογλου (σε διπλή διανομή)

Ντοστογιέφσκι/ Ραζουμίχιν: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος

Σβιντριγκάιλοφ: Δημήτρης Μπίτος

Σόνια: Μαριάννα Πουρέγκα

Μητέρα του Ρασκόλνικωφ/ φάντασμα Αλιόνας: Σοφία Σειρλή

Μουσικός επί σκηνής: Τάσος Μυρισλής

Από 23 Νοεμβρίου 2023

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη 19:00, Πέμπτη & Παρασκευή 20:30, Σάββατο 18:00 & 21:15, Κυριακή 17:00

Προσφορά προπώλησης: Εισιτήρια στην τιμή των 10€ έως τις 25 Σεπτεμβρίου

Τιμές Εισιτηρίων:

Τετάρτη (λαϊκή) VIP ζώνη: 20 ευρώ, Α’, Β’, Γ’ ζώνη: 15 ευρώ

Πέμπτη έως Κυριακή: VIP ζώνη: 25 ευρώ, A’ ζώνη: 20 ευρώ, Β’ ζώνη: 17 ευρώ, Γ’ ζώνη: 15 ευρώ,

Εκπτωτικά εισιτήρια*: Senior (άνω των 65): 17 ευρώ, φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), ανέργων: 15 ευρώ, ΑΜΕΑ (67% και άνω), με την επίδειξη βεβαίωσης αναπηρίας: 12 ευρώ

 *Σε συγκεκριμένες θέσεις με σειρά προτεραιότητας, απαραίτητη είναι η επικοινωνία με το ταμείο του θεάτρου για τα εισιτήρια ΑΜΕΑ.

** Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις

Η παράσταση Έγκλημα και Τιμωρία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Site & αγορά εισιτηρίων: https://poreiatheatre.com/plays/egklhma-kai-timwria/

 

24.10.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 25 /25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


 

Η διάκριση του Σονγκ-Τζιν Τσο το 2015 στον  Διεθνή Διαγωνισμό Σοπέν της Βαρσοβίας -τον σημαντικότερο ίσως  διαγωνισμό πιάνου παγκοσμίως- ήταν η αρχή μιας λαμπρής καριέρας με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες και συνεργασίες με τις σπουδαιότερες ορχήστρες στον κόσμο. Έκτοτε, ο νοτιοκορεάτης πιανίστας έχει καταξιωθεί ως ένας από τους κορυφαίους βιρτουόζους της γενιάς του και ως μουσικός με τεράστια παλέτα εκφραστικών μέσων, που του δίνουν τη δυνατότητα να υπηρετεί με την ίδια επιτυχία ένα ευρύτατο φάσμα ρεπερτορίου. Μετά την πρόσφατη και εμφάνιση του στο Μέγαρο, η οποία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, επιστρέφει για ένα ατομικό ρεσιτάλ υψηλότατων απαιτήσεων, στο οποίο δεσπόζουν δύο έργα αναφοράς στο πιανιστικό ρεπερτόριο: οι επιβλητικοί Καθρέπτες του Ραβέλ και η εκρηκτική Φαντασία του Δάντη του Λιστ.

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ

Τετάρτη 25.10.2023, 20:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

€11.00 Φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+ & πολύτεκνοι

€16.00

€26.00

€34.00

€42.00

€52.00

€60.00

ΑΙΘΟΥΣΑ: Χρήστος Λαμπράκης

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 24 /24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


 

Με άξονα τα γνωστά και αγαπημένα σε όλους μας τραγούδια της σπουδαίας καλλιτέχνιδας Δαλιδά, ο σκηνοθέτης των επιτυχιών Γιώργος Βάλαρης δημιουργεί και παρουσιάζει μια σύγχρονη «Δαλιδά», την αισθαντική ερμηνεύτρια Όλγα Βενέτη, σε μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική σύνθεση την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, στο Θέατρο Παλλάς. Το «DALIDA - LA DIVA» είναι μια υπερπαραγωγή, ωδή στη γυναίκα-μύθο που σφράγισε την εποχή της με το πλούσιο και διαχρονικό της έργο και εξακολουθεί να σαγηνεύει το κοινό με την μυθιστορηματική ζωή της.

ΩΡΑ: 21:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Βουκουρεστίου 3-5 Θέατρο Παλλάς - Αθήνα, Αττική

ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ από15€


22.10.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 23 /23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


 

Μια ακόμη ταινία για αυτή την εβδομάδα… ΥΠΟΘΕΣΗ: Η ζωή του Αμερικάνου συγγραφέα Τζέι Ντι Σάλιντζερ, από τα εφηβικά του χρόνια στη Νέα Υόρκη των τελών της δεκαετίας του ’30 μέχρι την έκδοση του αριστουργηματικού του μυθιστορήματος «Ο Φύλακας στη Σίκαλη» στις αρχές του ’50. Πρόκειται για ένα βιογραφικό δράμα… ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΤΕ!

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 22 /22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


 

Σας προτείνω σήμερα μια ταινία που μπορείτε να την δείτε από την άνεση του σπιτιού σας στο καναπέ σας, στο Netflix σε απόλυτη ησυχία και είναι: Το πιο τυχερό κορίτσι στο κόσμο ή αλλιώς Luckiest Girl Alive. Η τέλεια ζωή μιας συγγραφέα στη Νέα Υόρκη αρχίζει να καταρρέει όταν ένα ντοκιμαντέρ αληθινού εγκλήματος την αναγκάζει να αντιμετωπίσει μια φρικτή ιστορία από το σχολείο. Εύχομαι να την απολαύσετε!


20.10.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 21 /21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


 

Η Bebel Gilberto ή αλλιώς η μητέρα της ηλεκτρονικής bossa nova, φέρνει το τρίο της στην Κεντρική Σκηνή του Gazarte. Η παγκοσμίου φήμης και πολλαπλά υποψήφια για Grammy τραγουδίστρια/τραγουδοποιός Bebel Gilberto έχει μαγέψει τους θαυμαστές και τους κριτικούς σε όλο τον κόσμο από το 1986, όταν κυκλοφόρησε το σόλο ντεμπούτο της. Κατέκτησε την παγκόσμια μουσική σκηνή με ένα κομμάτι στο περίφημο CD συλλογής RED HOT + RIO, ενώ ακολούθησε η παγκόσμια επιτυχία του επιτυχημένου άλμπουμ της Tanto Tempo το 2000.  ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Gazarte Main Stage! - Γκάζι, Αττική και ώρα: 22:00. ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ: Προπώληση: Α' Ζώνη 50€ Ι Β' Ζώνη 40€ Ι Γ' Ζώνη 30€ Ι Όρθιοι 20€
Ταμείο: Α' Ζώνη 53€ Ι Β' Ζώνη 43€ Ι Γ' Ζώνη 33€ Ι Όρθιοι 23€

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ!

ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 6: ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΣΕ ΓΑΤΑ

 


Ο Ιάσονας μετά το ατύχημα δεν μπορούσε να κουνήσει τα πόδια του, οι γιατροί προσπαθούν να τον καθησυχάσουν παρόλα αυτά η μέση του δεν το κρατούσε... Οι μέρες περνούσαν και δεν υπήρχε βελτίωση. Η Κατερίνα, η κοπέλα του  δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κατάσταση, έφυγε από το σπίτι... Ο χωρισμός τους, τον διέλυσε ψυχολογικά, φυσικά την δικαιολόγησε – ίσως και αυτός θα έκανε το ίδιο αν ήταν στη θέση της – ως γιατρός ήξερε πάρα πολύ καλά πώς να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις, υπήρχε ένα μικρό ποσοστό καλυτέρευσης αλλά αυτό θα φαινόταν μετά την μαγνητική τομογραφία. Οι επόμενες μέρες ήταν αρκετά μοναχικές, οι γονείς του αποφάσισαν να του χαρίσουν ένα γατάκι για να του κάνει συντροφιά, παρόλο που ο ίδιος δεν συμπαθούσε τα ζώα. Αφού τον επισκέφθηκαν, του παρέδωσαν το γατάκι και εκείνος σκέφτηκε: «Ευτυχώς που είναι γατί και είναι αυτόνομο, γιατί αν χρειαζόταν φροντίδα θα το έκανα με το ζόρι...»

 ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΠΕΙΤΑ

Το νιαούρισμα της γάτας τον ξύπνησε για λίγο, και αποκοιμήθηκε πάλι. Την επόμενη μέρα προσπαθώντας να της βάλει τροφή στο μπολάκι της, έπεσε από το αναπηρικό καρότσι και έμεινε κάτω για ώρες, το γατί πήγε κοντά του και κουνώντας στην ουρά του γρήγορα, και νιαούριζε.

«Σταμάτα να κάνεις έτσι γιατί δεν μπορώ!» της είπε

Κατάφερε μετά από πολλή προσπάθεια να κάτσει στο καρότσι, και άρχιζε να βρίζει θεούς και δαίμονες για αυτή την ταλαιπωρία που τράβηξε, για να βάλει στο γατί φαΐ.

«Ορίστε φάε!»

 Γυρνώντας το καρότσι αλλού, άκουσε μία φωνή.

«Ηρέμησε όλα καλά θα πάνε...»

Ο Ιάσονας τρόμαξε και γύρισε το κεφάλι του. Δεν υπήρχε κανείς...

«Τρελαίνομαι, το άκουσες εσύ ψιψίνα;»

«Βέβαια και το άκουσα.»

Ο Ιάσονας γούρλωσε τα μάτια του, ξαφνικά μέσα σε 2-3 δευτερόλεπτα, η γάτα μεταμορφώθηκε σε μία ωραία γυναίκα και άρχισε να τον πλησιάζει. Εκείνος πήγαινε το καρότσι προς τα πίσω για να μην τον πλησιάσει.

«Τι θες από μένα; να σε βοηθήσω θέλω...»

«Μόνο εάν με αφήσεις.»

Δεν μπορεί να συμβαίνει σε μένα αυτό, μάλλον παραισθήσεις έχω... Θα ξαπλώσω και αύριο θα είναι όλα όπως πριν.»

« Ότι και να κάνεις, εγώ θα επιστρέψω.»

 

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 20 /20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


 

Ντούο βιολί – βιόλα

Από το ευρύ ρεπερτόριο που έχει γραφτεί για ντουέτο βιολιού – βιόλας, οι δύο μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών επέλεξαν χαρακτηριστικής ομορφιάς και ειδικού ενδιαφέροντος έργα, που καλύπτουν ένα μεγάλο ιστορικό φάσμα.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Μαργαρίτα Πλέστη, βιολί

Πωλίνα Κούμη, βιόλα

Μία ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας, στις 19:30, θα προηγηθεί ξενάγηση από τον επιμελητή της Πινακοθήκης Νίκου Χατηκυριάκου-Γκίκα κύριο Κωνσταντίνο Παπαχρίστου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Η παρακολούθηση της συναυλίας απαιτεί την αγορά εισιτηρίου εισόδου στο Μουσείο.

 

Άλλη μια εκδήλωση, θα σας προτείνω μια θεατρική παράσταση: Το πάρτι της ζωής μου. Διεύθυνση: Ιπποκράτους 7 Θέατρο Διάνα - Αθήνα, Αττική.

ΏΡΑ: 21:00

ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ: ΑΠΟ15€

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο: Ελένη Ράντου

Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς

Σκηνογραφία: Μαγιού Τρικεριώτη

Ενδυματολόγος: Κική Γραμματικοπούλου

Φωτισμοί:   Χριστίνα Θανάσουλα

Φωτογραφίες:  Γιάννης Μαργετουσάκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Πητίδης

Επικοινωνία: Αντώνης Κοκολάκης

 


18.10.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 19 /19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


 

Σήμερα σας προτείνω να πάμε μια εκπαιδευτική βόλτα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, είναι αρχαιολογικό μουσείο επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών. Το νέο κτήριο του μουσείου θεμελιώθηκε το 2003 και άνοιξε για το κοινό στις 21 Ιουλίου 2009. 

Χειμερινή περίοδος                         
1 Νοεμβρίου - 31 Μαρτίου

Δευτέρα - Πέμπτη

09:00 - 17:00 / ώρα τελευταίας εισόδου: 16:30

Παρασκευή

09:00 - 22:00 / ώρα τελευταίας εισόδου: 21:30

Σάββατο & Κυριακή

09:00 - 20:00 / ώρα τελευταίας εισόδου: 19:30

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10,00 euro

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 5,00 euro

Καλή βόλτα στα χρόνια της αρχαίας Ελλάδας…


Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 18 /18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


 Σήμερα θέλω να σας παρουσιάσω μια πολύ καλή θεατρική παράσταση που λέγεται:

"Τέλειοι ξένοι": Πόσο ασφαλές είναι να παίζεις ένα παιχνίδι στο κινητό με τους κολλητούς σου; Τρία ζευγάρια και ένας σίνγκλ παίζουν ένα παιχνίδι που βάζει τις ανθρώπινες σχέσεις σε ανοιχτή ακρόαση. Καθώς τα μυστικά όλων κι όσα τους εγκλωβίζουν αποκαλύπτονται, η ακεραιότητά τους απογυμνώνεται μπροστά στα μάτια των φίλων τους. Αυτοί είναι οι "Τέλειοι ξένοι", η γνωστή κοινωνική σάτιρα του Πάολο Τζενοβέζε, που παρουσίασε στο σινεμά το 2016 με πρωτότυπο τίτλο "Perfetti Sconosciuti", το φιλμ με τα περισσότερα ριμέικ στην ιστορία του σινεμά (23 μέχρι σήμερα). Οι Πέτρος Λαγούτης και Γιώργος Πυρπασόπουλος σκηνοθετούν το έργο στην ελληνική θεατρική του εκδοχή. Ο πρώτος θα βρεθεί ξανά στη σκηνή του Θεάτρου Αθηνά από τις 12 Οκτωβρίου μαζί με τους Μυρτώ Αλικάκη, Γιώργο Χρανιώτη, Δημήτρη Λιόλιο, Δημήτρη Ξανθόπουλο και Λυδία Σγουράκη.


17.10.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 17 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 


Το Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα παρουσιάζει στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων ένα εικαστικό αφιέρωμα στον χαρισματικό δάσκαλο Φώτη Κόντογλου, με τίτλο «Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους», έως και τις 12 Δεκεμβρίου 2022. Η έκθεση αποτελεί επετειακό αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από την εθνική συμφορά του ξεριζωμού του Μικρασιατικού Ελληνισμού από τις μακραίωνες εστίες του. Ο Φώτης Κόντογλου, από τις εμβληματικότερες μορφές αυτής της γενιάς, ως αυθεντικός εκφραστής της ανάγκης επιστροφής προς τα θέσμια των παραδόσεων και της λαϊκής παράδοσης, έθεσε ως κυρίαρχο ζητούμενο την απαλλαγή από την κηδεμονία και την εξάρτηση από τα καλλιτεχνικά ρεύματα της Δύσης. Την παράδοση ήθελε ελληνοπρεπή και σε αδιάσπαστη ενότητα με το ορθόδοξο δόγμα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 21 Σεπτεμβρίου – 12 Δεκεμβρίου
ΏΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, 10:00 – 18:00 και Παρασκευή, 10:00 – 20:00
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 10€, μειωμένο 6€.  Αγοράστε εισιτήριο:  https://goulandris.gr/el/visit/be-athens
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Αθήνα, Οδός Ερατοσθένους 13, Αθήνα. T. 210 72 52 895. E. 
visit@goulandris.gr.

 


 

16.10.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 16/ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


 

Ένα Παραμύθι για την Άλκη: Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζει την έκθεση Ένα Παραμύθι για την Άλκη στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους Άλκης Ζέη. Η έκθεση, την οποία σχεδίασαν η Ίρις Κρητικού και ο Νίκος Βατόπουλος, ειδικά για τους δύο εκθεσιακούς χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, θα παρουσιασθεί ως ένα τρισδιάστατο πρωτότυπο και ενιαίο αφήγημα μέσω αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, πρωτότυπων αντικειμένων και ένθετων τρυφερών αφιερωμάτων εικαστικών δημιουργών που μεγάλωσαν με το έργο της.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Ελληνοαμερικανική Ένωση | Εκδόσεις Μεταίχμιο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ:
Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023,
19:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Είσοδος ελεύθερη

Τοποθεσία

Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Μασσαλίας 22, Αθήνα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 
25/9- 4/11/2023

ΏΡΕΣ:
Δευτέρα – Παρασκευή: 
12:00 – 20:00, 
Σάββατο: 10:00 – 14:00, Κυριακή κλειστά, Σάββατο 28 Οκτωβρίου κλειστά

 

15.10.23

ΒΙΒΛΙΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ / ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ

 


Η ιστορία που θέλω να μοιραστώ σήμερα είναι ένας θησαυρός της αγγλικής λογοτεχνίας, τίτλος του έργου: "Τα Ανεμοδαρμένα Ύψη" από την Emily Bronte. Η εξαιρετική αφήγηση της παθιασμένης σχέσης ανάμεσα στον Χιθκλιφ και την Κάθριν μας σαγηνεύει. Μοιάζει σαν να πρόκειται για μια αρχαία τραγωδία, που εξακολουθεί να αγγίζει τις ψυχές μας αν και γράφτηκε το 1847. Η απλή γραφή της συγγραφέως ρέει εύκολα, ενώ η ατμόσφαιρα είναι διαποτισμένη από μια σκοτεινή, επιβλητική αύρα σε κάθε σελίδα. Γιατί, όμως, πρέπει κανείς να διαβάσει αυτό το αριστούργημα; Για να εξερευνήσει μια ιστορία αγάπης και εκδίκησης που αφήνει τον καθένα αναστατωμένο. Και μετά, υπάρχει ο Χιθκλιφ, ένας τραγικός χαρακτήρας που μας παρουσιάζεται ως σκληρός και δρα πονηρά πράγματα. Ωστόσο, η ιστορία τον δικαιολογεί, καθώς διαβάζουμε για τη ζωή του και τα κίνητρά του. Στην συνέχεια, μας δίνεται μια ματιά στην Αγγλία του 1840 και τις κοινωνικές τάξεις της εποχής. Μπορούμε να αντιληφθούμε τις διαφορές και να εισέλθουμε στη γοητεία της εποχής εκείνης. Παράλληλα, μας ανοίγεται το παρελθόν του Χιθκλιφ και πώς εκείνος υιοθετήθηκε από την οικογένεια της Καθριν. Οι ανατροπές που ακολουθούν αναδεικνύουν ένα συναίσθημα ανάμεσά τους, παρά τις δυσκολίες. Αλλά η εκδίκηση που ακολουθεί καταστρέφει τις επόμενες γενιές της οικογένειας. Στο τέλος, υπάρχει η λύτρωση, καθώς η Καθριν, η κόρη της αρχικής Καθριν, παντρεύεται και κλείνει τον κύκλο της εκδίκησης που κυκλώνει τα Ανεμοδαρμένα Ύψη.

 


Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 15/ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


 

Αφιέρωμα στην κορυφαία σοπράνο στη Μουσική Βιβλιοθήκη: Στο πλαίσιο του εορτασμού 100 χρόνων από τη γέννησή της, η Μαρία Κάλλας τιμάται από τη Βιβλιοθήκη με ένα αφιέρωμα που προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει την κορυφαία Ελληνίδα σοπράνο μέσα από μεγάλο αριθμό βιβλίων, παρτιτούρων, προγραμμάτων συναυλιών, δημοσιευμάτων και οπτικοακουστικού υλικού (δίσκοι LP, cd, dvd, βάσεις δεδομένων), που ανήκουν στη συλλογή της. Ο επισκέπτης θα έχει επιπλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το υλικό εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:                 

Από: 15/06/2023 Εως: 29/12/2023

ΏΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 10:00-16:45 | Τετάρτη, 10:00-19:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:

Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" - Χώρος υποδοχής και εξυπηρέτησης αναγνωστών, Πέτρου Κόκκαλη 1, Αθήνα

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

EΙΣΙΤΗΡΙΑ:

Είσοδος Ελεύθερη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:

mmb.org.gr

14.10.23

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 14/ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


 

Η Zaz, η Γαλλίδα star που τόσο λατρεύτηκε από το ελληνικό κοινό και ραδιόφωνο, θα βρεθεί στην Αθήνα για μια και μοναδική εμφάνιση το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στο Γήπεδο Tae Kwon Do στο Φάληρο! Επιτέλους θα ακούσουμε ζωντανά τα “Je Veux”, “Si Jamais J'Oublie”, “On Ira”, “Qué Vendrá”, “Eblouie Par La Nuit”, “Les Passantes”, “La Vie En Rose” και όλες τις μεγάλες επιτύχιες από την εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα της, σε μια best-of συναυλία που θα γράψει ιστορία!

Πληροφορίες:

Ημερομηνία: Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Ώρα έναρξης: 20:00

Τιμές εισιτηρίων: 35 ευρώ (early bird), 40 ευρώ
VIP: 80 ευρώ (early bird)

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/music/tae-kwon-do/zaz/

 

Κλειστό Γήπεδο Παλαιού Φαλήρου \ Taekwondo

Διεύθυνση: Λεωφ. Ποσειδώνος 860, Παλαιό Φάληρο

Περιοχή: Παλαιό Φάληρο

Τηλέφωνο: 21 3202 0200

 

Άλλη μια εκδήλωση που έχει να κάνει με όπερα… Οι Πουριτανοί (I Puritani), όπερα του Βιτσέντζο Μπελίνι

To 1949, υπό την καθοδήγηση του περίφημου Tullio Serafin, η Μαρία Κάλλας θριαμβεύει στη Βενετία, στην όπερα «I puritani» του Βιτσέντσο Μπέλλινι. Μέσα από την ιδιοφυή μουσική προσέγγιση του εύθραυστου χαρακτήρα της Ελβίρα, η Κάλλας αναδεικνύει τις εκλεπτυσμένες δραματικές ποιότητες ενός ιδιαίτερα απαιτητικού ρόλου λυρικής κολορατούρας, σφραγίζοντας έτσι την απόλυτη κυριαρχία της στο ιταλικό bel canto. Η ιστορία διαδραματίζεται στα μέσα του 17ου αιώνα: ενώ μαίνεται ο αγγλικός εμφύλιος, ένας απαγορευμένος έρωτας ωθεί τόσο την πλοκή όσο και τη μουσική του έργου στα άκρα της απόγνωσης, αλλά και της ελπίδας. Η όπερα παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή, με τους τέσσερις πρωταγωνιστικούς ρόλους να ερμηνεύονται από κορυφαίους τραγουδιστές, αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία του έργου. Μεταξύ αυτών, ο Αμερικανός τενόρος Τζόν Όσμπορν και η σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, που θριαμβεύουν στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα.
Ο εξαίρετος Γάλλος αρχιμουσικός Αλφόνς Σεμίν διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη της συνεργασία με το Ολύμπια.

Σαβ., 14 Οκτ. 2023 20:00

ΟΛΥΜΠΙΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ».

ΒΙΝΤΣΕΝΤΖΟ ΜΠΕΛΙΝΙ

(1801–1835)

Οι Πουριτανοί, όπερα σε τρεις πράξεις, παρουσίαση σε συναυλιακή μορφή

ΣΟΛΙΣΤ

Τζον Όσμπορν, Λόρδος Arturo Talbot

Χριστίνα Πουλίτση, Ελβίρα

Γιούριι Σαμοΐλοφ, Sir Riccardo Forth

Ναουέλ Ντι Πιέρρο, Sir Giorgio

Μάρθα Σωτηρίου, Enrichetta di Francia

Γιώργος Παπαδημητρίου, Lord Gualtiero Valton

Σάχι Ράτια, Sir Bruno Robertson

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Αλφόνς Σεμίν

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Τιμές εισιτηρίων: 40€, 25€, 20€, 15€, 10€ και 5€ (εκπτωτικό)
Πληροφορίες/αγορά εισιτηρίων: www.ticketservices.gr

 

13.10.23

ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 5: ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ (ΜΕΡΟΣ Β)


 

Πετάγομαι από τον εφιάλτη μου και βλέπω τον Ερρίκο να με κοιτάει, εγώ έντρομη προσπαθώ να σταθεροποιήσω την αναπνοή μου… «Αγάπη μου, ένα κακό όνειρο ήταν… Πάει τώρα.» μου λέει για να με καθησυχάσει και τον παίρνω αγκαλιά. Ύστερα  αρχίζω ετοιμάζομαι για το μεσημεριανό τραπέζι. Όπως κατεβαίνουμε τις σκάλες, παρατηρώ δυο –τρεις κοπέλες που κάνουν στις δουλειές του σπιτιού να κρατούν στα χέρια τους, πανοπλίες παλιάς εποχής και κάπως παγώνω...  Γιατί μου θυμίζει την πανοπλία που είδα στον εφιάλτη μου –σταματάω να περπατάω και σκέφτομαι τι ακριβώς γίνεται, το μυαλό μου παίζει περίεργα παιχνίδια. Ο Ερρίκος αντιλαμβάνεται ότι δεν κινούμαι κοντά του και γυρνάει το βλέμμα του ψάχνοντας με.

«Βικτώρια νιώθεις καλά; Τι σου συμβαίνει κορίτσι μου;»

«Απλά είδα κάποιες κοπέλες να μετακινούν μεσαιωνικές στολές Ιπποτών.» 

«Α τώρα κατάλαβα... Παραξενεύτηκες και είναι λογικό νομίζω. Εμείς κάθε χρόνο το ‘χουμε έθιμο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να διοργανώνουμε ένα μασκέ πάρτι για αυτό είδες και τις στολές.» Μου εξήγησε ο Ερρίκος καθώς μπαίνουμε στο υπνοδωμάτιο μας.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα, ο αγαπημένος μου προτείνει να πάμε στην πόλη της Ρόδου να με ξεναγήσει και εγώ δέχομαι με μεγάλη χαρά. Όλα μοιάζουν ότι είναι βγαλμένα από παραμύθι... Τελικά η απόφασή μου να ακολουθήσω τον Ερρίκο έπρεπε να το σκεφτώ πιο συνετά παρόλο αυτά είμαι  πολύ ερωτευμένη,  και περνάω όμορφα μαζί του, είναι αστείος και αρκετά έξυπνος... Αρχίζει να μου λέει – ότι  έχουν οικογενειακές επιχειρήσεις στη Ρόδο: είναι μία αλυσίδα από εστιατόρια – μπαρ  που έχει δημιουργήσει ο πατέρας του και τώρα με τη σειρά του θα πρέπει να τα διευθύνει ο ίδιος –όταν φτάσουμε στην πόλη, μου λέει ότι θα  λείπει αρκετές ώρες από το απόγευμα μέχρι και καμιά φορά μετά τις 1:00 το βράδυ. Αφού περιπλανηθήκαμε στην πόλη της Ρόδου, ήπιαμε καφέ σε ένα πολύ συμπαθητικό μέρος... Μου πρότεινε να πάμε να δούμε το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου...  Αρχίζει να μου αναφέρει ότι χτίστηκε τον 7ο αιώνα χτίστηκε την εποχή του Βυζαντίου από ιππότες είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς όπως με ενημέρωσε όπως οδηγούσε για τον προορισμό μας. Εγώ τον ακούω με μεγάλη προσοχή... Το κάστρο με αφήνει άφωνη, το χέρι του Ερρίκου με κρατεί τρυφερά ενώ  παρατηρώ εσωτερικά το κτίσμα. Εκείνος έχει κλειδί για να μπούμε, όπως μου λέει συνήθως δεν μπορείς να μπεις. Μου κάνει εντύπωση που έχει τα κλειδιά του μνημείου αλλά δεν το σχολιάζω… Καθώς περπατάμε, αισθάνομαι μπαίνω σε μία γραφομηχανή ότι  είμαι σε άλλη εποχή, κοιτάω δεξιά ή αριστερά την κάθε παραμικρή λεπτομέρεια το δάπεδο κάτω έχει μικρές τετράγωνες πλάκες και γύρω-γύρω βλέπεις μικρές καμάρες που μπορείς να μπεις και να ανακαλύψεις και άλλους χώρους. Αυτό το μέρος με μαγεύει.  Ζω ένα όνειρο…

*

Όμως η ρουτίνα της καθημερινότητα της αλλάζει κάποια πράγματα, εγώ βαριέμαι γιατί ο αγαπημένος μου δουλεύει πάρα πολύ, και εγώ αναγκάζομαι να μένω μόνη μου πολλές ώρες και αρχίζω  να περιπλανιέμαι στο νησί.  Είμαι ήδη εδώ τρεις μήνες εδώ, οι γονείς του πολύ καλοί αλλά κάπως παράξενοι. –Στο σπίτι έχουν πολλά πορτρέτα από τους προγόνους τους, όμως δεν τους αρέσουν να λένε ιστορίες για κείνους. Στη πόλη του νησιού είναι ιδιαίτερα αγαπητοί, γιατί κάνουν εράνους και βοηθούν. –Έχω γνωρίσει την Ντόρα που έχει το τοπικό ζαχαροπλαστείο, που πηγαίνω με το ποδήλατο και την επισκέπτομαι σχεδόν κάθε μέρα και περνάει οι ώρες μου υπέροχα, νομίζω ότι βρήκα μια φίλη. Τα βράδια λοιπόν είμαι μόνη μου, και αποφασίζω να περιπλανιέμαι κοντά στο κάστρο, έχει γίνει η αγαπημένη μου συνήθεια μόνο που… τις περισσότερες φορές έχω την εντύπωση ότι τον βλέπω αλλά έχει άλλα ρούχα και υπάρχει μια άγνωστη γυναίκα δίπλα του… Νομίζω ότι τρελαίνομαι «Τι παιχνίδι παίζει;» σκέφτομαι. Περπατώ μέσα στο κάστρο και τον παρατηρώ να την πνίγει… αρχίζω να ουρλιάζω και εξαφανίστηκαν και ξύπνησε από ένα εφιάλτη. Τα λέω όλα στον Ερρίκο και μου απαγορεύει να ξανά πάω γιατί επηρεάζομαι και θα πάνε πάλι μαζί για να δει ότι όλα αυτά είναι παραισθήσεις, αλλά όταν εκείνος λείπει η μόνη λύση είναι να σταματήσω αυτές  τις περιπλανήσεις.

Εγώ  όμως συνεχίζω  να πηγαίνω στο παλάτι βρίσκω κάποιο ανοιχτό σημείο  και να περπατάω στα σκοτεινά μονοπάτια και ξαφνικά αρχίζω να ακούω πάλι τις ίδιες φωνές να μου λένε: «Φύγε από δω  και να μην ξαναρθείς! Φύγε από το νησί.» Ξαφνικά μέσα από τους  τοίχους αρχίζω να βλέπω φιγούρες, γυναίκες να φοράνε μεσαιωνικά ρούχα και ένας άντρας ψηλός, νέος να τις σκοτώνει και να τις μεταφέρει εδώ και να τις στραγγαλίζει... Δεν μπορώ να δω το πρόσωπό του αλλά η φιγούρα του είναι γνωστή. Τα ουρλιαχτά τους με ταράζουν και τα αίματα που με περιβάλλουν στα πατώματα… έχω αρχίσει να πιστεύω ότι βλέπω  εικόνες μιας άλλης εποχής λόγω των ρούχων. «Ίσως για αυτό οι γονείς τους να μην θέλουν να μιλούν για το παρελθόν τους; Μπορείς κάποιος από αυτούς να είναι δολοφόνος;» αναρωτιέμαι! Στην επόμενη περιπλάνηση στο κάστρο, ένα από τα φαντάσματα μου λέει κάτι αλλά δεν καταλαβαίνω. Με πιάνει πανικός και ξεκινάω να τρέχω προς στη πόλη χωρίς να με νοιάζει ο προορισμός. Όταν φτάνω στη πόλη όπως περπατώ και μέσα στη ζαλάδα του φόβου πέφτω πάνω σε μια γυναίκα και σου ψιθυρίζει: «Είσαι η επόμενη…»

Η Γεωργία σας προτείνει... ΑΡΘΡΟ 13 / 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


 

Το «ΠασΠορτ - Μια αληθινή περιπέτεια» είναι η πρώτη site specific performance της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος, που χρησιμοποιεί στοιχεία από το «καθηλωτικό θέατρο» (immersive theatre) ένα είδος σύγχρονου θεάτρου, που καταργεί τα θεατρικά καθίσματα και δημιουργεί/ενθαρρύνει την ανάγκη του θεατή να ανακαλύψει ο ίδιος την προσωπική του διαδρομή μέσα στη θεατρική εμπειρία. Οι θεατές περιηγούνται μέσα στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια της Πτέρυγας του Νοσηλευτηρίου του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων του Ασύλου Ανιάτων και μία αληθινή περιπέτεια ξεκινά!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ PERFORMANCE: Μία Θεματοφύλακας με τη βοηθό της, συνοδεύουν στον Τόπο που φυλούν, έναν μικρό αριθμό θεατών, στο ταξίδι της περιπλάνησης στη Ζωή, με γενναιοδωρία και ανοιχτή καρδιά. Τρία γυναικεία σώματα, τρεις γυναίκες, συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο-Τόπο και συνθέτουν τα στάδια της ασθένειας: το υγιές σώμα, το σώμα που νοσεί, το σώμα μετά τη μαστεκτομή. Οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να περιπλανηθούν ελεύθερα μέσα στα 9 δωμάτια «σταθμούς» ακολουθώντας όποια διαδρομή επιθυμούν, με τον δικό τους ρυθμό, επιλέγοντας τον τρόπο που θα παρακολουθήσουν τις δράσεις, βιώνοντας τελικά ο καθένας μία εξατομικευμένη εμπειρία θεάτρου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενα-επιλογή κειμένων: Χρύσα Διαμαντοπούλου, Φλώρα Σπύρου, εμπνευσμένες απ' το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ελεονώρας Σουρλάγκα «ΠασΠορτ Μια αληθινή περιπέτεια».

Σύλληψη ιδέας - Καλλιτεχνική επιμέλεια - Συντονισμός: Χρύσα Διαμαντοπούλου

Εικαστικός- Δημιουργία εγκαταστάσεων: Βασίλης Καβουρίδης

Δημιουργία-επιμέλεια βιωματικών δράσεων: Φλώρα Σπύρου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Νίκος Αξιώτης, Εβελίνα Αραπίδη/Έλενα Αρβανίτη, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Έλσα Λουμπαρδιά, Σεμέλη Παπαοικονόμου και η χορεύτρια Άννα Ανουσάκη

Σχεδιασμός ήχου-μουσική σύνθεση: Γιώργος Ανδριώτης/Ελίνα Καλαμποκίνη Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας.  Φωτιστικός σχεδιασμός: Αποστόλης Τσατσάκος  Γραφιστικός σχεδιασμός: LostyDesign Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός Φωτογραφία προγράμματος: Άννα ΤαγκάλουΒοηθός παραγωγής: Σεμέλη Παπαοικονόμου Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ευαγγελία Σκρομπόλα.

Ψυχοθεραπεύτρια/Σύμβουλος Διαχείρισης Τραύματος: Λαμπρινή Σταμάτη. Σύμβουλος δραματολογίου: Αλεξάνδρα Λιακοπούλου Οργάνωση παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου

 

ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ

Πρόσεξε τι θα θυσιάσεις στο κυνήγι της ευτυχίας

Πρόσεξε τι θα θυσιάσεις στο κυνήγι της ευτυχίας
Η ήρεµη ζωή του Βύρωνα και της Ευγενίας θα διαταραχτεί από την αιφνίδια απόφασή της να εξαφανιστεί µέσα σε µια νύχτα, εγκαταλείποντας τον σύζυγό της και το έξι µηνών βρέφος τους, αφήνοντας πίσω µόνο ένα σηµείωµα. Ένα φαινοµενικά αγαπηµένο ζευγάρι διαλύεται µέσα σε ένα βράδυ. Εκείνος, συντετριµµένος, θα µαζέψει τα κοµµάτια του, προσπαθώντας να µεγαλώσει σωστά την κόρη του και να γίνει για εκείνη πατέρας και µητέρα. Πάντα όµως θα τον πονάει η ανεξήγητη εγκατάλειψη της γυναίκας του. Οι αποκαλύψεις που θα έρθουν στη συνέχεια θα τον κάνουν να πειστεί ότι δεν πρέπει να ασχοληθεί ξανά µαζί της και να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην ανατροφή της κόρης του. Στο µεταξύ, η Ευγενία ταξιδεύει στο εξωτερικό και επιλέγει να στήσει µια καινούργια ζωή από το µηδέν, σε µια νέα χώρα κι ένα νέο περιβάλλον, παρόλο που ένα κοµµάτι της θα µείνει πίσω στην Ελλάδα, µαζί µε το παιδί της. Κάθε µέρα που βρισκόταν σ’ αυτόν τον γάµο ένιωθε όλο και πιο εγκλωβισµένη, όµως τώρα είναι αποφασισµένη να κυνηγήσει την προσωπική της ευτυχία και να βρει τον πραγµατικό εαυτό της, χωρίς να τη νοιάζει η γνώµη των άλλων και οι επιταγές της κοινωνίας. Τα χρόνια περνούν… Οι ζωές όλων µοιάζουν να έχουν βρει τους ρυθµούς τους και ο καθένας ζει και πορεύεται σύµφωνα µε τις επιλογές του. Τι θα συµβεί όµως όταν η Ευγενία αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα; Θα καταφέρει να πείσει την κόρη της να την αφήσει να µπει στη ζωή της, µετά από δεκαπέντε χρόνια που ήταν µακριά της; Τι θα χρειαστεί να θυσιάσει αυτή τη φορά στο νέο κυνήγι της ευτυχίας; Ένα συγκλονιστικό µυθιστόρηµα που εστιάζει στη δύναµη της συγχώρεσης. Καθώς το παρελθόν συγκρούεται µε το παρόν, οι επιλογές τους αντικατοπτρίζονται στη ζωή της κόρης τους και των εαυτών τους, ρωτώντας τελικά: Μπορεί η αγάπη, αφού χαθεί, να ξαναζωντανέψει;

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ
Η μοίρα ενώνει τις ζωές των ανθρώπων. Ο Στέφανος, ο Εμμανουήλ, ο Βασίλης, ο Γιώργος και ο Ορέστης ενώθηκαν μέσα από την αγάπη και τη ζωή. Θα καταφέρουν να μείνουν ενωμένοι όταν ο θάνατος μπει ανάμεσα τους; Η φιλία τους θα αντέξει όταν ξέρουν πως ένας από αυτούς είναι ο δολοφόνος; Θα καταφέρουν να βρουν την ευτυχία ή θα πνιγούν στους φόβους τους; ΕΡΩΤΑΣ, ΑΙΜΑ, ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΝΑΣ… Ένας εξ αυτών ας γίνει ο δικός σας δρόμος προς την ευτυχία…

ΟΡΓΗ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ

ΟΡΓΗ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ
Αριάδνη, Άγγελος, Γεράσιμος και Ζήσης: η μοίρα τούς ένωσε και τους έδεσε με τη δύναμη της φιλίας. Ελβίρα, η γυναίκα που έκανε το λάθος να ερωτευτεί έναν από αυτούς. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η αγάπη μιας γυναίκας για το αντικείμενο του πόθου της; Μπορεί να θυσιάσει το μέλλον της και αυτό των γύρω της; Εκδίκηση, πάθος, έρωτας και φιλία, όλα θα δοκιμαστούν από τον χρόνο. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΟΥ ΑΝΑΠΝΟΗ…

ΣΥΛΛΟΓΕΣ

ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΕΣ ΔΡΟΣΟΣΤΑΛΙΔΕΣ ΖΩΗΣ,2022

ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΕΣ ΔΡΟΣΟΣΤΑΛΙΔΕΣ ΖΩΗΣ,2022
Πρόκειται για μια συλλογή με ρομαντικές ιστορίες. Στη σελίδα 52, θα βρείτε την δική μου ιστορία: της Φένιας, του Κωνσταντίνου και του Μάρκου. Ένα ερωτικό τρίγωνο με πρωταγωνίστρια την Φένια, η οποία προσπαθεί να αποφασίσει ποιος είναι ο άνδρας των ονείρων της; Άραγε θα κάνει την σωστή επιλογή; Θα είναι ευτυχισμένη;

ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΙΧΝΗ, 2022

ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΙΧΝΗ,  2022
Πρόκειται για μια συλλογή με θρίλερ ιστορίες. Στη σελίδα 40,θα βρείτε την δική μου ιστορία... Η Κυριακή είναι μια αξιαγάπητη γυναίκα, 70 χρονών που ζει φιλήσυχα με τον άνδρα της τα τελευταία 45 χρόνια, ταράσσει αυτή την ηρεμία διαπράτοντας δυο φόνους. Τι είναι αυτό που μπορεί να ώθησει την γυναίκα αυτή να διαπράξει αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα; Θα σταματήσει εκεί;

ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ : 2022

ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ : 2022
Πρόκειται για μια συλλογή με χριατουγεννιάτικες ιστορίες. Στη σελίδα 58, θα βρείτε την δικη μου ιστορία, της Εβελίνας και του Eric! Δυο νέοι που γνωρίζονται μέσω διαδικτύου και ερωτεύονται. Πάρα τις αντιρρήσεις της οικογένειάς και των φίλων της φωτογράφου αποφασίζει να τα παρατήσει όλα και να τον επισκεφτεί στην Νέα Υόρκη γιατί πιστεύει ότι βρήκε τον άνδρα της ζωής της! Πόσο αληθινός μπορεί να είναι όμως ο έρωτας στο διαδίκτυο;

ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ, ΜΑΡΤΙΟΣ: 2023

ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ, ΜΑΡΤΙΟΣ: 2023
Πρόκειται για μια συλλογή με παιδικά παραμύθια. Στη θέση νούμερο 7, θα βρείτε την δική μου ιστορία. Πρόκειται για την Ασπρούλα, ένα παρεξηγημένο γατάκι που κάνεις δεν τη κάνει παρέα. Μια ιστορία που αναφέρεται στην δύναμη της προκατάληψης και διδάσκει τα παιδιά να μην κρίνουν από την εξωτερική εμφάνιση.

ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ,  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023
Πρόκειται για μια συλλογή με αστυνομικές ιστορίες. Στη σελίδα 192,θα βρείτε την δική μου ιστορία με πρωταγωνίστρια την Ελπίδα, η οποία τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας της προσπαθεί ακόμη να ανακαλύψει το δολοφόνο. Ένα ταξίδι γεμάτο σεξ και βία,. Θα καταφέρει να βγει ζωντανή; μέσα απ' αυτό;